Magnepan zvučnički sustavi

21. rujna 2014. | High-end audio, Magnepan

Magnepan zvučnički sustavi

ruj 21, 2014 | High-end audio, Magnepan

Jedinstveni u svijetu
Američka trtka Magnepan, koju je prije pola stoljeća utemeljio izumitelj Magaplanar zvučničkih sustava, Jim Winey, jedinstvena je u audiosvijetu. Naime, nijedna druga tvrtka ne proizvodi kvalitetne i široko dostupne magnetostatičke zvučničke sutave. Do danas je u svijetu prodano preko 200.000 pari Magneplanar zvučnika različitih veličina. U Magnepanu s ponosom govore da su njihovi zvučnici izrađeni u Americi. A prodaju se (i) u Kini.

Magneplanar 1.7

Nastali na temeljima jednog od najpoznatijih tvrtkinih modela, Magneplanar 1.6, Magneplanar 1.7 predstavljaju značajan napredak u odnosu na prethodnike. Preko 40 godina Magnepanovi su zvučnički sustavu koristili planarne magnetske jedinice za reprodukciju bas i donjeg srednjotonskog područja. Njih je kod 1.7 modela zamijenila kvazi ribbon jedinica.

Kvazi ribbonska jedinica nastala je na temelju prave ribbonske jedinice, kod koje se vrlo tanka folija nalazi unutar magnetskog polja. Kvazi ribbonske jedinice mogu reproducirati izrazito širok frekvencijski odziv i podnijeti prilično veliku snagu.

Osim kvazi ribbonske jedinice, koja pokriva glavninu frekvencijskog spektra, Magneplanar 1.7 ima i kvazi ribbonsku jedinicu koja reproducira samo najviše tonove u spektru (super tweeter). Ugledni high-end časopis The Absolute Sound, proglasio je Magneplanar 1.7 cijenom dostupnim zvučničkim sustavom desetljeća.

Magneplanar 1.7 je trostazni zvučnički sustav. Frekvencijski mu je odziv 40 Hz – 24 kHz, osjetljivost 86 dB, a nazivna impedancija 4 ohma. Dimenzije su mu 1651 x 482 x 51 mm.

Magneplanar 3.7/3.7i

Magneplanar 3.7 izrastao je na temeljima modela 3.6. Vizualno se bitno ne razlikuju, s tim da kupci kod modela 3.7 imaju mogućmost izbora okvira – drvo ili aluminij.

Kao i 1.7 model, 3.7 je širokopjasni ribbonski zvučnički sustav. Predstavljen je 2011. godine na CES-u, godinu dana kasnije od svog prethodnika 1.7, i proglašen najboljim novim uređajem na tom najvećem sajmu potrošačke elektronike u svijetu.

Po prvi puta u svojoj povijesti, tvrtka Magnepan kod modela 3.7 nudi korisnicima mogućnost nadogradnje. Za iznos od 500 $ 3.7 postaje 3.7i i biva čujno kvalitetniji zvučnički sustav. Frekvencijski odziv 3.7 je 35 Hz – 40 kHz, osjetljivost 86 dB, a nazivna impedancija 4 ohma.

Dimenzije 3.7/3.7i sustava su 1803 x 610 x 41 mm.

Magneplanar 20.7

Magneplanar 20.7 je trostazni zvučnički sustav s ribbonskim visokotoncem i planarnom magnetičkom membranom za reprodukciju ostatka zvukovnog spektra. Frekvencijski mu je odziv od 25 Hz – 40 kHz, osjetljivost 86 dB, a nazivna impedancija 4 ohma.
Dimenzije 20.7 sustava su 2007 x 737 x 52 mm.

Magneplanar MG 12

Magleplanar MG12 je manji zvučnički sustav, namijenjen onima koji tek ulaze u egzotični svijet high-enda i žele promjenu u odnosu na konvencionalno ustrojene zvučničke kutije.

Ovi zvučnici su zoran pokazatelj kako je nekadašnji high-end koncept evoluirao u cijenom dostupan proizvod koji zbog toga nije izgubio niša od svojih high-end natruha. Bilo je to moguće zbog veće proizvodnje i pada cijene nekim bitnim sastojcima Magnepanovih sustva. Naime, nekad su samo ribbonski visokotonci stajali više od cijelog MG12 sustava danas! MG12 je dvostazni kvazi ribbon zvučnički sustav. Frekvencijski mu je odziv 45 Hz – 22 kHz, osjetljivost 86 dB, a nazivna impedancija 4 ohma.

Dimenzije su mu 1295 x 432 x 38 mm.

Mini Maggie

Mini Magie su, u odnosu na ostale Magnepanove sustave, minijatutrni zvučnici. Međutim, s obzirom na namjenu, a to je postavljanje na radni stol, pored računala, oni spadaju u najviše zvučničke sustave te vrste.

Ustrojno, Mini Maggie su minijaturna inačica 3.7 modela. Međutim, izvedbeno se bitno razlikuju. Naime, Mini Maggie su “dvokomponentni” sustav  koji se sastoji od panelnih satelita, koji se postavljaju na stol, i bas panela koji se postavlja pod stol.

Cijenom ovo su sigurno jedni od najskupljih “desk top” zvučničkih sustava, ali po općoj ocjeni i najboljih.
Mini Maggie su ribbonski planarni trostazni sustav. Frekvencijski mu je odziv 40 Hz – 40 kHz, osjatljivost 86 dB, a nazivna impedancija 4 ohma

Dimenzije satelita su 432 x 241 x 32v mm, a DWM dipolnog bas panela
490 x 572 x 32 mm.

DWM dipolni bas panel

Planarni zvučnički sustavi, poglavito oni manjih dimenzija, ne mogu dovoljno kvalitetno reproducirati bas frekvencije. Poznato je to i stručnjacima u Magnepanu. Zato su za svoje manje panelne sustava razvili dipolni bas panel DWM. Naravno, planarni. U biti, DWM je smanjena inačica bas panele iz 20.1 i 207 zvučničkih sustava. DWM nije zamišljen kao subwoofer jer mu je donja granična frekvencija 40 Hz, međutim do te granice radi puno bolje nego većina klasičnih subwoofera, poglavito u tom cjenovnom razredu. U Magnepanu ističu da se ovdje ne radi o količini, već o kvaliteti reprodukcije frekvencija iz bas područja.

Frekvencijski odziv DWM bas panela je 40 Hz – 200 Hz, osjetljivost 85 dB, a nazivna impedancija 4 ohma.

Dimenzije bas panela su 490 x 572 x 32 mm.

MMC2

U Magnepanu ističu da MMC2 nije motorizirani MMC1. MMC2 je jedinstveni zvučnički sustav kojeg čine srednjotonska planarna jedinica, kvazi ribbon visokotonac i kvazi riboon supervisokotonac. Uz nju je dobro koristiti i DWM bas panel i tako dobiti širokpojasni, trostazni zvučniki sustav, koji zvukom ne zaostaje za Magnepanovim velikim planarnim zvučnicima.

Zahvaljujući motoriziranosti, MMC2 se putem daljinskog upravljača otvara i postavlja u određeni položaj. Nakon prestanka rada, jednostavno se zatvara. Iako može raditi kao samostalan zvučnik odnosno u paru, odlično funkcionira i kao središnji zvučnički sustav.

Frekvencijski odziv MMC2 zvučničkog sustava je 100 Hz – 24 kHz, osjetljivost 86 dB, a nazivna impedancija 4 ohma.
Dimenzije sustava su 260 x 1170 c 25 mm.