Nova TEAC 501 serija

tra 22, 2014 | Audio/video sistemi, Teac

Napredno u tradicionalnom ruhu
TEAC je očito u zamahu. Njihov već ionako poprilično bogat program, svake sezone postaje sve bogatijim. Najnoviji prilog tomu je 501 serija uređaja koju čini kompletan audiosustav kojem nedostaju samo zvučnici.

Svi uređaji u sustavu izgledom podsjećaju na uređaje kakve obično nalazimo u tonskim studijima, ali su vrhunski stilizirani, tako da ne djeluju grubo i pomalo nedorađeno kako nerijetko izgledaju pravi studijski uređaji. Osim toga, djeluju i pomalo retro, što se posebno odnosi na najvažniji uređaj u sustavu, integrirano pojačalo AI-501DA.

TEAC AI-501DA pojačalo

AI-501DA je pojačalo u D-klasi čiji ustroj potpisuje norveška tvrtka ABLETEC. Iako se radi o vrlo napredno i suvremenom dizajniranom pojačalu, dva okrugla VU metra na njegovoj prednjoj ploči u sjećanje prizivaju ne samo studijske uređaje već i davne dane audija kad je većina pojačala na prednjoj ploči imala pokazivače izlazne snage.

USB priključak omogućava povezivanje s PC-om i prijem digitalnih signala do 192 kHz što treba jamčiti reprodukciju kvalitetniju od one s CD playera. Za pretvorbu digitalnih signala u analogne zadužen je BurrBrownov PCM5102 DAC. Transformator je toroidalan i dovoljnog kapaciteta da postojano napaja sve sklopove u pojačalu.

AI-501DA

AI-501DA

TEAC PD-501 DSD/PCM/CD

PD-501 je DSD/PCM/CD player koji podržava reprodukciju DCD zapisa na snimljivim DVD diskovima kao i nativnu reprodukciju 5.6 MHz dsf dokumenata bez povezivanja s računalom. Osim toga, PD-510 podržava i reprodukciju 24-bitnih/192 kHz dokumenata.

Zahvaljujući jedinstvenom sustavu za nadzor vibracija (po čemu je TEAC odavno poznat) nazvanom VACS (Vibration Acoustic Control Structure) očitavanje informacije je gotovo savršeno precizno, bit po bit. Napajački sustavi za analogne i digitalne sekcije uređaja odvojeni su, a korišteni su samo dijelovi vrhunske kvalitete, kao što je Cirrus Logic CS4398. Zahvaljujući primjeni „green“ tehnologije, potrošnja uređaja je maksimalno 11 W.

AI-501DA

PD-501

TEAC HA-510 pojačalo za slušalice

HA-510 je dvostruko mono ustrojeno i upečetljivo opremljeno pojačalo za slušalice. Pojačalo je u cijelosti diskretno dizajnirano i radi u A klasi. Primjenom aktivne DC Servo tehnologije eliminiran je offset električki potencijal i osiguran postojan rad pojačala. Tome pridonosi i toroidalni transformator. Preklopnik za izbor stupnja damping faktora omogućava najbolje moguće pogonjenje membrana slušalica. Pojačalo je opremljeno da može pogoniti i visokoimpedancijske slušalice, čak do 600 ohma.

HA-510

HA-510

TEAC UD-501 DAC

Posljednji uređaj u seriji, ali sigurno ne i onaj koji će biti najmanje korišten, je UD-501 DAC koji može reproducirati DSD 5.6 MHz i PCM 32-bitne/384 kHz signale, ASIO 2.1 ili DoP metodama. DAC je dvostruko mono ustrojen, od napajačkog sklopa preko DAC-a do operacijskog pojačala. Najkvalitetniji dijelovi. poput BurrBrown PCM1795 i MUSE8920 jamče visokokvalitetnu reprodukciju zvuka. I ovdje „green“ tehnologija osigurava minimalnu potrošnju od svega 13 W.

Svi uređaji smješteni su u aluminijska kućišta istih dimenzija i dizajna u kojem se ističu masivne aluminijske ploča na bočnim stranicama sa stiliziranim ručkama.

UD-501 DAC

UD-501 DAC