ifi Pro iESL – energizer (aktivator) elektrostatskih slušalica

04. rujna 2017. | Audio/video sistemi, iFi Audio, Mutlimedija/Audio Gadget

Ifi Pro iESL je vrhunski uređaj koji osigurava energiju za pogon elektrostatskih slušalica. Također, može se koristiti za usklađivanje vrhunskih dinamičkih slušalica i snažnih pojačala snage. Dakle, za svoj rad treba ga priključiti na normalna pojačala snage ili pojačala za slušalice.

Ifi Pro iESL je vrhunski uređaj koji osigurava energiju za pogon elektrostatskih slušalica. Također, može se koristiti za usklađivanje vrhunskih dinamičkih slušalica i snažnih pojačala snage. Dakle, za svoj rad treba ga priključiti na normalna pojačala snage ili pojačala za slušalice.

Malo o dizajnu…

Načelno, energizer za pogon slektrostatskih slušalica je trivijalni zadatak. Treba vam samo par transformatora koji će inducirati visoki napon za pogon, i nekakav oblik prednaponskog napajanja.

Naravno, ono što se čini jednostavno, najčešće krije neočekivane komplikacije.

Na primjer, kako bi izradili transformator koji će audio signal od 20 V “pretvoriti”  u 640 V uz niska izobličenja, zadani frekventni opseg i bez odvratnih rezonancija – to je zaista ozbiljan zadatak.

Pogriješite li, zvuk će biti koloriran što se posebno dobro čuje na kristalno čistim elektrostatskim slušalicama.

Dodatno, konstrukcija visokonaponskog napajanja čini se lagana, ne treba smetnuti s uma da je to samo dio pogonske sile koji pokreće membranu slušalica. Bilo kakav šum generiran u napajanju modulirati će ispravno pokretanje membrane i, posljedično loše utjecati na kvalitetu reprodukcije. Očito, to se mora izbjeći po svaku cijenu i potrebno je osigurati stabilan visoki napon napajanja.

Glavne značajke:

 • Nadograđuje iCAN Pro za pogon elektrostatskih alušalica koristeći ESL-Link
 • Nadograđuje sva standardna pojačala za slušalice za pogon elektrostatskih
 • Nadograđuje sva pojačala snage za pogon elektrostatskih/dinamičkih/planarnih slušalica
 • Snažno baterijsko napajanje eliminira sve šumove
 • Podešavanje AC priključka: Pro/Normal/Off
 • Podešavanje prednapona: 500 – 640 V
 • Podešavanje impedance: 16 Ω – 96 Ω

iFi Pro – iESL (iFi audio) MPC: 1.724,07 €

Transformatori

Jednako, ako ne i više, kritična je izrada transformatora koji moraju ispunjavati naoko oprečne zadaće. Jezgra je hibridna i kombinira laminaciju ultra tankih GOSS (Grain Oriented Silicon Steel) i permaloy trakastih limova. Jezgra izrađena u potpunosti od GOSS čelika patila bi od histereze pri niskim razinama uzrokujući izobličenja pri malim glasnoćama, dok permaloy jezgra nije u stanju visoke nivoe bez ogromnih izobličenja.

Kombiniranje ta dva materijala, dalo je odličan rezultat na svim zahtjevnim područjima.

U cilju kombiniranja visokog stupnja pojačanja i rada bez rezonancija ili frekventnih ograničenja, transformatori koriste komplicirano, multisekcijsko motanje žice uz horizontalne i vertikalne sekcije. Kako bi se ispunili visoki zahtjevi koristi se precizno i čvrsto motanje super tanke žice.

Konačan rezultat su transformatori koji rade na svim razinama bez izobličenja isporučujući kompletan frekvencijski opseg bez koloracija koji daleko nadilazi čujno područje.

Napajanje

Obično se visoki napon u napajanju postiže ispravljanjem 50/60 Hz standardne električne energije iz utičnice tzv. Villard ili Grenacher kaskadnim ispravljačima (ponekad se nazivaju i Cockcroft-Walton naponskim multiplikatorom. Sklop je sposoban isporučiti visoke napone korištenjem standardnih, jeftinih dijelova, ali uz vrlo glasan šum. Zato se moraju koristiti nelinearni kapaciteti visokih vrijednost koji imaju veliki gubitak struje, i zato moraju stalno raditi kako bi spriječili pad napona.

U Pro iESL koristi se baterijsko napajanje i više paralelnih trakastih kapaciteta (film capacitors) za drženje stabilnog napona. Takvi kapaciteti u stanju su držati naboj gotovo do beskonačnosti. Budući da je otpornost elektrostatskih slušalica također vrlo, vrlo visoka nema oopasnosti od gubitka naboja kapaciteta. Kapaciteti se dopunjuju svaki tridesetak sekundi visokofrekventnim sustavom prebacivanja (cca 750 kHz), korištenjem malog oklopljenog transformatora i egzotičnog visokonaponskog ultra brzog ispravljača. Čim se postigne željeni napon, taj sustav se isključuje kako bi imao što manji utjecaj na kakvoću reprodukcije. Za vrijeme aktivnosti sklopa, svi šumovi se “smještaju” unutar radio frekvencijskog područja gdje ne smetaju (99,999% vremena sklop ne radi). KOriste se dva odvojena, potpuno neovisna napajanja, jedno za nromalnih 230 V, a drugi je podesiv za sve ostale napone potrebne za moderne slušalice.

Put signala

Svi kontakti izvedeni su minijaturnim relejima punjenim inertnim plinom, a imaju i pozlaćene srebrne kontakte. zlato ne korodira pa  će kontakti biti kao novi dugo vremena.

Biranje konektora za zvučnike obavlja se zatvorenim relejima sa srebrnim kontaktima za minimalni utjecaj na kvalitetu zvuka.

Podešavanje (buffer/preamp)

S doljnje strane uređaja moguće je birati opcije buffer/preamp i to s pojačanjem od 9 dB ili bez. Naravno, to se radi s isključenim iTube2.

Napon napajanja je standardnih 12V, stoga se iTube2 može koristiti u kamp kućicama, brodovima, vozilima, odnosno gdje god postoji standardnih 12 V napona.

Karakteristike i specifikacije ifi Pro iESL
Karakteristike:

 • Dostupni prednaponi:
 • 230V – starije Stax elektrostatske slušalice
 • 500V – Sennheiser Orpheus HE-90
 • 540V – Sennheiser HE-60, King Sound KS-H2/3/4
 • 580V – Stax Pro Bias elektrostatske slušalice
 • 600V – Koss ESP/950, Jade
 • 620V – opcija

 

Specifikacije:

 • Najveći izlazni napon: 640V RMS (16Ω/20V in) 320V RMS (64Ω/20V in)
 • Frekventni odziv: 5Hz – 50kHz (-3dB)
 • Potrošnja: < 1W
 • Dimenzije: 213 x 206 x 63.3 mm (DŠV)
 • Masa: 2.5 kg
 • Jamstvo: 12 mjeseci

IFI AUDIO ČLANCI: