NEXT Audiocom SB3 - soundbar koji se u jednom potezu može pretvoriti u dva odvojena zvučnika
NEXT Audiocom SB3 - soundbar koji se u jednom potezu može pretvoriti u dva odvojena zvučnika

NEXT Audiocom SB3 – Svira zajedno, svira odvojeno BUG recenzija

04. studenoga 2022. | Multiroom/Home Theatre/Custom Instalation, Mutlimedija/Audio Gadget, NEXT Audiocom, NEXT Audiocom CI, Recenzije

NEXT nudi soundbar koji se u jednom potezu može  pretvoriti u dva odvojena zvučnika. Osim modularnošću,  SB3 privlači i vrlo dobrim omjerom mogućnosti i cijene

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Studeni 2022.) – link

NEXT nudi soundbar koji se u jednom potezu može  pretvoriti u dva odvojena zvučnika. Osim modularnošću,  SB3 privlači i vrlo dobrim omjerom mogućnosti i cijene

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Studeni 2022.) – link

NEXT Audiocom SB3

Da nam je netko rekao kako ćemo najzanimljiviji ovogodišnji soundbar pronaći u cjenovnoj kategoriji do 100 eura, zabrinuli bismo se za njegov mentalni ustroj. Međutim, upravo bismo tako opisali NEXT Audiocomov konvertibilni soundbar generičkog naziva SB3. Za zaista razumnih 700 kuna, dobiva se soundbar koji zvuči vrlo dobro, nudi više načina reprodukcije zvuka – uključujući Bluetooth – dolazi s daljinskim upravljačem i izlazom za subwoofer te je temeljen na modularnom dizajnu, koji nam dopušta da ga pretvorimo u dva nezavisna zvučnika.

Pretvaranje iz soundbara u odvojeni lijevi i desni zvučnik izuzetno je jednostavno. U paketu se dobivaju dva RCA kabela, kratki i dugi, namijenjeni povezivanju dviju polovica soundbara. Dugački kabel dopušta nam da polovice odmaknemo na otprilike 1,6 metara, što znači da će između njih uredno stati 55-inčni, čak i 65-inčni televizor. Stat će i bilo koji monitor, što je naizgled nebitna, ali zapravo vrlo korisna informacija, jer smo se u postupku testiranja uvjerili kako SB3 itekako ima što ponuditi kad se sluša s male udaljenosti, u takozvanom nearfieldu. Štoviše, stava smo kako se radi o izuzetno zanimljivom odabiru za PC zvučnike, zbog kombinacije prihvatljive cijene i vrlo dobrih performansi. Spajanje s računalima izvedivo je preko optičkog (TOSLINK) konektora, kakvim su u novije doba opremljene sve iole kvalitetnije matične ploče, no u slučaju da on nije dostupan, poslužit će i 3,5-milimetarski analogni izlaz, odnosno AUX ulaz na soundbaru.

Kako dvije polovice soundbara uspijevaju stajati uspravno? Pomoću priloženih plastičnih postolja, koje u jednom potezu “ušarafimo” na dno zvučnika. Ta postolja, kao i bokovi soundbara, načinjeni su od sjajne crne plastike, čime nismo oduševljeni, jer ih to čini sklonima prikupljanju otisaka prsta, prašine i drugih gadarija. Prednjica soundbara prekrivena je metalnom mrežicom, koja podosta podiže cjelokupni estetski dojam.

NEXT Audiocom SB3 – konvertibilni Bluetooth soundbar (NEXT Audiocom) MPC: 92,00 €
AKCIJA: 79,00 € Kupi

NEXT Audiocom SB3 - soundbar koji se u jednom potezu može pretvoriti u dva odvojena zvučnika

Premda se u osnovi radi o soundbaru, SB3 zasnovan je na modularnom dizajnu, koji nam dopušta da lijevu i desnu polovicu smjestimo na priložena postolja i pretvorimo u fizički odvojene zvučnike

Ekran ispod mrežice Ispod te metalne mrežice nalazi se monokromatski ekran, na kojem se ispisuju skraćeni nazivi odabranih ulaza, glasnoća zvuka, namještena razina basa i visokih frekvencija, odabrani zvučni profil i slične informacije. Oznake se lako čitaju s udaljenosti od nekoliko metara, a malo teže kad se soundbar razlomi na dva zvučnika.

Ekran u tom slučaju završava na gornjoj strani desnog zvučnika i biva zakrenut za 90°. Naravno, automatska rotacija prikaza nije podržana, niti bismo takvo što očekivali od soundbara za 700 kuna. “Desni zvučnik” sadrži i sve druge bitne dodatke, poput tipki i konektora.

Tipke su smještene na gornji brid desnog zvučnika (kada se SB3 koristi kao soundbar, to će biti njegov desni bok), a namijenjene su puštanju, pauziranju i prebačaju pjesama te namještanju glasnoće zvuka. Naravno, upravljanje glazbom pomoću tipki funkcionira samo kada se ona reproducira pomoću Bluetootha ili preko utaknutog USB sticka, odnosno micro-SD kartice. Pripadajući USB i microSD utori nalaze se odmah pored spomenutih tipki.

NEXT Audiocom SB3 - soundbar koji se u jednom potezu može pretvoriti u dva odvojena zvučnika

Jednostavan plastični mehanizam koristi se za spajanje i razdvajanje polovica soundbara. Bez obzira na način korištenja, polovice je potrebno spojiti priloženim kabelom

Od drugih priključaka, SB3 ima ranije spomenuti optički (TOSLINK) i 3,5-milimetarski AUX ulaz, RCA izlaz za aktivni subwoofer te konektor napajanja, izveden u formi vanjskog transformatora. S popisa očito izostaje HDMI ARC konektor, koji bi pojednostavio komunikaciju s televizorom i omogućio nam st vari poput upravljanja glasnoćom zvuka pomoću daljinca od televizora, kao i uključenja i isključenja soundbara s televizorom. Budući da ga nema, morat ćete koristiti priloženi daljinski upravljač za upravljanje soundbarom, no to svakako nije nešto što se u cjenovnom razredu do 100 eura ne može prihvatiti.

Kad je soundbar razlomljen, spomenuti priključci dolaze na gornju stranu poleđine desnog zvučnika, pa takva pozicija stvara manje poteškoće s menadžmentom kabela. NEXT se s tom problematikom pokušava nositi pomoću plastične kopče, smještene na polovicu desnog zvučnika. Dotična svakako može poslužiti, no ne pokušavajte njome obuzdati iole deblji kabel; kada smo pokušali ugurati deblji optički kabel, kopča je pukla i odletjela na drugi kraj dnevnog boravka. Obje polovice soundbara imaju ugrađene vješalice za horizontalnu ili vertikalnu zidnu montažu, pa je i to jedna od opcija za instalaciju. Priloženi daljinski upravljač omogućuje izbor zvučnih profila, kontrolu basa i visokih frekvencija, prebačaj pjesama (kada se kao ulaz koriste Bluetooth, USB ili microSD kartica), a nudi i aktivaciju 3D procesiranja zvuka, premda dotična ne radi apsolutno ništa; na ekranu se prikazuje da je 3D efekt uključen, ali zvuk ostaje identičan kao i bez njega.

Kad je riječ o samim zvučnim profilima, ponuđeno ih je čak 10: Rock, Pop, Jazz, Live, Club, Dance, Hall, Soft, Flat i Classical. Preferirali smo profil Flat, ali to ne znači da ne vrijedi iskušati neke druge, kao što su Rock, Live i Dance, koji zvuče manje prirodno, ali svakako energičnije nego Flat.

NEXT Audiocom SB3 - priključci

Priključci se nalaze na desnoj polovici soundbara, a oba dijela opremljena su nosačima za horizontalnu ili vertikalnu zidnu montažu

Zvuk iznad očekivanja

Cjelokupna kvaliteta zvuka, imamo li na umu da govorimo o soundbaru za 700 kuna, neočekivano je dobra. Metalna mrežica krije četiri 2-inčne zvučničke jedinice punog raspona, s deklariranom snagom od 30 W i rasponom frekvencija od 100 Hz do 18 kHz. Već je iz tehničkih specifikacija očito kako se od soundbara ne može očekivati monstruozna reprodukcija basa, ali ostatak spektra izuzetno je dobro izbalansiran te je sustav nadasve ugodan za gledanje televizijskih sadržaja, kao i za slušanje glazbe.

Pozornost ponajviše privlače srednje frekvencije, koje kod jeftinih soundbarova redovito imaju metalni prizvuk i zvuče mutno. SB3 ponaša se dijametralno suprotno; sredina i gornji dio spektra djeluju prirodno i prozračno. To se itekako pozitivno odražava i na stereo separaciji te prostornom pozicioniranju zvuka, čak i kad se SB3 koristi u nearfieldu. Vrlo je lako postići efekt da zvuk lebdi u prostoru između “stupova” soundbara, umjesto da dolazi s lijeve i desne strane monitora.

NEXT Audiocom SB3 - kontrole

Fizičke tipke, USB utor te utor za microSD karticu, grupirani su zajedno, na desnoj strani soundbara

Spajanjem “stupova” u klasični soundbar ta se odlična separacija kanala dobrim dijelom gubi, ali dobiva se mnogo kompaktniji glazbeni sustav. Kada su basovi u pitanju, tankoća donjeg dijela spektra donekle se može anulirati dodavanjem basa pomoću pripadajuće tipke na daljinskom upravljaču. Skala mu je ±10, ali ne treba pretjerivati, jer ako odaberete +10 i date si oduška s glasnoćom, u nekim tipovima glazbe doći će do vibriranja kućišta soundbara.

Kvalitetnije rješenje je kupnja subwoofera, poput Nextova modela S10, premda se u tom slučaju treba pripremiti na to da će vas subwoofer koštati dva i pol puta više od soundbara s kojim ga uparujete. S time na umu, ako vam je razoran bas najvažnija stvar na svijetu, možda je najbolje da SB3 jednostavno zaobiđete.

Za sve ostale tipove korisnika, a osobito one koji traže povoljan i zanimljivo koncipiran soundbar, s obiljem ulaza i performansama koje dobrano nadilaze cjenovni razred, SB3 je odličan odabir – kako za uparivanje s televizorima, tako i s računalima.

NEXT Audiocom SB3 - daljinski upravljač

Priloženi daljinski upravljač nudi kontrole glasnoće, basa i visokih frekvencija, odabir ulaza i profila zvuka te tipke za pauziranje i prebacivanje pjesama, koje se mogu koristiti prilikom slušanja glazbe preko Bluetootha, USB-a ili microSD kartice

NEXT Audiocom SB3 soundbar

Zvučničke jedinice 4x 2″ full-range
Snaga 30W
Bežična povezivost Bluetooth 5.0 (SBC)
Ulazi Optički (TOSLINK), 3,5-mm AUX, USB, microSD
Izlazi RCA za aktivni subwoofer
Jamstvo 2 godine
Cijena 699,00 kn

DOJAM
Vrlo zanimljivo koncipiran soundbar, koji, osim modularnog dizajna, ima neočekivano dobre performanse i povoljnu cijenu

BUG - Best Buy
P
  • Neočekivano dobar zvuk za traženi novac,
  • zanimljiv i praktičan modularni dizajn,
  • odlična stereo separacija kad se polovice razdvoje,
  • dobro se ponaša u nearfieldu,
  • odličan omjer uloženog i dobivenog
O
  • Kućište i postolje “stupova” sklono prljanju,
  • krhka kopča za kabele,
  • nema HDMI ARC konektora (razumljivo, s obzirom na cijenu)

NEXT Audiocom SB3 – konvertibilni Bluetooth soundbar (NEXT Audiocom) MPC: 92,00 €
AKCIJA: 79,00 € Kupi

članak by Davor Šuštić

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

NOVOSTI: