Ortofon MC A95

sij 21, 2016 | High-end audio, Ortofon

Ortofon od prvih dana (prije 95 godina) djeluje na području reprodukcije zvuka. Osnovana u Kopenhagenu, 1918. Godine, tvrtka je počela osmišljajući tehnologije kojima se, ranih dvadesetih godina prošlog stoljeća, nijemom filmu dodavao zvuk.

1948. godine razvijena je prva MC zvučnica i od tada su u  Ortofonu konstruirali i proizveli više od 300 različitih modela od kojih je najnoviji MC A95.

Danas je Ortofon vodeća tvrtka u području zvučnica, što je rezultat kombiniranja znanosti, dizajna i tehnologije na najvišoj razini inženjerstva u audio industriji današnjice. Ključ je akustika, tehnologija materijala, mikromehanika i iskustvo djelatnika s visokim stupnjem znanja i umješnosti.

Istraživanje, razvoj i proizvodnja smješteni su u Danskoj.

MC A95

Ortofon je s ponosom predstavio najnoviju zvučnicu, MC A95, kako bi obilježio 95-godišnjicu postojanja tvrtke i njenu vodeću ulogu u audio industriji. Pojavom ove zvučnice, ljestvica je dignuta iznad prethodnika, MC A90, kojom se slavilo 90 godin postojanja. MC A95 ne slavi samo obljetnicu, već stvara povijest znatno podižući standarde po kojima se reprodukcija zvuka vrednuje.

MC A95, zbog načina konstrukcije I korištenih materijala, smanjuje neželjene vibracije na dosad nepoznatu razinu povećavajući dinamičke mogućnosti zvučnice. Optimizacija karakteristika postignuta je primjenom velikog znanja o svojstvima vibracija i utjecaja raznih oblika i obrade pojedinih materijala na njihovo suzbijanje.

Magnetni sustav izrađen je od neodimskog magneta uz korištenje FSE elementa (Field Stabilizing Element – stabilizator polja) što generator čini kompaktnim i lakšim, uz bolje karakteristike i minimalne dimanzije. Nadahnut elementima dizajna MC Anna zvučnice, armatura je načinjena od legure metala koja ja manje magnetična od normalnog željeza. To znatno povećava dinamičke sposobnosti zvučnice,  jer armatura nema apsolutno nikakvog utjecaja na magnetsko polje tijekom gibanja kroz brazde. Bilo kakvi tragovi utjecaja na magnetsko polje ukolnjeni su primjenom FSE, koji je u stvari minijaturni vodljivi valjak strateški pozicioniran unutar magnetskog sustava koji jamči stabilnost magnetskog polja bez obzira na pomake armature.  Na taj način FSE popravlja separaciju kanala, a istovremeno smanjuje dinamička i intermodulacijska izobličenja. Rezultat je fantastična dinamika i još upečatljiviji prostor između glazbenika – u kratko, više drame, više daha, visine i širine u zvučnoj pozornici.

WRD (Wide Range Damping – prigušivanje širokog spektra) je sistem prigušivanja koji se sastoji od teškog platinskog diska u sedviču između dva gumena apsorbera različitih svojstava. Osim sjajne sposobnosti držanja u brazdi (tracking), osigurano je prigušivanje svih neželjenih vibracija kroz cijeli zvučni opseg. Zbog toga, izobličenja i rezonance su sasvim eliminirani.

WRD sustav je prvi put primijenjen davne 1979. godine u legendarnoj MC 20 Mk II, i dalje u MC A90, MC Windfeld, Xpression I MC Anna zvučnicama, a to je jedan od razloga što MC A95 ima najlinearniji odziv na najvišim frekvencijama na granici čujnosti, a istovremeno gazi sa fantastičnih 90 µm pri vertikalnoj gaznoj sili od 2,3 grama.

Sljedeći preduvjet linearne reprodukcije širokog frekventnog opsega je i oblik/brušenje dijamantne igle – u slučaju MA A95 Replicant 100, poznat po tankom i finom profilu i velikoj dodirnoj površini sličnom samom rezaču ploča. Ovakav oblik igle gazi preciznošću kao ni jedan oblik do sada.

Specijalno poliranje dijamanta zajedno s boronskim nosačem (cantilever) nude izvanrednu prozračnost, brzinu i tranzijentnost iznad bilo koje druge kombinacije.

Kućište je izrađeno od titana metodom selektivnog laserskog taljenja, kod kojega se laserskom zrakom zavaruju čestice metala, sloj po sloj, kako bi u završnici nastalo tijelo bez stranih primjesa. Takva tehnika osigurava savršeno preciznu kontrolu gustoće materijala i, posljedično snažno prigušivanje unutarnjih vibracija materijala.

Zavojnice su izrađene od materijala nazvanog Aucurum (vjerojatno složenica Aurum –zlato, Cuprum –bakar), odnosno pozlaćene bakarne žice čistoće 6NX. Žičice su zaštiće  posebnim elastomerom razvijenim u Ortofonu (TPE – Thermo-Plast Elastomer) koji još više doprinosi prigušivanju neželjenih vibracija unutar zvučnice.

Kod takvih, vrhunskih zvučnica s iglama velike dodirne površine, najvažnije je dobro podešavanje bez kojega nema vrhunskih rezultata.

Iako postoji nekoliko protokola po kojima se zvučnice podešavaju, Ortofon ne preferira niti jedau metodologiju, već potiče korisnike da sami istraže mogućnosti koje predlaže ovlašteni HighEnd zastupnik/trgovac. Posebnu pozornost treba obratiti podešavanju azimuta, protukllizne sile (anti-skating) i VTA/SRA (vertikalni kut nalijeganja, kut nalijeganja igle u brazdu) kako bi se pokazao sav potencijal ne samo MC A90, već bilo koje zvučnice.

Jedan je recenzent napisao:

“MC A95 je vrhunski podešen mehanička skulptura. Nije raskošna, topla ili umiljata, već stroj koji prodire u unutrašnjost I duboko analizira. To je zvučnica koja čini da ploče zvuče bolje nego što sam ikad čuo. Gotovo zastrašujuće! U svojm kvalitetama je kao CD, samo mnogo, mnogo bolje.”

MC A95 tehnički podaci:

MC A95 tehnički podaci:

 • Izlazni napon pri 1 kHz, 5cm/sekc:        0,2 mV
 • Balans kanala pri 1 kHz:      < 0,5 dB
 • Separacija kanala pri 1 kHz:         > 25 dB
 • Separacija kanala pri 15 kHz:       > 22 dB
 • Frekventni opseg:         – 3dB        10 Hz – 50 kHz
 • Frekventni odziv:                  20 Hz – 20 kHz + 2 dB / – 1 dB
 • Slijedna sposobnost (trackability) na 315 Hz pri preporučenoj gaznoj sili:         90 µm
 • Dinamička lateralna komplijansa:          13 µm/mN
 • Igla:  polirani Nude Ortofon Replicant 100 na Boronskom nosaču (cantilever)
 • Promjer vrha igle:        r/R 5/100 µm
 • Opseg gazne sile:       2,0-2,5 g (20-25 mN)
 • Preporučena gazna sila:     2,3 g (23 mN)
 • Kut nalijeganja:  23°
 • Unutarnja impedanca, DC otpor: 7 Ohm
 • Preporučena impedanca:   > 10 Ohm
 • Materijal tijela zvučnice:       SLM Titanium
 • Boja:          Srebrna
 • Masa:        6 g