Magnepan Magneplanar 30.7

27. travnja 2018. | High-end audio, Magnepan

Magnepan Magneplanar 30.7

tra. 27, 2018 | High-end audio, Magnepan

Nakon desetljeća šutnje, konačno planarni zvučnik najviše klase The Absolute Sound je zvučnički sustav Magneplanar 30.7 proglasio “Overall Product of the Year” za 2017. godinu

Magnepanovi zvučnici bitno se po konstrukciji razlikuju od svega što rade drugi. Umjesto klasičnih zvučničkih jedinica umetnutih u kutiju, Magnepan zvučnik se sastoji se planarnih (ravnih) zvučničkih jedinica montiranih na ploču. Mehanizam za reprodukciju (zvučnička jedinica) načinjen je od vodljivih žica i/ili traka folije pričvršćenih na tanku Mylar (vrsta materijala) foliju u magnetskom polju koje stvara vertikalni niz permanentno magnetiziranih traka. Kad do vodiča stigne signal iz pojačala, on pobudi magnetsko polje, koje pokrene trake Mylar folije, koje pak pokrenu zrak na obje strane (dipol).

Mala pravokutna zvučna kutija na podu nije u stanju kreirati uvjerljivu zvučnu pozornicu. Djelomice, taj se problem može korigirati smještanjem kutije na stalke, ali još uvijek nedostaje jednolične snage u cijelom prostoru.U kratko, energija iz zvučnika morala bi imati iste mjerne podatke na bilo kojem mjestu u prostoriji na kojem bi bio mjerni mikrofon. Vrlo uzak linijski izvor, smješten od poda do stropa daje najbolji mogući respored snage i najrealniji zvuk. Upravo tako su izrađeni i postavljeni planarni zvučnici Magneprlara i slušajući njihovu reprodukciju glazbe osjećaj prisutnosti u prostoru je nevjerojatan. U teoriji, zvučničke membrane morale bi biti bez mase, ovješene u zraku, bez kutije, magnetske strukture ili okvira oko njih. Naravno, to nije moguće i zato su zvučne kutije jako daleko od idealnoga. Masa zvučničkih jedinica je velika i zračenje prema natrag ide u kutiju. Frekventni odziv može se korigirati, ali loš utjecaj na reprodukciju je neizbježan. U najgorem slučaju, čuje se da zvuk dolazi iz kutije – sužen i neprirodan.
Dijafragma Magneplanara vrlo je blizu idealnom – male je mase, stražnje zračenje nije ograničeno i ide slobodno u prostor, a osjećaj prisutnosti u prostoru je opipljiv.Standardni dinamički zvučnik bori se s dvostrukim zahtjevom: masa membrane treba biti što manja kako bi precizno slijedila dobiveni signal, dok s druge strane, mora biti kruta kako bi se gibala jednoliko. Ako bolje razmislimo, nula masa i beskonačna krutost su dijametralno suprotna svojstva. Takav dvostruki zahtjev bio je pokretačka sila iz inovativnih rješenja koja rješavaju problem. Trakasti i elektrostatski zvučnici rješavaju problem eliminirajući potrebu za krutosti. Traka ili tanka folija gibaju se cijelom površinom, krutost je nevažna i dizajneri se mogu usredotočiti na malu masu. Kad bi se bar zvučnik mogao pokrenuti i gibati brzinom kojom se gibaju elektroni koji stižu iz pojačala! Zbog male mase koja je fizički najbliža moguća nuli, i najslabiji signal iz pojačala uzrokovati će pokretanje tanke trakaste membrane. Magneplanar koristi trakaste elemente debljine 1/10 ljudske vlasi.

Magneplanar 30.7

Magneplanar 30.7 je 4-stazni zvučnički sustav koji ima odvojene panele za nisko i srednje/visoko frekventno područje. Osim odvajanja frekvencija to osigurava i slobodu postavljanja i podešavanja u prostoru kojim se dodatno može utjecati na kvalitetu reprodukcije.

Bas jedinica je dimenzija 737 x 2007 mm i sastoji se od dva panela različite veličine odvojenih vertikalnim razdjelnikom, sličnog koncepta kao i legendarni Tympani IVa. Srednjo/visokotonski panel je iste visine i 406 mm širok.

Srednjotonska jedinica je tzv. quasi-ribbon (lažna, tobožnja traka), a visokotnski dio je u cjelosti proizveden u Magnepanu.

Površina membrana modela 30.7 je 22% veća od one u modelu Tympani IVa. Nasuprotna magnetska struktura osigurava jače magnetsko polje i time porast efikasnosti.

Kod reprodukcije glazbe, Magneplanar 30.7 emitira sve frekvencije u svim smjerovima. Šetnjom po prostoriji ne čuje se pomak u tonalitetu, specifičnosti zvučne slike ili glasnoći.

Dojam je koherentna, snažna trodimezionalna masa glazbe, jednolično projicirana u prostor bez obzira na poziciju slušatelja.

Općenito, 30.7 reproducira veliku glazbu u svim dimenzijama, uključujući visinu i jednostavno nije moguće zaključiti gdje zvuk prestaje a počinje soba.

Magneplanar 30.7 neke karakteristike:

 • Tip: četverostazni, zvučnički sustav, dva panela po kanalu
 • Jedinice: pravi trakast (ribbon) visokotonski, kvazi ribbon srednjotonski, kvazi ribbon prijelazni mid/bas i kvazi ribbon bas paneli
 • Frekventni odziv: 20 Hz – 40 kHz
 • Impedanca: 4 Oma
 • Dimenzije:
 • bas/mid bas panel: 737 x 2007 x 50 mm (ŠVD)
 • mid/visokotonski panel: 406 x 2007 x 50 mm (ŠVD)
 • Završne obrade:
 • Drveni okvir: prirodni ili crni hrast, tamna trešnja
 • Aluminijski okvir: srebrni, sjajno crveni
 • Tkanina: bijela, crna, tamno siva
Magneplanar 30.7 Steve Guttenberg
Magneplanar 30.7 slušanje
Magneplanar 30.7 zavrsna obrada

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter te ostvari 15% popusta za kupnju iznad 2.000,00kn* i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta! *u popust nisu uključeni Technics uređaji

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest