iFi hip-dac 2 – moderno je postalo još modernije

15. listopada 2021. | Audio/video sistemi, iFi Audio

Uz detaljni, ukusan i bogat zvuk, poput slasnog single malt Scotch-a, prijenosno USB DAC/pojačalo za slušalice hip-dac2 pruža savršen izbor svakom ljubitelju glazbe u pokretu.

Uz detaljni, ukusan i bogat zvuk, poput slasnog single malt Scotch-a, prijenosno USB DAC/pojačalo za slušalice hip-dac2 pruža savršen izbor svakom ljubitelju glazbe u pokretu.

iFi Audio hip-dac 2

Hip-dac jedno je od najpopularnijih iFi-jevih USB DAC/pojačala za slušalice, omiljeno zbog pristupačne cijene, opsežnih specifikacija visoke rezolucije, prepoznatljivog dizajna koji podsjeća na modernu pljosku i prikladno opojan zvuk.

Sada, 21 mjesec nakon lansiranja izvornog hip-daca, iFi je ažurirao svoj dizajn unutarnjim poboljšanjima i potpuno novom bojom.

Dame i gospodo, upoznajte hip-dac 2!

Očigledna karakteristika novog modela je eloksirana završna obrada u boji zalaska sunca nanesena na aluminijsko kućište, zamjenjujući originalnu Petrol Blue. Ispod haube, zbirka pažljivo razmotrenih i mukotrpno provedenih promjena sklopova podiže performanse hip-dac 2 na još višu razinu.

8-jezgreni XMOS čip, koji obrađuje podatke primljene putem USB-a, zamijenjen je novom generacijom 16-jezgrenog XMOS procesora, koji daje dvostruku brzinu takta i četiri puta veću memoriju.

Ovaj čip je u početku predstavljen u najnovijim iFi-jevim DAC-ovima po višim cijenama, poput modela NEO i Diablo, a sada se prebacuje u iFi-jeve uređaje početne razine, uključujući hip-dac 2.

iFi Audio hip-dac 2 - prijenosni USB DAC/pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 1490.00 kn (197.76 €)
AKCIJA: 1399.00 kn (158.21 €) Kupi

Povećana procesorska snaga novog čipa poboljšava ukupne performanse, a omogućuje i hip-dac 2 da isporuči potpuno dekodiranje MQA. To znači da se kompletan postupak dekodiranja s tri raspleta izvodi interno, za razliku od samo posljednjeg odvijanja na način MQA renderiranja – koju obavlja velika većina DAC/pojačala za slušalice slične cijene, uključujući originalni hip-dac. To čini hip-dac 2 izvrsnim uređajem za svakoga tko je pretplaćen na Tidal Masters, koji koristi MQA kodek za streaming visoke rezolucije.

Nadograđeni kristalni sat iskorjenjuje podrhtavanje (digitalno izobličenje), koristeći iFi-jev GMT (Global Master Timing)  femto precizni sklop sata. Time se održava integritet digitalnog signala do pretvorbe u analogni i poboljšava kvaliteta zvuka.

Osim ovih promjena, hip-dac 2 je zadržao sve značajke koje su izvornik učinile tako popularnim prijenosnim USB DAC/pojačalom za slušalice.

Hip-hip, hura!

Hrabro odjeven u raskošnu boju zalazećeg sunca, hip-dac 2 ide s vama po svijetu, a dizajniran je za diskretno sklliznuće u džep ili torbu. Hip-dac2 zamjenjuje inferiorni DAC (digitalno-analogni pretvarač) i pojačala u pametnim telefonima, tabletima, PC i Mac računalima, kako bi znatno poboljšao zvuk slušalica.

Povežite uređaj za reprodukciju putem USB-a, priključite svoje omiljene žične slušalice ili monitore za uši, a hip-dac2 će isporučiti zvuk prepun odvažne dinamike i profinjenosti.

Burr-Brown DAC čip odabran zbog svoje fluidne, izrazito “glazbene” kvalitete zvuka i True Native arhitekture, zajedno s prilagođenim iFi sklopovima, omogućuje isporuku izvrsne kvalitete zvuka u digitalnim audio formatima, uključujući bit-perfect PCM, izvorni DSD i MQA.

Kod kuće, u uredu, vlaku ili avionu, hip-dac 2 je nerazdvojni prijatelj svih ljubitelja glazbe.

DACle tako treba…

DAC sklop se temelji na Burr-Brown DAC čipu koji iFi uvelike koristi u svojim proizvodima, a odabran je zbog svoje fluidnosti, prirodne muzikalnosti i True Native arhitekture. To, u kombinaciji s prilagođenim iFi sklopovima, omogućuje hip-dacu 2 izvrsnu kvalitetu zvuka u svim vrstama digitalnih audio formata, uključujući bit- perfect PCM i izvorni DSD, kao i MQA.

PCM i DXD audio podaci visoke rezolucije podržani su brzinama uzorkovanja do 384 kHz, uz DSD od 2,8 MHz do 12,4 MHz (DSD64, 128 i 256). Zahvaljujući True Native dizajnu Burr-Brown čipa, PCM i DSD idu odvojenim putovima – što omogućuje i PCM-u i DSD-u da ostanu bit-perfect u svom izvornom obliku sve do analogne pretvorbe, što nije slučaj s većinom drugih prijenosnih DAC/pojačala za slušalice. S obje strane rotacijskog gumba za podešavanje glasnoće nalazi se par LED dioda koje mijenjaju boju kako bi označile format i brzinu uzorkovanja digitalnog zapisa koji se trenutno reproducira.

Opsežno zaključavanje sata iskorjenjuje podrhtavanje (digitalno izobličenje), pomoću iFi-jevog GMT femto-preciznog sustava sata – nadograđenog u hip-dac 2 za održavanje integriteta digitalnog signala do pretvorbe u analogni. Namjensko prilagođavanje 16-jezgrenog XMOS čipa, koje je maestralno odradila iFi ekipa za programiranje, dodatno poboljšava kvalitetu zvuka, a vlasnička tehnologija digitalne obrade daje veliki doprinos vrhunskoj kvaliteti zvuka. Ažuriranja firmvera za elemente poput digitalnog filtriranja pomaže u održavanju iFi uređaja u skladu s najnovijim napretkom tehnologije, osigurava optimalnu budućnost, te omogućuju jednostavnu prilagodbu korisniku.

Ravnoteža snage

Balansirani (diferencijalni) dizajn sklopa analognog pojačanja neobičan je za DAC/pojačalo za slušalice u ovom cjenovnom razredu. Topologija u hip-dac 2 pomaže u smanjenju izobličenja signala, što zauzvrat vodi do čišćeg, privlačnijeg zvuka.

Sklop uključuje niz visokokvalitetnih komponenti odabranih za njihovu izvedbu u audio području, uključujući prilagođeno iFi OV op-pojačalo, TDK C0G klase 1 keramičke kondenzatore, Texas Instruments precizno IC napajanje i visoko kvalitetan analogni potenciometar glasnoće (mnogi prijenosni DAC/pojačala za slušalice koriste digitalne kontrole glasnoće, što može biti štetno za kvalitetu zvuka).

Stupanj pojačanja može isporučiti 400mW uz 32 Ω opterećenje, osiguravajući kompatibilnost sa širokim rasponom naglavnih i ostalih slušalica uz rezervu energije. Zahvaljujući izlaznom naponu od 6,3 V na 600 Ω (iz balansiranog izlaza) čak se i slušalice s visokom impedancom pogone s lakoćom.

Kako bi se izlaz dodatno prilagodio spojenim slušalicama, stupanj pojačala ima promjenjivo pojačanje – značajku koja se naziva PowerMatch. Na primjer, s visoko osjetljivim monitorskim slušalicama u ušima ostavite PowerMatch na nižoj postavci, kako biste osigurali tihu pozadinu bez šumova i buke. No ako vaše slušalice zahtijevaju veću razinu pogona – poput mnogih vrsta na uhu i preko uha – pritisnite gumb PowerMatch za veće pojačanje.

Korisnicima je na raspolaganju i XBass, još jedna značajka kojom se može odabrati  sofisticirani oblik “pojačanja basa” koji blago ističe niske frekvencije bez zamućivanja srednjih tonova, a osobito je korisno sa slušalicama otvorenim leđima kojima možda nedostaje duboki bas. Radi u potpunosti u analognoj domeni, i ne petlja s digitalnim signalom putem DSP-a, a može se uključiti ili isključiti iz puta signala.

