Ortofon SPU Century zvučnica

29. rujna 2018. | Audio/video sistemi, Ortofon

Ortofon SPU Century zvučnica

ruj. 29, 2018 | Audio/video sistemi, Ortofon

Kao što su i obećali, povodom stote obljetnice Ortofona na tržištu se pojavljuju slavljenički proizvodi koji svojom izradom, karakteristikama i atraktivnošću ukazuju na veličinu i značaj tvrtke kao najvećeg proizvođača zvučnica u audio industriji.

SPU Century zvučnica

Najnovije remek-djelo je SPU Century zvučnica – najbolja od najboljih, a predstavlja brojne Ortofon ideje i najnovija dizajnerska dostignuća.

SPU zvučnice pojavile su se na tržištu davne 1958. godine kao odgovor na potrebu reproduciranja novih ploča sa stereo snimkama. Ubrzo je SPU postao standard za profesionalnu i audiofilsku primjenu i osigurao Ortofonu vodeće mjesto u dizajnu Hi-End zvučnica u sljedećih 60 godina. SPU je jedini proizvod koji je preživio u originalnom obliku od 1958. godine uz epitet najbolji od najboljih.

S modelom SPU Century, letvica se diže u oba područja – kontrapunktu klasičnog pristupa i modernih tehnologija. Duboka saznanja o karakteristikama različitih materijala u primjeni dovela su do velikog smanjenja unutarnjih vibracija zvučnice, a primjenjene su nove tehnologije i novi dizajn mehanike.

Magnetski sustav i prigušenje

Slično revolucionarnim idejama Roberta Gudmandsena iz prvih modela, SPU Century prošao je trnoviti put istraživanja, konstrukcije i proizvodnje. Sustav magneta identičan je starom modelu, kako bi utjelovio suštinu originalnog dizajna kao i izvorne elemente konstrukcije. Glazba je reproducirana nenadmašnom uvjerljivošću, punoga tijela, detaljno i snažno.

Doprinos vrhunskih materijala i napredne tehnologije

Mehanička struktura SPU Century zvučnice je redizajnirana, kao i mnogi unutarnji sklopovi. Mehanika je riješena revolucionarnim selektivnim laserskim nataljivanjem (Selective Laser Melting, SLM). Korištenjem aluminija povećana je krutost strukture kao i sposobnost unutarnjeg prigušenja. Lasersko nataljivanje sloja na sloj aluminija osigurava preciznu kontrolu gustoće uz visoki stupanj unutarnjeg prigušenja, a smanjuje količinu otpada. Na kraju, nakon SLM procesa kučište se obrađuje naprednim i kompleksnom CNC metodom radi postizanja željene preciznosti i izgleda površine.

Površina zvučnice premazana je DLC slojem (Diamond Like Carbon, ugljik sličan dijamantu) koji daje slična svojstva dijamantu – tvrdoću i otpornost na habanje.

Odlike preciznosti i rafiniranosti

Donji dio tijela izrađen je CNC-om od stabiliziranog drva bukve. To je fosilno drvo koje je kompletno isušeno prije podvrgavanja impregnaciji kemijski stabilnom otopinom – akrilnim polimerom. Svrha stabilizacije čini drvo otpornijim i manje podložnim uvijanju i pucanju od običnog. Na kraju, površina je polirana do posebnog završnog izgleda. Razdjelna linija između gornjeg i donjeg dijela izvedena je u obliku tijela instrumenta iz svijeta gudača (violina, viola, violončelo, kontrabas, gitara) – jedinstveni izraz univerzalnog glazbenog motiva.

Osim motora identičnog prvom modelu, krucijalna promjena je kotištenje Nude Shibata brušenja vrha dijamantne igle. Taj se oblik danas smatra jednim od najboljih profila, a igla je učvršćena na aluminijski nosač (cantilever).

Kao dodatak soničnim performansama, zavojnice su motane posrebrenim bakrom koji ne sadrži kisik (5NX) tako da je svaki pomak igle registiran bez gubitaka. Spajanje zavojnica na terminale unutar tijela zvučnice izvedeno je najsuvremenijim LW-800S žicama sastavljenim od srebrnih i posrebrenih žičica koje provode čiste visokofrekventne signale uz briljantnu tonalnost.

Zvučna slika

Zvučna slika SPU Century zvučnice je slična prethodnicima (SPU 90th Anniversary, odnosno SPU A95) i kombinira bogato niskotonsko područje, transparentne gornje registre i neobuzdanu dinamiku i snagu sa životnom i detaljnom prezentacijom. Kombinacija s bujnom rezolucijom u visinama i preciznom realizacijom niskih registara čini izvrsnu ravnotežu između timbra i teksture.

SPU Century možda dijeli većinu elemenata prethodnika, ali je krajnji rezultat najmanje korak naprijed u tehničkim mogućnostima i reproduktivnom perfekcionizmu.

„Evidentno najbolja SPU zvučnica koju smo ikad napravili, pokazuje istinski veličanstveni zvuk“ – Leif Johannsen, direktor akustike i razvoja u Ortofonu

Karakteristike:

 • Izlazni napon na 1 kHz, 5cm/sec.: 0,2 mV
 • Balans kanala na 1 kHz: 1,0 dB
 • Separacija kanala na 1 kHz: 22 dB
 • Separacija kanala na 15 kHz: 15 dB
 • Frekventni opseg uz -3 dB: 20 – 25,000 Hz
 • Frekventni odziv od 20 – 20,000 Hz: +3 dB / -2 dB
 • Slijednost na 315 Hz pri preporučenoj gaznoj sili: 70 μm
 • Komplijansa, dinamička, lateralna: 8 μm/mN
 • Tip igle: Nude Shibata na aluminijskom nosaču
 • Polumjeri vrha igle: r/R 6/50 μm
 • Raspon gazne sile: 3,0 – 5,0 g (30 – 50 mN)
 • Preporučena gazna sila: 4,0 g (40 mN)
 • Kut nalijeganja: 20°
 • Unutarnja impedanca, DC otpor: 2 Ohm
 • Materijal za žicu zavojnica: posrebreni bakar visoke čistoće (OFC)
 • Preporučena opteretna impedanca: > 10 Ohm
 • Materijal za tijelo zvučnice: SLM aluminij/drvo
 • Boja: crna/bukva
 • Masa: 32 g

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter te ostvari 15% popusta za kupnju iznad 2.000,00kn* i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta! *u popust nisu uključeni Technics uređaji

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest