Jamo zvučnički sustavi za estete

lip 17, 2011 | Audio/video sistemi, Jamo

Audio/video medij oduvijek je bio pun proturječnosti. Zapravo, već svojim tehničkim ustrojem, a taj je neumitno uvjetovan Ohmovim zakonom, ovaj medij proturječan je sam po sebi – nije moguće poboljšati nešto, a da se pritom nešto drugo ne pogorša. I to je slučaj koliko u tehničkom, toliko i u praktičnom pogledu.

Jedan od svježijih primjera u AV mediju je pojava tankih TV prijemnika i paradoks koji je prouzročila. Svima je jasno da su tanki TV prijemnici iznimno praktični, lijepi i da ne zauzimaju puno prostora. A i slika im se sve više približava kvaliteti one s negdašnjih CRT TV-a. Međutim, zato što su tanki, u suvremene TV prijemnika ne mogu stati veliki zvučnički sustavi, pa je zvuk iz njih uglavnom plitak, plošan i tanak – sasvim sukladan, dakle, njihovim fizičkim osobinama. Na drugu stranu, pojava blu-ray medija omogućila je reprodukciju zvuka kakvu do jučer nismo mogli sanjati. I tako, imamo odlične reproduktore i izvore slike i zvuka (TV i blu-ray player) i krajnje loše zvučničke sustave. A vrhunska slika na TV prijemniku bez vrhunskog zvuka koji je prati, jedva da je i pola pravog doživljaja.

I zato već neko vrijeme dobar dio proizvođača zvučničkih sustava ulaže velike napore kako prevladati taj problem i paradoks. Među njima je i znamenita danska tvrtka Jamo. Njihova dva sustava za kućno kino, A 101 HCS 5 i A 200 5.1 (SUB 800), kao najnoviji modeli Aesthetic serije, namijenjena su baš za kvalitetnu reprodukciju zvuka u domovima u kojima postoji tanak TV prijemnik. A 101 su duboki samo 50 mm i zato pristaju svakom tankom TV prijemniku. Vrhunski dizajnirani i izrađeni, dotjerani u visokom sjaju, djeluju vrlo privlačno i odgovaraju svakom tankom TV-u. Unatoč lijepoj pojavnosti, pozornost će privući samo kad sviraju. Iako nisu veliki, zvuk iz njih dojmit će svakoga tko ga bude čuo. I to ne samo čistoćom, brzinom i prirodnošću, već i naglašenom glasnoćom, što će i najmasivnije filmske zvukovne zapise učiniti uvjerljivo zvučećima.

Jamo A101 HCS5

Jamo A101 HCS5

Jamo A 200 5.1

Jamo A 200 5.1

Jamo A101

Jamo A101

Za one zahtjevnije tu je A 200 model. Za razliku od A 101, u kojima je samo jedna zvučnička jedinica (promjera membrane 6.2 mm) u A 200 modelu njoj je pridružena visokotonska jedinica (membrana promjera 25 mm). I dok se A 101 HCS 5 sustav prodaje u kompletu, A 200 zvučnici se mogu kupovati i pojedinačno i potom im pridodati i SUB 800 subwoofer i tako, malo po malo, ustrojiti vrlo uvjerljivo zvučeći i estetski vrlo privlačan, ali sasvim nenametljiv sustav za reprodukciju zvuka u kućnom kinu.

Oba se sustava isporučuju u crnoj i bijeloj boji i već su raspoloživi kod domaćeg zastupnika AudioCinema Arta po cijeni od 2390 kuna za A 101 HCS 5 komplet, odnosno 2790 kuna za A200 5.0 set.