Povežite se

Hip-dac 2 iima USB ulaz koji obrađuje audio podatke do 32-bit/384kHz i podržava SuperSpeed USB 3.0 standard, kao i USB 2.0 za kompatibilnost unatrag. Prijenos ide asinkrono što znači da se brzina protoka podataka regulira isključivo specijaliziranim strujnim krugom za precizan prijenos bez podrhtavanja (jitter-free) s izvornog uređaja.

Postoje dva USB priključka-tip A za audio podatke i USB-C za punjenje. Neobično, ulaz tipa A ima “muški” konektor, a ne tipičan “ženski”. Ovakav raspored osigurava veći mehanički integritet od USB i Micro USB priključaka koji se obično nalaze na DAC/pojačalima za slušalice drugih proizvođača. Također nudi prednost korisnicima iPhona i iPada s Lightning priključcima jer izravno prihvaća Appleov adapter za Lightning na USB, bez potrebe za dodatnim USB ženskim adapterom.

Dostupna su dva izlaza: utičnica od 3,5 mm za slušalice s jednostranim kabelom/priključkom i 4,4 mm s Pentacon spojem koji omogućuje slušalicama opremljenim balansiranim povezivanjem da u potpunosti iskoriste diferencijalni dizajn pojačala u hip-dacu 2. Kad su uključene na izlaz od 3,5 mm,  visoko osjetljive monitorske slušalice rade tiše i bolje zahvaljujući iFijevom zaštićenom S-Balansiranom sklopu, za razliku od redovitog, jednostrukog priključka.

Baterija od 2200 mAh traje oko 8-12 sati reprodukcije, ovisno o razini glasnoće i o tome koliko su spojene slušalice gladne energije.

Dolazi u paketu s tri USB kabela:

  • USB-C OTG (On-The-Go) kabel, idealan za povezivanje Android uređaja i računala/Mac računala s USB-C priključcima;
  • USB-A kabel;
  • i kabel za punjenje USB-A na USB-C. (Adapter Apple Lightning na USB, potreban za povezivanje iOS uređaja, kupuje se zasebno.)

Zaštitite onoga koga volite

I originalni i novi hip-dac 2 imaju kućište od ekstrudiranog aluminija dimenzija 102 x 70 x 14 mm, dovoljno robusno da se može nositi bez straha od loma. Međutim, neki bi možda htjeli imati dodatnu zaštitu za lijepo eloksiranu metalnu završnu obradu, dok svom voljenom DAC-u/pojačalu za slušalice daju mekši osjećaj poput antilopa – za njih je nova futrola idealna. Napravljen od umjetnog antilopa prilagođenog veganima u hladnoj „golublje sivoj“ boji, s detaljima šavova i vezenom iFi značkom, nova navlaka pristaje i hip-dac i hip-dac 2 poput rukavice. Zaštitna navlaka je načinjena od 51% recikliranog poliestera i 49% poliestera, dimenzije su 96 x 75 x 19 mm, a masa 18.5 g.

Hip-dac ostaje u prodaji dok traju zalihe.

Molimo da dodatne karakteristike i informacije pogledate na priloženim pdf dokumentima.

Specifikacije:

Podržani formati DSD DSD256/128/64, Quad/
Double/Single-Speed DSD
PCM 384/352.8/192/176.4/
96/88.2/48/44.1 kHz
DXD 384/352.8 kHz
MQA 384/352.8 kHz
Digitalni ulaz USB 3.0 tip A
(USB2.0 kompatibilan)
Izlaz za slušalice Balansirani 4.4 mm
S -balansirani (S-E) 3.5 mm
Izlazni stupanj Balanirani 400 mW@32 ; 6.3 V@600 
S -Balanced (S-E) 400 mW@32 ; 6.3 V@600 
Baterije Litij-polimer 2200 mAh
Trajanje oko 8 sati
Sustav
napajanja
Punjenje preko USB-C, BC V 1.2 u skladu sa
1000 mA strujom punjenja i 6.3 V
Snaga (maks) <2W u mirovanju, 4W maksimalno
Dimenzije 102 x 70 x 14 mm
Masa 125 g

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

IFI AUDIO ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest