Prezentacija GoldenEar Audio

pro 17, 2016 | Events, Golden Ear

Na prezentaciji u Audiofil.net klubu (GDi GISDATA, Zagreb,Baštijanova 52a, 4. kat), 17.12.2016., predstavili smo dvije zvučničke kutije najnagrađivanijeg proizvođača ikad, američke tvrtke GoldenEar Technology.

Model Triton 3+ ima ugrađeno 800W pojačalo D klase koje pogoni dio za reprodukciju najnižih frekvencija i model Triton 5, pasivnog ustroja. Oba zvučnika su u sličnom cjenovnom rangu (3000 – 3500 €). Ako već imate pojačalo manje snage s kojim ste zadovoljni i ne želite ga mijenjati, za vas je model Triton 3+, a ako je amplifikacija snažnija, model Triton 2 je pravi izbor. Aktivne zvučnike pogonilo je integrirano cijevno pojačalo VTL IT 85, pasivni su bili spojeni na solid state Simaudio Neo Ace integrirano pojačalo. Izvor zvuka bioje zajednički, SImaudio Neo 260 D CD reproduktor. Ožičenje je osigurao domaći proizvođač vrhunski kabela Sumic Audio.

Koristeći isti izvor, mogle su se pratiti razlike u prezentaciji oba sustava. Kao što uvijek biva, dio posjetitelja je navijao za Triton 3+, a dio za Triton 2, iako su oba sustava pokazala zavidnu sposobnost reprodukcije najrazličitijih glazbenih vrsta, posebno zato jer većina snimki nije bila iz sveprisutne grupe audiofilskih nosača zvuka koji prevladavaju na sličnim prezentacijama. Dakle, slušala se isključivo glazba i reproduktivni dosezi oba zvučnika sa glazbom koja ne spada u kategoriju vrhunskih nenabavljivih ili bajoslovno skupih diskova.  Vrlo često su audiofilske snimkem istaknutih rubnih frekventnih područja, dinamike veće od realnih, zaslužne da pojedini audio sustavi zvuče atraktivnije i naizgled bolje. Ključno pitanje je tko, ako zaista voli glazbu, u stvarnom život sluša samo i isključivo takve snimke. Istinske ljubitelje glazbe zanima jedino glazba, a ako je moguće nabaviti kvalitetniju snimku, tim bolje. Ipak, većina snimaka u kojima svakodnevno uživamo, to nisu.

Nismo željeli pokazati koji je sustav bolji, već da je moguće postići kvalitetnu reprodukciju pojačalima različitih snaga i konstrukcija, koristeći aktivne i pasivne zvučnike istog proizvođača i slične cijene.

Nadamo se da smo u tome uspjeli.