Ortofon DJ program

velj 5, 2013 | Audio/video sistemi, Ortofon

Od svojeg osnutka u Copenhagenu, 1918. godine, pa sve do danas, Ortofon je bio jedna od najznačajnijh tvrtki za proizvodnju opreme za kvalitetnu reprodukciju zvuka. Započeli su izradom uređaja za ozvučavanje nijemih filmova, ali put koji je tvrtku doveo do svjetskog vrha bila je proizvodnja zvučnica. Od 1948. godine, kad izlazi Ortofonova prva MC zvučnica, pa do danas proizveli su preko 300 modela zvučnica za široki spektar namjena.

Danas je Ortofon vodeći svjetski proizvođač zvučnica za hi-fi, DJ i studijsku namjenu. To su postigli pametnom kombinacijom najsuvremenije tehnologije i najvišom razinom inženjerskog umijeća.

Sve se Ortofonova zvučnice proizvode u njihovoj tvornici u Nakskovu, u Danskoj. Iako je tvornica tehnološki vrhunski opreljena, značajnu ulogu u nastanku konačnih proizvoda ima i ručni rad. Danas se Ortofonove zvučnice prodaju u više od 60 zemalja svijeta.

Svaka se zvučnica sastoji od četiri osnovna dijela – kućišta (1), igle (2), nosača igle (cantilevera) (3) i generatora (4). Svaki od njih je podjednako važan i mora mu se posvetiti maksimalna pozornost. Ortofonove igle su vrhunski precizno izrađene od najfinijeg i najtvrđeg poznatog materijala – čistog dijamanta – i oblikovane kao sferične ili eliptične, ovisno o namjeni.

Nosač zvučnice, svojevrsni posrednik između igle i generatora, mora biti što je moguće lakši kako bi sa što manje inercije slijedio pokrete igle u brazdi. Istovremeno mora biti izrazito krut kako se ne bi savijao i tako „slao“ krive informacije u generator. Zato se kantileveri izrađuju iz posebnih materijala i oblikuju tako da udovolje svim zadaćama koje trebaju obaviti.

Zadaća generatora je pokrete igle i kantilevera pretvoriti u električni signal. Da bi to bilo napravljano kako treba, generator mora bit izrazito precizno izrađen od najkvalitenijih materijala – bakrene/srebrne žice za navoje i laganih i moćnih magnetskih materijala.
U Ortofonovom programu namijenjenom DJ-ima danas je veliki broj zvučnica.

Pro serija

 Pro serija
Pro serija

U Pro seriji su osnovni modeli za disk džokeje. Ove su zvučnice namijenjene za osnovno skrečanje i imaju sferičnu iglu koja to omogućava. Zvučnice Pro serije odlična su alternativa skupljim zvučnicama i odličan su sklad zvukovne kvalitete i tehničkih osobina. Ovo su zvučnica za nadarene, ali još nedovoljno iskusne DJ-e.

Pro serija dolazi u nekoliko inačica: Concorde Twin (dvije Concorde zvučnice u aluminijskom kućištu), Concorde Single i Single OM, a za svaku su dostupne i rezervne igle. Slijedna sila zvučnica iz Pro S serije je 4 g, izlazni napon 5 mV, a frekvencijski odziv 20 Hz do 18 kHz. Masa zvučnice je 18.5 g.

Pro S serija

Pro S serija
Pro S serija
Pro S serija zvučnica namijenjena je DJ početnicima koji posjeduju kvalitetnu, ali cijenom na preskupu opremu.

Njihove su igle sferične, a kantileveri čvrsti, što omogućava „skrečanje“. Pro S seija dolazi u istim inačicama kao i Pro serija. Masa zvučnice je 18.5 g.

Q.Bert serija

Q.Bert serija
Q.Bert serija
Razvijena u suradnji s Q.Bertom, jednim od najlegendarnijih DJ-a današnice, Q.Bert serija zvučnice odlikuje se sjajnim rukovanjem, visokim izlaznim naponom i iznimnom trajnošću. Ove zvučnice smanjuju šum s oštećenih ploča, a zahvaljujući istaknutom srednjotonskom području učinak skrečanja stavljaju u središte zbivanja. Zahvaljujući visokom izlaznom naponu, snimke s dubokim bas frekvencijama dolaze do punoga izražaja.

Q.Bert zvučnica dostupne su u inačicama kao i zvučnice Pro serija. Slijedna sila ovih zvučnica je 3 g, izlazni napon 11 mV, a frekvencijski odziv 20 Hz – 18 kHz. Masa zvučnice je 18.5 g.

Scratch serija

Scratch serija
Scratch serija
Kao što naziv govori, ova serija zvučnica prvenstveno je namijenjena za skrečanje. Karakteristične je crvene fluorescentne boje da bi bila čim vidljivija u ultraljubičastom osvjetljenju disco klubova. Zahvaljujući pojačanom gumenom ovjesu, ova zvučnica odlično slijedi brazdu, što je vrlo bitno za pojedine zahvate DJ-a, koji ne moraju brinuti o kvaliteti zvuka i trajnosti zvučnica kad rade s većim slijednim silama.

I ova serija zvučnica dolazi u istim inačicama kao i prethodne. Slijedna sila im je 4 g, izlazni napon 7 mV, a frekvencijski odziv 20 Hz – 15 kHz. Masa zvučnice je 18.5 g.

Elektro serija

Elektro serija
Elektro serija
Elektro serija zvučnica nastala je u suradnji visokostručnih inženjera i iskusnih i poznatih DJ-a. Sve imaju pojačani gumeni ovjes što ih čini pogodnima kako za skrečanje tako i za miksanje. Ove su zvučnice izvrstan spoj oblika i funkcionalnosti. Bez obzira radile u klubu ili studiju, ove se zvučnica odlikuju čvrstim, zaobljenim i životnim zvukom.

Elektro zvučnice su visokog izlaznog napona, trajne i odlično podnose visoku slijednu silu i vibracije. Inačice u kojima se isporučuju Elektro zvučnice su iste kao u prethodnim serijama. Slijedna im je sila 4 g, izlazni napon 7.5 g, a frekvencijski odziv 20 Hz – 15 kHz. Masa zvučnice je 18.5 g.

Serato S-120 serija

Serato S-120 serija
Serato S-120 serija
Ova serija zvučnica predstavlja sasvim novi način dizajniranja i proizvodnje zvučnica za DJ-e. Osnovni cilj bio je DJ-ima osigurati maksimalnu slobodu u radu. Inovativna tehnologija, nazvana asimetrična suspenzija, podiže kvalitetu zvuka na višu razinu. Odlično slijeđenje osigurava igli ostajanje u brazdi i pri najtežim radnim uvjetima, a izgled igle osigurava minimalno trošanje dragocjenih vinila. Na sve to, Serato seriju zvučnica odlikuje zvuk za kakav se mislilo da je nemoguć posredstvom ove vrste zvučnica.

Serato S-120 zvučnice isporučuju se u Concorde Two (dvije Concorde zvučnice u aluminijskom kućištu), Concorde set (jedna Concorde zvučnica i jedna rezervna igla u aluminijskom kućištu), OM Set (jedna OM zvučnica i rezarvna igla u aluminijsom ućištu), OM zvučnica montirana u Serato nosač s oznakama i rezervna igla. Igla je sferičnog oblika, slijedna sila je 4 g, izlazni napon 10 mV, a frekvencijski odziv 20 Hz – 18 kHz. Masa zvučnice je 18.5 g.

DigiTrack serija

DigiTrack serija
DigiTrack serija
Zvučnice Digitrack serije su prve s iglom dizajniranom za očitavanje kodiranih vinila. Ovo su zvučnice za generaciju DJ-a koji puno koriste timecode vinyl aplikacije, kao što su Serato i FinalScratch. Zahvaljujući dizajnu igle DigiTrack zvučnica produljen je vijek trajanja timecoded vinla i poboljšana reprodukcija standardnih ploča.

DigiTrack zvučnice su odlične za skrečanje i za miksanje, a visoki izlazni napon pridonosi poboljšanju TCV performansa i boljem zvuku iz fono pretpojačala u mikseru. Zvučnice DigiTrac serije dolaze u dvije inačice – Concorde Twin (dvije Concorde zvučnice u aluminijskom kućištu) i Concorde Single, a za svaku su dostupne i rezervne igle. Slijedna sila zvučnica iz serije je 3 g, izlazni napon 8 mV, a frekvencijski odziv 20 Hz do 18 kHz. Masa zvučnice je 18.5 g.

Gold serija

Gold serija
Gold serija
Ovo su vrhunske zvučnice, pozlaćene su i imaju Pro E dijamantnu eliptičnu iglu.  Idealne su za uporabu u klubovima i diskotekama i jamče najbolju moguću kvalitetu zvuka među DJ zvučnicama. Napravljenje su za ograničene serije Technicsovih SL-1200LTD i SL-120GLD gramofona. Bez obzira na to, kompatibilne sa sa širokom paletom gramofona za rad u klubovima i diskotekama.

Dostupne su u Concorde Twin i Concorde Single inačicama, a uz njih idu i rezervne igle. Slijedna sila je 3 g, izlazni napon 6 mV, a frekvencijski odziv 20 Hz – 20 kHz. Masa zvučnice je 18.5 g.

Nightclub MkII

Nightclub MkII
Nightclub MkII

 

Ovo su zvučnice na tragu legendarne Nightclub serije zvučnica. Sada je u programu cjelovit redizajnirana zvučnica MkII, s potpuno novim tijelom i povećenim izlaznim napnom. Nightclub MkII zvučnica po svemu zaslužuje high-end epitet, jer ima eliptičnu iglu i frekvencijski odziv od 20 Hz do 20 kHz.

Slijedna sila joj ja 3 g, a izlazni napon 8 mV. Dolazi u klasičnim Concorde inačicama kao i većina drugih DJ zvučnica. Masa zvučnice je 18.5 g.

DJ S serija

DJ S serija
DJ S serija
Ovo je osnovni model za skrečanje s vrlo čvrstim kantileverom, što ga čini gotovo neslomljivim. Ovo je širokouporabna zvučnica koja vrlo malo troši ploče zahvaljujući osobito dizajniranoj sferičnoj igli.

Ova zvučnica dolazi u klasičnim Concorde pakiranjima, s dvije vrste zamjenskih igala – DJ E i DJ S. Slijedna sila je 3 g, izlazni napon 6 mV, a frekvencijski odziv 20 Hz – 18 kHz. Masa zvučnice je 18.5 g.

Nosači zvučnica

Nosači zvučnica SH-4
SH-4
Nosači zvučnica
Da bi zvučnica radila kako treba, nužno je da bude čvrsto postavljena u nosač, a da nosač bude otporan na vibracije. Ortofon proizvodi dva tipa vrhunskih nosača zvučnica za svoju OM seriju.

Serato SH-4

Nosači zvučnica SH-4
Serato SH-4
SH-4 nosač je iz jednoga komada, s integriranim podizačem i nešto kraći što postavljanje i pomocanje nosača čini lakšim. Završeci kabela su pozlaćeni za bolji prijenos signala iz zvučnice. Masa nosača je 9,4 g, a dužina 51.5 mm. Ispručuju se u četiri boje.

Serato SH-4 nosač je posebno dizajniran kako bi se čim bolje uskladili stil i funkcionalnost. Ergonomski dizajn s dugačnim podizačem i grafičkim oznakama omogućava precizno podešavanje i rukovanje nosačem i zvučnicom u njemu.

Ortofon SH-4 Headshells (Ortofon) MPC: 289.00 kn
AKCIJA: 148.00 kn Na upit

Slušalice eQ-5

Slušalice eQ-5
Slušalice eQ-5
Posao DJ-a i glazbenika nezamisliv je bez slušalica. Za njih je Ortofon proizveo eQ-5 mini slušalice za stavljanje u uho. One ne samo što omogućavaju vrhunsku reprodukciju zvuka, već omogućavaju čuti što sve u zvuku nije dobro i što treba popraviti.

Da se ne bi zamijenili kanali, stražnja strana pojedine slušalice obojena je drugačijom bojom. Kućište slušalica izrađeno je od komada aluminija i anodizirano u rzne boje. Kabel slušalica dizajniran je takao da se ne zapetljava niti lomi, ma kako ga savijali. eQ-5 slušalice izrazito su jednstavne za korištenje i pospremanje.

O-One

 Pro serija
O-One
Ovo su atvorene slušalice namijenjene za korištenja u studiju i pri miksanju. Dizajnirane su da reproduciraju zvuk bez koloracija i bilo kakvih drugh zvukovnih nepreciznosti. Osjetljivost i impedancija su im optimizirani za korištenje sa širokom paletom uređaja. Slušalica dolaze opremljene dvjema vrstama zaštitnog materijala koji naliježe na uha – velur i koža.

Frekvencijski dziv koji pokrivaju ove slušalice je od 10 Hz do 22 kHz, masa im je 296 g, a mogu reproducirati zvuk glasnoće do 112 dB. Nazivna impedancija im je 40 ohma.

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest