Jamo Thorsten Soundbar

lis 10, 2013 | Audio/video sistemi, Jamo

Potpuno rješenje
Svi koji su se ikada pozabavili postavljanjem i ugađanjem sustava za kućno kino dobro znaju da to nije nimalo jednostavna zadaća. Čak ni kad se radi o najjednostavnijem, onom 5.1-kanalnom. Kad se k tomu doda da i takav, osnovni sustav zauzima i podosta prostora, pa u konačnici ni ne košta baš malo, sasvim je jasno da je industrija krenula u potragu za nečim jednostavnijim, jeftinijim, ali što će korisniku ipak moći pružiti dojam okruženosti zvukom.

 Jamo Thorsten Soundbar
 Jamo Thorsten Soundbar
 Jamo Thorsten Soundbar

Rješenje je nazvano soundbarom i danas se nalazi u programima brojnih tvrtki koje proizvode širokopotrošne audiouređaje. Među njima je i Jamo.

Oni su svoj uređaj nazvali Thorsten. Dio je tvrtkine 360 serije i odlično je rješenje za sve one koji vole profinjeno jednostavni danski dizajn i čist, otvoren, dinamičan i muzikalan zvuk.

Ovaj se sustav donekle razlikuje od većine drugih na tržištu. Naime, osim samog soundbara, dugačkog zvučničkog sustava koji se u pravilu postavlja pred TV prijemnik i pokriva najveći dio tonskog spektra, u Torsten sustavu je i subwoofer koji će pokriti onaj dio spektra koji klasično ustrojeni soundbar sustavi obično ne mogu reproducirati.

 Jamo Thorsten Soundbar
 Jamo Thorsten Soundbar

Subwoofer ima dinamičku bas jedinicu promjera 254 mm i bluetooth prijemnik pomoću kojega može bežično primati signale iz pametnih telefona, tableta i računala. U soundbaru se nalaze dvije visokotonske jedinice s mekanom kupolastom membranom promjera 20 mm i četiri bas/srednjotnske jedinice s membranom promjera 80 mm i ovjesom koji omogućava veliku ekskurziju membrane. U soundbaru je i digitalno pojačalo snage 250 W.

Uređajam se upravlja daljinskim upravljačem, a tu je i jedan optički digitalni ulazni priključak za priključivanje bilo kojeg vanjskog izvora kao i jedan analogni ulazni audiopriključak (RCA).

Frekvencijski raspon koji pokriva Torsten sustav je od 32 Hz – 20 kHz. Dimenzije soundbara su 1080 x 120 x 75 mm, a dimenzije subwoofera 220 x 320 x 380 mm.