Cambridge Audio Azur 650R

Novi AV receiver Cambridge Audio Azur 650R

09. veljače 2011. | Audio/video sistemi, Cambridge Audio

AV receiveri danas spadaju u jedan od najčešće korištenih audio/video uređaja u stanovima, a sigurno su i konstrukcijski najsloženiji. Zbog potonjaga nerijetko se dogodi da suprilično složeni za korištenje i da stoga većina njihovih korisnika ne uspije iskoristiti dobar dio njihovih mogućnosti.

Cambridge Audio Azur 650R spada u moćnije, vrhunski opremljene AV receivere, ali svemu tomu usprkos vrlo je jednostavan za ugađanje i korištenje.

Ključni elementi ovog AV receivera su sasvim nova Cirrus Logic/Crystal postava čipova s najnovijim 32-bitnim DSP-om. Zahvaljući tomu, ovaj receiver podržava reprodukciju najnovijih surround sound formata kao što su Dolby Digital Plus, DTS-HD High Resolution kao i sasvim nove Lossless Dolby HD i DTS-HD Master Audio. DTS speaker re-mapping omogućava reprodukciju DTS-HD High Resolution ili Master Audio formata s kodiranom visinskom informacijom na standardnim 5.1, 6.1 ili 7.1 zvučničkim postavama.

Novi videosklop s mogućnošću transkodiranja u digitalnoj domeni omogućava pretvaranje analognih ulaznih videosignala u HDMI, što značajno pojednostavljuje uporabu jer se koristi samo jedan HDMI kabel između receivera i TV prijemnika. 650R je prvi tvrtkin uređaj koji ima (CAMCAS) Cambridge Audio Mic Controlled Auto Set-up sustav koji pomoću priloženog mikrofona omogućava krajnje brzu i jednostavnu instalaciju i podešavanje receivera. LypSync sustav omogućava korisniku savršeno ugađanje zvuka i slike zahvaljujući mogućnosti nadzora nad kašnjenem zvuka, bilo na izvoru ili na samom TV-u.

Azur 650R
Azur 650R


Azur 650R straga
Azur 650R straga


AV receiver je prije svega audiouređaj. Njegova pojačala, pretpojačivački i napajački stupanj njegovi su ključni dijelovi i o njihovoj kvaliteti ovisi i konačna kvalitata uređaja. Zato u Cambridge Audiju jasno ističu da je postizanje vrhunske reprodukcije zvuka njihov jedini i krajnji cilj. Zahvaljujući svemu čime su opremili ovaj uređaj i kako su ga ustrojili, bez imalo uzdržanosti tvrde da je 650R “najbolje zvučeći AV receiver”.

Da se radi o posebnom uređaju, u to nema sumnje. Sedam diskretnih pojačala od po 100 W snage, sasvim odvojenih od procesorskog i ulaznog stupnja, moćan napajački sklop s toroidalnim  transformatorom niskog magnetnog fluksa vrlo su uvjerljivi dokazi da se razmišljalo audiofilski. O audiofilskom pristupu reprodukciji zvuka svjedoči Forced/Convection Heat Tunnel – X-TractTM, još jedan tvrtkin patent, omogućava da ovakav moćan receiver – koji zahtijeva hlađenje ventilatorom –  radi vrlo tiho i da se praktično ne zagrijava na više od sobne temperature. Dimenzije 650R su 430 x 150 x 420, masa 15 kg.

CAMBRIDGE AUDIO ČLANCI: