Opera Loudspeakers serija Callas zvučnika

tra 21, 2017 | High-end audio, Opera Loudspeakers

Novom Callas kolekcijom, Opera želi prenijeti zadovoljstvo zlušanja glazbe unutar doma rekreirajući fokusirajuću i stabilnu trodimenzionalnu pozornicu, korektnog timbra, dinamike i detalja, a bez zamora nakon dugotrajnog slušanja. Kako bi se to postiglo, svaki je element projekta podvrgnut temeljitim slušnim testovima.

Zvučnici serija Callas koriste tehnike i komponente koje predstavljaju ono ajbolje iz elektroakustike, počevši od kabineta, zvučničkih jedinica sve do skretnice. Rezultat je tonski ispravan, realističan, angažirajući i, iznad svega zvuk za uživanje. Svi modeli su primjer elegancije i skladno se uklapaju u svaki prostor.

 

Opera Loudspeakers Callas

Callas je najmanji, dvostazni kompaktni model (14 litara zapremnine) koji se može smjestiti na policu ili namjenski stalak. Glavna karakteristika je odličan odziv niskih tonova, dubok i kontroliran, kombiniran s osjetljivošću samostojećih zvučnika.

Callas
Callas
Callas

Niskotonci su promjera polipropilenske membrane 178 mm, dugogo hoda, iz SEAS serije Excel, u kombinaciji sa vjerojatno najboljim visokoncem Scanspeak 9700, koji se koristi i u drugim serijama Opera zvučnika (Tebaldi, Malibran, Caruso).

U skretnicu su ugrađeni najbolji dostupni elementi uključujući Mundorf kapacitete i MOX otpornike. Rezna frekvencija je 2000 Hz jer je visokotonac u stanju reproducirati vrlo širok frekventni opseg i nudi izvanrednu linearnost. Na skretnici postoji preklopnik kojim se može povećati glasnoća za +2dB između  300 – 3000 Hz i tako uskladiti odziv u različitim prostorima.

Callas je prikladan i za tzv. “near field” (slušanje iz blizine) uporabu (do 1 m od slušatelja) bez gubitaka prozračnosti ili kvalitete.

Kutija je izrađena bez paralelnih stranica s unutarnjim ukrutama za unutarnje prigušivanje vibracija što smanjuje rezonancu i interferencije.

Karakteristike:

 • Sistem: dvostazno zvučna kutija za stalke, sa stražnjim otvorom i mogućnošću bi-wiring povezivanja s pojačalom
 • Zvučničke jedinice: bas/srednjetonac 178 mm, dugogo hoda iz SEAS serije Excel, visokotonac Scanspeak 9700
 • Frekvantni odziv: 40 Hz – 25 kHz
 • Skretnica: 12 dB po oktavi na 2000 Hz
 • Preporučena snaga pojačala: od 10 W RMS
 • Osjetljivost: 89 dB / 2.83V / 1m
 • Nominalna impedanca: 4Ω
 • Pozicioniranje u prostoru: najmanje 5 cm od stražnjeg zida, 1,5 – 2 m između zvučnika
 • Dimenzije (V x Š x D): 42 x 24.5 x 42 cm
 • Masa: 15 kg svaki
Callas
Callas
Callas

Opera Callas Diva

Callas Diva je trostazna samostojeća zvučna kutija koja sa stražnje strane ima dvije visokotonske jedinice radi superiorne rekreacije sve tri dimenzije prostora u kojem se događa glazba.

Skretnica se sastoji od tri odvojena paralelno spojena segmenta: niskopropusni za niskotonac, dio za srednjetonsku jedinicu i visokpropusni za visokotonsku jedinicu.

Razlozi zbog kojih je ovakva skretnica superiorna leži u činjenici da su niskopropusni paralelni filteri između niskotonca i srednjetonske jedinice okrenuti u paralelu s skretnicom za visoke tonove. Tako je moguće podesiti preklopne frekvencije između srednjih i visokih frekvencija bez promjene odnosa faza između srednjotonca i niskotonca.

U skretnicu su ugrađeni kvalitetni dijelovi, Mundorf 3% kondenzatori, MOX 1% otpornici i OFC induktiviteti na zraku (bez feritne jezgre). Tiskana pločica sa visokotonskim segmentom odvojena je od pločice za srednjo/niskotonsko područje i tako eliminira fenomen auto indukcije između zavojnica koja utječe na izobličenje i čistoću zvuka.

Kao i obično, najveća pažnja je posvećena električkoj impedanci koja se strogo drži DIN 45500 standarda. Zato je Callas Diva zcučnik nominalne impedance 4 Oma koaj ne predstavlja prevelik teret za mnoga pojačala. Opera preporuča elektroniku sestrinske tvrtke Unison Research, znajući da je Callas Diva razvijan zajedno sa Unison Research Unico 150 pojačalom, a isto tako je perfektno spojiv sa Unique serijom cijevne elektronike većih snaga.

Pozicioniranje se može napraviti tako da se usmjereni zvučni valovi križaju ispred slušatelja, na glavi, ili iza slušatelja i na taj način podešavati osjećaj dubine. Preklopnikom na zadnjoj strani, može se podesiti izlaz niskih tonova. Učinak ovisi o relativnoj poziciji zvučnika.

Tehnički opis:

 • Sustav: trostazna refleksna samostojeća kutija s otvorima i parom visokotonaca na zadnjoj strani (dipol)
 • Završna obrada: drvo i koža
 • Konektori: omogućen b-iwiring, bi-amplifikacija
 • Ukompletu držači za kotače ili kotači
 • Prednji zvučnici: 1 x 200 mm niskotonac, 1 x 178 mm srednjotonac, 1 x Scanspeak 9700 visokotonac
 • Stražnji zvučnici: 2 x 25 mm visokotonci spojeni u dipol
 • Frekventni odziv: 32 Hz – 25 kHz
 • Skretnica: 12 dB/oktavi nisko/srednjotonac, 18 dB/oktavi prednji visokotonac, 12 dB/oktavi stražnji visokotonci
 • Rezne frekvencije: 200 i 2000 Hz
 • Najveća snaga kontinuirano: 200 W
 • Najveća snaga vršno: 400 W
 • Osjetljivost: 90 dB / 2.83 V / 1 m
 • Nominalna impedanca: 4 Ω (najmanja 3,2)
 • Pozicioniranje: najmanje 10 cm od zadnjeg zida
Callas Diva 2016

Callas Diva

Callas Diva 2016

Callas Diva bez grilla

Callas Diva 2016

Callas Diva straga

Callas Diva 2016

Callas Diva detalj

Opera Grand Callas

Novi Grand Callas su trostazni samostojeći zvučnici koji zamjenjuju prethodne istoga imena. Potpuno su redizajnirani tako da su performanse na sličnoj razini kao model Tebaldi, ali sa značajno smanjenim dimenzijama, fleksibilnijim smještanjem u prostor i nižom cijenom. S prednje strane ugrađeni su 2 x 200 mm niskotonci, 178 mm srednjotonac i Scanspeak 9700 visokotonac, dok sa stražnje strane posao obavljaju dva visokotonca konfiguriana kao dipol. Reprodukcija stražnjih jedinica nerazlučiva je od prednjih zvučnika, a zvukom puni refleksni prostor bez interferiranja sa direktnim zvučnim valovima i znatno popravlja tranzijentni odziv. Unaprjeđivanje percepcije detalja znači i bolju percepciju prostora.

Prednja ploča oblikovana je tako da omogućuje i “near field” slušanje, čak i s 1,5 m udaljenosti. Fleksibilnosti doprinosi i preklopnik kojim se modificira odziv niskih tonova, a uz mogućnost blokiranja (zatvaranja) refleksnih otvora, moguće su višestruke konfiguracije odziva. Podešavanja su nužna i potrebna ako se zvučnici moraju smjestiti npr. blizu kuteva prostorije. Za razliku od premještanja teških kutija po prostoru tražeći najbolji zvuk, postavite ih na najpogodnije mjesto i podesite odziv navedenim postupcima.

Grand Callas ocrtavaju pozornicu koja se širi u prostor bez napora uz izvrni pulsni odziv. Snaga, dinamika i dubina najnižih oktava su veliko postignuće tvrtke Opera.

Niskotonske jedinice su, po posebnim specifikacijama proizvedeni u Scanspeaku. Aluminijske 200 mm membrane su pričvršćene na šasiju gumenim prstenima, dok simetrični magneti imaju prstenove za stabilizaciju magnetskog toka.

Iako je rezna frekvencija 200 Hz, sposobni su reproducirati opseg do 1500 Hz, što jamči savršeno preklapanje frekvencije skretnice između niskotonaca i visokotnske jedinice i to dvije oktave prije i poslije rezne frekvencije. Iz istih razloga srednjetonac ima linearnu ekskurziju membrane od 12 mm. Takvi pomaci, očito nesrazmjerni, upravo su ono što je potrebno za zvučni pritisak od 115 dB na 200 Hz. Granica sigurnosti je više nego dovoljna da osigura vrlo nisku razinu intermodulacije. Membrana srednjetonske jedinica izrađena je kaljenjem polipropilena i ima vrlo dobro interno prigušivanje, ali nsiku krutost. Izlažući ga termalnom stresu postiže se potrebna čvrstoća bez gubitka prigušnih svojstava. Takvom tehnologijom SEAS proizvodi zvučnike pod imenom Excel.

Scanspeak 9700 ne treba posebno predstavljati – jedan je od najboljih ikad proizvedenih i još uvijek je nedostižan. Opera ih koristi u svim modelima.

Svaki sustav koji reproducira visoke frekvencije na koncu postaje usmjeren, što znači da se akustička snaga emitirana u prostor smanjuje porastom frekvencije. Taj fenomen postaje važan iznad 2000 Hz. Kako bi se takva deformacija kompenzirala mogu se koristiti dva rješenja: koristiti omnidirekcionalni sustav ili dodatni izvor koji emitira prema stražnjem zidu.

Zvuk emitiran prema stražnjem zidu neizbježno interferira s osnovnim zvukom, degradirajući impulsni odziv cijelog sustava i negativno utječući na prozračnost i čistoću zvuka. Rješenje je dodatni zvučnik koji emitira u svim smjerovima, osim uzdužno s osi prednjih zvučnika. Takav tip je poznat iz prirode – dipol.

Jednostavno, dva se visokotonca spoje u seriju izvan faze. Za stražnje visokotnce razvijena je posebna skretnica koja podešava rez i atenuaciju kako treba. Efekt stražnjeg dipola je evidentan: moguće je podesiti glasnoću prednjeg visokotonca a reprodukcija gornjih registara uvijek zvuči puno ali ne i agresivno.

Grand Callas je zvučnik značajnih dimenzija – od 92 litre volumena, 80 je namijenjeno niskotoncu. Srednotonac je ovješen i zatvoren u svoju posebnu komoru. Kabinet je izrađen iz medijapana i šperploče debljine od 25 mm (stranice) do 50 mm (prednja ploča). Unutarnji dio prednje ploče ima utore između otvora za zvučnike kako se u blizini membrana ne bi pojavile turbulencije.

U unutrašnjosti kabineta postavljene su ukrute da se izbjegnu problemi rezonancije i unutarnje refleksije. Za izbjegavanje unutarnjih refleksije srednjetonske komore, potpuno je napunjena šupljim elementima poliuretanske pjene piramidalnog oblika. Takav oblik i materijal osiguravaju prigušenje od 60% na 250 Hz i skoro 100% na 500 Hz. Strateški smješteni elementi unutar kabineta rješavanju i refleksije (koje maskiraju zvuk) i pojave vrtloženja koje proizvode neugodnu buku. Omjer pokretne mase i mase kabineta podešen je na 1 : 1000 (precizno 1022) što znači da se samo neznatan dio energije od pokretanja zvučnika prenosi na kabinet  što podiže razinu horizontalne definicije ili jednostavno rečeno, artikulacije najnižih oktava.

Tehnički opis:

 • Sustav:  samostojeće trostazne refleksne zvučničke kutije sa stražnjim otvorima i dipolnim visokotoncima
 • Završna obrada: drvo i koža
 • Spajanje: bi-wiring
 • Podnožje: šiljci ili kotači
 • Zvučničke jedinice: prednje – 2 x 200 mm niskotonske, 1 x 178 mm srednjotonska, 1 25 mm Scanspeak 9700 visokotonac;
 • stražnje – 2 x 25 mm visokotonci, dipol
 • Frekventni odziv: 32 – 25000 Hz
 • Skretnica: dvije tiskane pločice – 12 dB/oktavi nisko/srednjotonac, 18 dB/oktavi prednji visokotonac, 12 dB/oktavi stražnji visokotonci
 • Rezne frekvencije: 200 i 2000 Hz
 • Najveća snaga kontinuirano: 240 W
 • Najveća snaga vršno: 500 W
 • Osjetljivost: 89 dB / 2.83 V / 1 m
 • Nominalna impedanca: 4 Ω (najmanja 3,2)
 • Pozicioniranje: najmanje 20 cm od zadnjeg zida
 • Dimenzije (V x Š x D): 130 x 31 x 55 cm
 • Masa: 75 kg svaki
 • Završna obrada: furnir orah, mahagonij, sjajni lak
Grand Callas

Grand Callas

Grand Callas

Grand Callas

Grand Callas straga

Grand Callas straga

Grand Callas straga

Grand Callas straga

Opera Callas video

Opera Callas video