iFi Audio ZEN One Signature univerzalni DAC

iFi Audio ZEN One Signature – konačno digitalni multipraktik

20. siječnja 2022. | Audio/video sistemi, iFi Audio

Kolekcija sjajnih, nagrađivanih iFi ZEN Signature uređaja proširena je dodatkom poboljšanog ZEN One Signature, univerzalno povezivog DAC-a koji isporučuje izniman zvuk sa svakog digitalnog uređaja u kućnom okruženju.

Kolekcija sjajnih, nagrađivanih iFi ZEN Signature uređaja proširena je dodatkom poboljšanog ZEN One Signature, univerzalno povezivog DAC-a koji isporučuje izniman zvuk sa svakog digitalnog uređaja u kućnom okruženju.

iFi Audio ZEN One Signature

Opisan kao ‘“univerzalni DAC“ zbog svojih sveobuhvatnih ulaznih opcija, ZEN One Signature preuzima DAC fazu od ZEN DAC V2, dodaje S/PDIF ulaze (optičke i koaksijalne) uz USB priključak, uklapa Bluetooth tehnologiju od ZEN Blue V2 i oplemenjuje sadržaj poboljšanjima Signature stupnja, što čini dizajn uređaja vrhunskih svojstava. Rezultat je čisti DAC (bez ugrađenog pojačala za slušalice ili kontrole glasnoće) koji služi kao kućno audio čvorište (hub) za sve vaše digitalne uređaje, od pametnih telefona i tableta do PC i Mac računala, CD reproduktora i vanjskih pohrana, audio poslužitelja do TV-a i konzola za igre.

Jedinstvena svrha ZEN One Signature je da preuzme digitalni audio signal s bilo kojeg uređaja, putem kabela ili Bluetooth protokola, i pretvori ga u analogni za napajanje vanjskog pojačala, zvučnika ili slušalica. Spajanje visokokvalitetnih unutarnjih komponenti s vodećim iFi dizajnom sklopa u klasi pruža briljantno povećanje kvalitete zvuka bez obzira na to kako se vaši uređaji povezuju s njim. Za mnoge će ZEN One Signature postati jedan i jedini DAC koji će im ikada trebati. 

DACle sve se može, kad se hoće

„Digitalni motor“ ZEN One Signature temelji se na Burr-Brown DAC čipsetu koji iFi intenzivno koristi, a odabran je zbog svoje muzikalnosti, prirodnog zvuka i True Native arhitekture. Iskustvo s ovim IC-om znači da u kompaniji znaju kako ga maksimalno iskoristiti. Iako je za kvalitetu zvuka važna konstrukcija DAC stupnja, dizajn uključuje mnogo više elemenata od samog odabira određenog DAC čipa.

Jedna od kritičnih komponenata je XMOS čip koji obrađuje audio podatke primljene putem USB i S/PDIF digitalnih ulaza. ZEN One Signature koristi 16-jezgreni XMOS mikrokontroler niske latencije koji isporučuje poboljšanu snagu obrade; interni iFi tim za digitalni razvoj programirao je XMOS firmware kako bi optimizirao kvalitetu zvuka i osigurao savršeno partnerstvo s Burr-Brown DAC-om. Opsežne tehnologije iskorjenjivanja podrhtavanja (jitter) također se primjenjuju na digitalni stupanj, uključujući najnoviju generaciju iFi GMT (Global Master Timing) femto-preciznog sata i inteligentni memorijski međuspremnik (buffer).

ZEN One Signature svojstva obuhvaćaju 32-bit/384kHz PCM preko USB-a (192kHz preko S/PDIF), na svim DSD razinama, do DSD256 i DXD pri jednostrukoj i dvostrukoj brzini. Zahvaljujući četverokanalnom True Native dizajnu Burr-Brown DAC čipa, PCM i DSD idu odvojenim putovima – to omogućuje DSD-u, kao i PCM-u, da ostanu „bit-savršeni“ (bit perfect) u svom izvornom obliku sve do analogne pretvorbe.

MQA – hi-res streaming format – također je podržan, s potpunim dekodiranjem MQA datoteka do 384 kHz. To znači da se kompletan proces dekodiranja „tri otvaranja“ izvodi interno, za razliku od samo završnog „otpakiravanja“ na način MQA „renderera“ – što je idealno za pretplatnike na Tidal HiFi Plus, gdje se može naći Tidal Masters (MQA) sadržaj.

Bluetooth radi bolje

Iako su pogodnosti i široka kompatibilnost Bluetooth povezivih uređaja dobro prepoznati i prihvaćeni, mnogi ljudi ne shvaćaju kako glazba preko Bluetootha može zvučati, jer su ga iskusili samo na osnovnoj razini kvalitete preko rudimentarnih implementacija SoC (System on Chip). iFi se potrudio u svojim uređajima osigurati vrhunsku Bluetooth tehnologiju, čime je stekao reputaciju vodećeg proizvođača u klasi.

U potpunosti koristeći Qualcommov najnoviji četverojezgreni Bluetooth procesor QCC5100, podržan je svaki trenutni Bluetooth audio format visoke razlučivosti, uključujući aptX Adaptive i aptX HD, LDAC i HWA/LHDC. Ostali obuhvaćeni kodeci uključuju uobičajene aptX i aptX niskog kašnjenja, AAC i SBC (“obični” Bluetooth kodeci). To znači da se podaci bez obzira na podrijetlo obrađuju u najvišoj audio razlučivosti koju dopušta Bluetooth specifikacija. ZEN One Signature je kompatibilan s Bluetooth v5.1 protokolom, osiguravajući najbolji mogući domet, stabilnost i performanse. U memoriju se može pohraniti do osam uparenih Bluetooth uređaja, što olakšava prebacivanje s jednog uređaja na drugi.

Čistoća je najvažnija

Dok „obični“ ZEN uređaji uvode prednosti balansiranog dizajna – nižu razinu buke, veću čistoću zvuka – po izuzetno pristupačnim cijenama, ZEN Signature razina, kao što su ZEN DAC Signature i ZEN CAN Signature, još su napredniji sa svojim poboljšanim pravim diferencijalnim balansiranim topologijama.

ZEN One Signature nije iznimka – od ulaza do izlaza, svaki je element u sklopovima dizajniran za postizanje najbolji konačnog rezultata. Ključne komponente za površinsku montažu zamijenjene su vrhunskim dijelovima, uključujući Panasonic OS-CON i Elna Silmic II kondenzatore, a dizajn je poboljšan kako bi se osigurale kratke, izravne signalne staze. To rezultira još detaljnijom i ekspresivnijom reprodukcijom glazbe.

Napajati se može preko USB spoja – na primjer prijenosnog računala – ili izravno iz mreže putem AC/DC adaptera. Optimalne performanse osigurava iFi iPower 2 DC ispravljač s ultra-niskim šumom koji je uključen u cijenu (oko 600 kn kada se kupuje zasebno).

Vanjski poslovi

ZEN One Signature ima aluminijsko kućište dimenzija 158 x 35 x 100 mm kao i ostatak ZEN asortimana, eloksirano u Deep Space Blue – boji koju iFi koristi za razlikovanje svojih modela na razini Signature – umjesto sive običnih uređaja ZEN serije. Odlična završna obrada dopunjena je tamno sivom prednjom i stražnjom pločom (srebrne boje na standardnim verzijama) i plave kontrole.

Na prednjoj se strani nalaze tipke za uključivanje/isključivanje i prebacivanje između USB, S/PDIF i Bluetooth ulaza, uz LED diode koje mijenjaju boju za označavanje ulaznog audio formata i brzine uzorkovanja. Daljnji gumb uključuje ili isključuje LED diode, kao i aktivira Bluetooth način uparivanja.

Sa stražnje strane nalazi se asinkroni USB port tipa B, uz dva S/PDIF ulaza – optički i koaksijalni, pri čemu se potonji udvostručuje kao digitalni izlaz. RCA analogni izlazi su spojeni s balansiranim izlazom od 4,4 mm, što omogućuje potpuno balansirano povezivanje s prikladno opremljenim pojačalom.

iFi ima u ponudi balansirani adapter sa 4,4 mm na stereo XLR kabel, idealan za spajanje ZEN One Signature na pojačala s XLR ulazima.

Postignute performanse  zadivljuju zvukom sa svim oblicima medija, od glazbe visoke rezolucije do zvučnih zapisa za filmove i videoigre.

iFi ZEN One Signature je univerzalni uređaj koji mogućnostima

debelo nadilazi cjenovni razred i koji smo svi željno čekali.

iFi Audio ZEN One Signature univerzalni DAC (iFi audio) MPC: 367,00 €

iFi ZEN One Signature  specifikacije:

Napajanje:

 • DC 5V

Digitalni ulazi:

 • USB3.0 Tip B (USB2.0 kompatibilni)
 • S/PDIF (koaksijalni, TOSLINK optički)
 • TM Bluetooth 5.1 (aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX LL, LDAC,
 • LHDC/HWA, AAC i SBC kodek)

Formati:

 • PCM                            44.1/48/88.2/96/176.4/192 kHz
 • DSD                             2.8/3.1/5.6/6.1/11.3/12.3 MHz
 • DXD                             352.8/38 4kHz
 • MQA                           dekoder
 • Bluetooth:                   96 kHz

Chipset:

 • Bit-Perfect DSD i DXD DAC – Burr Brown
 • Qualcomm QCC 5100 Series

Analogni izlazi:

 • koaksijalni, audio RCA L/R
 • 4.4 balansirani linijski

  Frekventni odziv:

  • 5 Hz – 80 kHz ±3 dB

  Izlazi:

  • 4 V / 2 V max. (balansirani/nebalansirani)

  Izlazna impedanca:

  • ≤72 Ω/36 Ω (balansirani/nebalansiraniv)

  Odnos signal/šum:

  • -105 dB(A) @ 0 dBFS (balansirani/nebalansirani)

  THD + N:

  • <0.002 % @ 0d BFS (balansirani/nebalansirani)

  Potrošnja:

  • bez signala ~0.7 W/najveći signal ~1 W

  Dimenzije:

  •    158 x 100 x 35 mm (ŠDV)

  Masa:

  •   485 g

  Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

  IFI AUDIO ČLANCI: