iFi hip-dac: novi hit iz Britanske manufakture

14. veljače 2020. | Audio/video sistemi, iFi Audio

Svojim nagrađivanim prijenosnim DAC/pojačalima za slušalice iFi je dodao uređaj potpuno novog dizajna – hip-dac.

iFi Audio hip-dac - prijenosni USB DAC/pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 1350.00 kn
AKCIJA: 1149.00 kn KUPI

Uz sjajan, bogato detaljan zvuk hip-dac prijenosni USB DAC/pojačalo za slušalice je savršen “uzmi-me-nosi-me” uređaj za sve ljubitelje glazbe u pokretu.

Pametno odjeven u petrolej plavu boju s detaljima u boji bakra, hip-dac je dizajniran za diskretno spuštanje u džep a nudi opsežne hi-res specifikacije koje po ovakvoj cijeni do danas nisu bile moguće.

Zamjenjuje inferiorni digitalno-analogni pretvarač i pojačalo za slušalice u pametnim telefonima, tabletima, PC i Apple računalima s ciljem drastičnog poboljšanja zvuka slušalica. Dizajn i performanse izdvajaju ga od ostalih konkurenata u klasi – povežite uređaj putem USB-a, priključite kabelom svoje omiljene slušalice, a hip-dac će pružiti zvuk koji je ispunjen velikom dinamikom i fluidnošću, s lakoćom angažirajući slušatelja u sve vrste glazbe.

U kući, uredu, vlaku ili zrakoplovu hip-dac je nerazdvojni prijatelj svakom ljubitelju glazbe.

Digitalni stupanj

DAC sklop zasnovan je na Burr-Brown DAC čipu koji iFi intenzivno koristi u svojim proizvodima zbog svoje fluidnosti, prirodne i dinamične kvalitete zvuka i True Native arhitekture. U kombinaciji s prilagođenim iFi sklopovima hip-dacu isporučuje izvrsnu kvalitetu zvuka na svim vrstama digitalnih audio formata, uključujući bit-perfect PCM, nativni DSD i MQA – kodek za hi-res streaming, kakav koristi Tidal Master.

Hi-res PCM i DXD audio zapisi podržani su pri brzini uzorkovanja do 384 kHz, zajedno s DSD-om od 2.8MHz do 12.4MHz (DSD64, 128 i 256). Zahvaljujući True Native dizajnu Burr-Brown čipa, PCM i DSD idu odvojenim vodovima – što omogućava i PCM-u i DSD-u da ostanu bit-perfect u svom izvornom obliku preko analogne pretvorbe, što nije slučaj s većinom ostalih DAC/pojačala za slušalice. Na obje strane okretnog regulatora jačine zvuka nalazi se par LED-ova koji mijenjaju boju kako bi ukazali na oblik i brzinu uzorkovanja digitalnog zapisa koji se reproducira.

Opsežno zaključavanje sata (clock-locking) eliminira podrhtavanje (digitalno izobličenje), koristeći iFi-jev GMT femto-precizni sistem takta za održavanje integriteta digitalnog signala do pretvaranja u analogni.

Još jedna značajka koja ovaj uređaj razlikuje od konkurencije je XMOS čip, koji obrađuje audio podatke primljene na USB ulazu, a programira se u iFi-ju. Umjesto da se oslanjaju na softver koji se isporučuje “off-the-shelf”, a koji obično nije optimiziran za audiofilski zvuk, iFi programira svoj vlastiti firmware koji drastično poboljšava procesiranje digitalnih audio zapisa.

Stalnim razvojem softvera iFi omogućuje dodavanje ili optimizaciju značajki ažuriranjem upravljačkog softvera, omogućavajući prilagodbu hip-dac-a korisniku i osiguravajući napredovanje s vremenom. Ako žele, korisnici mogu čak preuzeti i instalirati različite verzije iFi firmware-a za eksperimentiranje s različitim digitalnim filtrima.

Analogni stupanj

Hip-dac pojačalo je balansiranog (diferencijalnog) dizajna što je za DAC/pojačalo ovog cjenovnog razreda iznimno neobično i rijetko. Balansirane audio sklopove dugo je koristio poznati inženjer vrhunske audio elektronike John Curl, koji je sada tehnički savjetnik za iFi, s obzirom na njihovu sposobnost smanjenja buke na putu signala. U proizvodnji analogne faze izuzetne kvalitete, Curl je usko surađivao s internim tehničkim timom iFi-ja, predvođenim Thorstenom Loeschom.

Sklop uključuje niz visokokvalitetnih komponenti, pažljivo odabranih zbog vrhunskih karakteristika u audio kontekstu, uključujući prilagođeni iFi OV op-amp, TDK C0G keramičke kondenzatore klase 1, precizno IC niskošumno napajanje tvrtke Texas Instruments i visokokvalitetni analogni potenciometar (mnogi prijenosni DAC/ pojačala za slušalice koriste slabije digitalne kontrole glasnoće).

Pojačalo za slušalice ima nominalnu snagu od 400 mW i može isporučiti preko 700 mW iz balansiranog izlaza, ovisno o impedanciji priključenih slušalica – impresivno u usporedbi s konkurencijom.

Sklop pojačala uključuje varijabilno podešavanje osjetljivosti, što iFi naziva PowerMatch. Obzirom na opterećenje koje pojačalu predstavljaju različite slušalice, moguće je podesiti ulaznu osjetljivost – za slušalice koje zahtijevaju više snage potrebno je uključiti PowerMatch opciju na prednjoj ploči.

XBass je još jedna mogućnost koju korisnik može odabrati – sofisticirani oblik “pojačanja basa” koji poboljšava niske frekvencije bez zamagljivanja srednjeg opsega, posebno korisne za slušalice u ušima i otvorene slušalice kojima možda nedostaju najdublji tonovi. Radi u potpunosti u analognoj domeni, bez miješanja s digitalnim signalom putem DSP-a i može se uključiti ili isključiti.

Spojite se

Hip-dac USB ulaz obrađuje audio podatke do 32-bita / 384kHz i podržava “SuperSpeed” USB 3.0 standard kao i USB 2.0. To je asinkrono, što znači da brzinu prijenosa regulira isključivo hip-dac-ov specijalizirani sklop zaprecizan prijenos podataka s izvornog uređaja bez podrhtavanja (jittera).

Postoje dva USB priključka – tip A za audio podatke i USB-C za punjenje. Neobično, ulaz A tipa sadrži “muški” priključak, a ne tipičan “ženski” priključak. Ovaj raspored osigurava veći mehanički integritet od USB / Micro USB priključaka koji se obično nalaze na uređajima drugih proizvođača. Također nudi prednost iPhone i iPad korisnicima, jer izravno prihvaća Appleov Lightning/USB Camera Adapter bez potrebe za dodatnim ženskim i muškim USB adapterom (adapter fotoaparata potreban je za povezivanje Apple iOS uređaja na USB uređaje drugih proizvođača).

Slušalice se mogu priključiti na dva izlaza – 3,5 mm za slušalice s jednostrukim kabelom/priključkom i Pentaconn 4,4 mm izlaz koji omogućuje balansiranim slušalicama potpunu iskoristivost hip-dac-ovog diferencijalnog pojačala. Zbog iFi patentiranog S-balansiranog sklopa, 3,5 mm izlaz ima smanjeno preslušavanje i odgovarajuća izobličenja – što je posebno korisno kod visoko osjetljivih monitorskih slušalica. U kombinaciji s hip-dac-ovim PowerMatch biranjem ulazne osjetljivosti, ovi izlazi pružaju znatno bolje performanse u širokom rasponu tipova slušalica od konkurencije u istom cjenovnom razredu.

Hi-dac-ova baterija od 2200mAh traje oko osam do 12 sati, ovisno o razini glasnoće i povezanosti slušalica s napajanjem. Isporučuju se tri USB kabela: USB-C OTG (on-the-Go) kabel, idealan za povezivanje Android uređaja i računala / Mac računala s USB-C priključcima; USB kabel vrste A; i kabel za punjenje od A do USB-C. (Adapter kamere potreban za povezivanje Apple iOS uređaja kupuje se zasebno.)

iFi hip-dac tehnički podaci:

Sa svojim petrolej plavim ekstrudiranim aluminijskim kućištem dimenzija 102 x 70 x 14 mm (DŠV), hip-dac ima kvalitetan izgled i boju koja je u trendu – Pantone boja 2020. godine je također plava.

Uređaj je dostupan od veljače 2020. Uz cijenu od 1299 kn.

 • Podržani formati:
  • DSD256/128/64, Octa/Quad/Double/Single-Speed DSD
  • DXD(384/352.8kHz),
  • PCM(384/352.8/192/176.4/96/88.2/48/44.1kHz)
  • MQA
 • Digitalni ulazi:
  • USB 3.0 type A
  • Brzi asinkroni USB 2.0, (32bit/384kHz)
 • Izlazi za slušalice:
  • Balanced 4,4mm
  • Single-Ended S-balansirani 3,5mm
 • Izlazna snaga:
  • 2,0V/400 mW @ 16 Ohm
 • Baterija:
  • Litij-polimer 2200 mAh
 • Napajanje:
  • Preko USB-C, BC V1,2 do 1000 mA struje punjenja
 • Dimenzije: 102 x 70 x 14 mm (DŠV)
 • Masa: 125 g
 • MPC: 1299 kn

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

IFI AUDIO ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest