iFi iSilencer+ i iDefender+ – oslobodite USB audio blaženi zvuk bez buke

27. ožujka 2020. | Audio/video sistemi, iFi Audio

iFi iSilencer+ i iDefender+ – oslobodite USB audio blaženi zvuk bez buke

ožu 27, 2020 | Audio/video sistemi, iFi Audio

Kad se koristi za audio, USB sučelje ima inherentnu buku/šum. iFi iSilencer+ i iDefender+ uklanjaju električni šum koji izobličuje audio signal kako bi se oslobodio sav zvučni potencijal spojenih uređaja.

Posljednjih je godina sve je više ljubitelja glazbe koji koriste računala kao primarni izvor zvuka. Često su povezani USB priključkom – univerzalnim sučeljem koje digitalnim podacima omogućuje prijenos s jednog uređaja na drugi.

U takvom prijenosu podataka postoje prednosti i nedostaci.

USB sučelja mogu proslijediti audio zapise visoke rezolucije u maksimalnoj kvaliteti putem asinkronog prijenosa, omogućiti bit-perfect prijenos izvornih podataka – što je idealno, bar na papiru.

U praksi je USB složeno, višenamjensko računalno sučelje – ne ono koje je stvoreno posebno za audio – dizajnirano i za napajanje i za prijenos podataka. Osjetljivo je na električnu buku, posebno zbog napajanja računala, što može negativno utjecati na kvalitetu zvuka.

iFi nudi tržištu nekoliko uređaja koji poboljšavaju kvalitetu zvuka USB-a. Dvije najpopularnije su iSilencer i iDefender – uređaji veličine palca koji se spajaju u USB utičnicu računala, a djeluju kao poveznica u lancu između računala i DAC-a, bilo da je riječ o samostalnom pretvaraču ili ugrađenom u pojačalo.

Ovi su uređaji dizajnirani za rješavanje problema s USB zvukom, a trenutne verzije, iSilencer3.0 i iDefender3.0, zamjenjuju se novim, poboljšanim modelima – iSilencer + i iDefender +.

iSilencer+

Način prijenosa koji se koristi za prijenos audio zapisa USB sučeljem treba zahtjevniji USB hardver/softver od masovnog/povremenog korištenja perifernih uređaja poput pisača i tvrdih diskova.

Provjera pogreške prisutna je, ali ne postoji ponovni prijenos u slučaju pogrešaka CRC (Cyclic Redundancy Check).Električni šum na USB signalima uzrokuje CRC pogreške i time gubitak podataka, kao i loš integritet signala. To može rezultirati izobličenjem audio signala, artefaktima (poput klikova i praska) i kašnjenjem – sve stvari koje mogu utjecati na performanse računalnih audio sustava.

ISilencer + rješava ovaj problem uklanjanjem električne buke (uključujući EMI/RFI) na izvoru, omogućavajući na taj način bit-perfect prijenos audio podataka na DAC.

Jedinstveno, to čini kombinirajući pasivno filtriranje sa iFi-jevim ANC II (Active Noise Cancellation II) sklopom.

Razvijen iz vojne radarske tehnologije, ANC II djeluje na sličan način kao i aktivne slušalice za uklanjanje buke – generira signal identičan signalu dolazne električne buke, ali u suprotnoj fazi, i tako ga aktivno poništava.

To je vrlo učinkovito u uklanjanju buke niske i srednje frekvencije, dok se pasivni izolacijski filteri bave smetnjama veće frekvencije.

Ta je kombinacija mjerljivo učinkovitija u uklanjanju buke koja oštećuje USB signal od uređaja koji se oslanjaju samo na pasivno filtriranje.

Dok uklanja buku, iSIlencer+ smanjuje pojavu podrhtavanja (jitter) – oblik digitalnog izobličenja koji dovodi do podataka o pogreškama u paketu i rezultira hladnim, oštrim zvukom.

iSIlencer+ rebalansira signal i iFi-jevom REbalance tehnologijom osigurava da je digitalni signal primljen od DAC-a identičan izvornom, bez obzira na to koji se audio format reproducira.

Novi iSilencer + ima nekoliko poboljšanja u odnosu na prethodni iSilencer3.0.

Sklop je nadograđen dodatkom tantalskih kondenzatora za niskog-ESR (ekvivalentne otpornosti serije) za filtriranje ulaza i izlaza, što je dodatno povećalo sposobnosti smanjenja buke uz 10-puta povećanje kapaciteta filtriranja.

Dostupan je i u više USB inačica, dok je iSIlencer3.0 bio dostupan samo s USB konektorima tipa A, iSilencer+ dolazi u tri verzije za uključivanje novijeg USB-C priključka:

  • USB-A na USB-A
  • USB-C na USB-A
  • USB-C na USB-C

Sve verzije podržavaju ‘SuperSpeed’ USB 3.0 standard, kao i USB 2.0 za kompatibilnost sa starijim protokolima, a sadrže visokokvalitetne pozlaćene konektore za optimalan prijenos signala.

Uz iSilencer+ koji je umetnut u aktivni USB izlaz između računala i DAC-a, na ostale USB priključke može se priključiti više iSilencer-a kako bi se EMI zračenje dodatno smanjilo.

Svaki put kad se udvostruči broj jedinica (samim tim i broj ANC II krugova), udvostručuje se i smanjenje buke. iSilencer se može koristiti i između vanjskih diskova i glazbenih poslužitelja.

Precizan učinak iSilencer+ na kvalitetu zvuka varira od sustava do sustava; obično se može očekivati čišći zvuk, veći dinamički odziv i bolje crtanje prostora, što glazbu čini živopisnijom i otvorenijom. 

iDefender+

IDefender + je specijaliziraniji audio audio uređaj, posebno dizajniran za rješavanje petlji uzemljenja koje mogu uzrokovati stvarne probleme nekim računalno utemeljenim sustavima, što obično rezultira iritantnim zujanjem ili šumom iz zvučnika.

Kad je priključen u USB utičnicu izvornog uređaja, iDefender+ otkriva postoji li problem buke i šumova  uslijed višestrukih uzemljenja koji dodaju nepoželjna izobličenja.

Razbija višestruko uzemljenje zbog “inteligentnog” razdvajanja kao i iskorjenjivanje čujne petlje uzemljenja, smanjuje buku sustava, poboljšava rezoluciju i dinamički kontrast.

Kad se koristi s DAC-om koji se oslanja na USB napajanje s računala, a ne iz mreže ili ugrađene baterije, iDefender+ nudi dodatnu korist.

Ako je vanjsko napajanje uključeno u USB-C utičnicu sa svoje strane, ono blokira napajanje računala i umjesto toga napaja DAC iz vanjskog izvora; ako se koristi visokokvalitetni adapter za nisku razinu buke poput iFi-jevog iPower-a, performanse USB DAC-a bit će značajno poboljšane.

Kao i iSilencer+, iDefender+ nadograđuje performanse odlaznih iDefender3.0 dodavanjem nisko-ESR tantalskih kondenzatora za filtriranje ulaza i izlaza. Također je dostupan u tri verzije kako bi odgovarao novim uređajima i protokolima – USB-A do USB-A, USB-C do USB-A i USB-C do USB-C. Opet su podržani standardi USB3.0 i USB2.0, a konektori su pozlaćeni.

Dimenzije: 50 x 20 x 9 mm; Masa: 6,6 g

Maloprodajne cijene USKORO.

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest