iFi Aurora – sve-u-jednom audio sustav vrhunskog stila i svojstava

11. listopada 2019. | Audio/video sistemi, iFi Audio

iFi Aurora – sve-u-jednom audio sustav vrhunskog stila i svojstava

lis 11, 2019 | Audio/video sistemi, iFi Audio

Aurorin osobeni vanjski stil stvorio je francuski produkt dizajner Julien Haziza, inspiriran vrhunskom japanskom arhitekturom. Tehnički dizajn unutrašnjosti vodio je Thorsten Loesch, glavni čovjek AMR-a (Abbingdon Music Research) i iFi-ja.

iFi Aurora

Ime Aurora nadahnuto je njegovim zvukom.
Daje sjajnu široku zvučnu pozornicu, prepunu živosti, detalja i kontrasta – predstava koja će vam osvijetliti život.

Aurora ispunjava sobu zvukom jednako kao što Aurora Borealis puni

nebo svjetlošću, naelektrizirajući vašu glazbu i uranjajući vas u kreativnost omiljenih umjetnika. Nijedan drugi audio-sustav ne zvuči tako veliko i prirodno, čineći glazbu živom i punom energije – kao da ste preneseni na živu glazbenu izvedbu.

Zaista, ovo je glazba najvećih razmjera.

iFi Aurora - ALL IN ONE audio sustav (iFi audio) MPC: 12690.00 kn KUPI

Evo što Julien može reći o dizajnu:

„Od samog početka, namjera iFi-ja bila je stvoriti bežični glazbeni sustav koji se bori protiv stereotipa, ali u klasičnom i bezvremenskom stilu. Započeo sam gledajući djela Raymonda Loewyja i Waltera Dorwina Teaguea da pobudim ideje o umjerenom dizajnu s vintage ukrasima. Pogledao sam i arhitekte poput Eera Saarinena kako bih dodao dašak neo-futurizma sredine prošlog stoljeća.

Kasnije, dok sam šetao Tokijskim kvartovima Omotesandō i Harajuku, pogodilo me – arhitektura koju su stvorili Shigeru Ban i Tadao Ando, ​​s kao žilet oštrim linijama i kontrastnim materijalima bila je savršena inspiracija za dizajn.

Upotreba bambusa za kućište bila je logična – to je održivi resurs i prirodni apsorber zvuka. Sigurni smo da smo ovim dizajnom stvorili audio sustav koji će postati glavna točka razgovora u vašem domu – od izgleda, do veličanstvenog zvuka, Aurora je zaista nešto posebno.“

Julien Haziza

francuski produkt dizajner

Iza bambusovih letvica koje obavijaju Aurorine stranice nalazi se šest zvučničkih jedinica sa dva dodatna čelična bas radijatora na dnu usmjerena prema dolje. Kontrolna ploča u sredini je prednje strane, ima kontrole osjetljive na dodir i OLED zaslon umetnut prednju ploču.

Uređaj se povezuje se s kućnom Wi-Fi mrežom i omogućuje streaming glazbe preko omiljenih aplikacija, slušanje najdražih radio postaja, glazbe spremljene na vaše umrežene jedinice za pohranu (računala ili NAS jedinice). Bluetooth osigurava reprodukciju s pametnih telefona ili dlanovnika.

Aurora podržava audio zapise do 32-bit/192kHz bez konverzije ili smanjivanja gustoće zapisa preko Wi-Fi, USB ili Ethernet povezivanja kabelom. Bluetooth streaming također isporučuje znatno bolju kvalitetu zvuka od prosječnih primjera jer je to bila osnovna ideja – napraviti uređaj s boljim zvukom od Bluetooth gotovih rješenja s police.

Podržani su zadnji Bluetooth kodeci, uključivo aptX HD, LDAC i LDHC, kao i AAC.

Zahvaljujući jednostavnom pritiskom na tipku, Aurora se uključi u Wi-Fi mrežu. Koristeći Linkplay MUZO Player aplikaciju – ili neku drugu UPnP/DLNA streaming aplikaciju – možete konfigurirati sustav i kontrolirati glazbu. Podržani su i AirPlay i Spotify Connect.

Zanimljivo je da možete povezati više Aurora zajedno unutar Wi-Fi mreže i napraviti multi-room sustav a zatim kontrolirati sinkroniziranu ili pojedinačnu reprodukciju glazbe (na svim odnosno pojedinačnim Aurorama).

Snaga

U Auroru je ugrađen PureEmotion® sustav pojačala – savim nov i originalan iFi kućni dizajn. Zvuk je kombinacija čistog tona i visoke razine angažiranosti, brzine i dinamičnog zadovoljstva, što osigurava isporuku svih emocija do krajnosti. Zato se i zove PureEmotion®.

Dizajn hibridnog sklopa sadrži nekoliko ključnih faza. Početak je stupanj predpojačanja koji uključuje Rusku 6N3P lampu, čiji sjaj možete vidjeti kroz prozorčić kraj OLED zaslona. Lampa preuzima analogni signal koji je isporučio DAC – temeljen na poznatom i priznatom 32-bitnom čipu ESS Technology – i pojačava signal za sljedeći stupanj. Dodatno, lampa unosi poželjnu dozu prirodne topline u reproduciranu glazbu.

Rezultirajući signal niske razine dalje prelazi u stupanj izlaznog pojačala.

iFi „current multiplier circuit“ (multiplikator struje) je učinkovito sklopno pojačalo snage koje se ne treba mijenjati za regularno pojačalo D klase. Moduli pojačala D klase se često koriste u audio uređajima jer su energetski učinkovita i sposobna generirati relativno velike struje iz malog sklopa. No, u pogledu kvalitete zvuka, tipična pojačala D klase dobavljiva „s police“ ne odgovaraju onome što iFi treba.

Jedan od razloga je taj što se prebacivanje napajanja događa na različitim frekvencijama koje mogu biti unutar čujnog raspona – što je viša razina snage, niža je frekvencija komutacije. Strujni multiplikator se razlikuje jer je frekvencija fiksna na jako visokom stupnju – oko 1,5 MHz, što je daleko iznad čujnog područja. Rezultat je visoka učinkovitost, pojačanje struje proslijeđene od lampe

Rezultat je visoka razina učinkovitosti, pojačanje struje koju lampa isporučuje nekoliko tisuća puta, uz zadržavanje veće linearnosti i niže razine šumova od uobičajenih preklopnih pojačala.

Povezano s niskopropusnim sklopom i povratnom petljom, petlja osigurava da je izlazna frekvencija idealna za opterećenje a iFi GMT sklop (Global Master Timing) osigurava vremensku stabilnost, preciznost i točnost.

PureEmotion® pojačalo isporučuje ukupno 320 W snage namjenski projektiranim zvučničkim jedinicama – ukupno ih je osam.

Zvučničke jedinice

Četiri glavne zvučničke jedinice imaju membranu promjera 120 mm izrađene od papira s dugim vlaknima, materijala odabranog za optimalnu ravnotežu između krutosti i samo-prigušivanja. Dva su usmjerena prema naprijed, a dva bočno i postavljeni su da bi glazbom pokrili veliki prostor i frekventni opseg, posebno najniže i najviše dijelove zvučnog spektra. Dizajn pogonskih jedinica zajedno s inertnim materijalom za izradu kućišta i ukrutama, omogućuje linearan frekvencijski odziv od 60 Hz do 8 kHz. Zbog takvog pristupa, korištenje skretnice nema svrhe a rezultat je izvrstan fazni odziv srednjetonskog područja.

Glavnim zvučničkim jedinicma pridružen je par visokotonaca sa svilenom kupolom promjera 28 mm, po jedan sa svake strane, a pokrivaju opseg od 8 do 35 kHz.

Smatra se da visokotonsko područje počinje na otprilike 5kHz, a granice ljudskog sluha oko 20kHz, visokotonci u Aurori više se ponašaju kao  super visokotonci nego tradicionalni visokotonci. Pomoću jednostavne skretnice prvoga reda i plitkog valovoda za usklađivanje vremena, ti visokotonci ne samo da isporučuju visokofrekventne zvukove, već su i zaslužni za prostranu zvučnu scenu.

Konačno, na donjoj strani kućišta nalaze se dva pasivna bas radijatora s pravokutnom membranom izrađenom je od kompozita ugljika, željeza i etilen-vinil acetata, odličnog prigušnog materijala. Pametno dizajnirana membrana kombinirana je s samocentrirajućom, dvostruko rebrastim gumenim ovjesom. Djeluju kao Helmholzov rezonator a radi ispravnog frekventnog opsega koji pokrivaju (samo 25 Hz – 60 Hz) moraju biti podešeni na vrlo nisku rezonantnu frekvenciju (približno 18Hz).

Krajnji rezultat je reprodukcija besprijekorno koherentnog zvuka, svileno glatkim frekvencijskim odzivom gornjih registara i basom koji je daleko dublji od većine konkurentskih sustava.

SoundSpace i TrueBass

iFi je odustao od DSP-a (Digital Signal Processing) i umjesto toga uključuje tehnologije prilagodbe zvuka koje djeluju u potpunosti u analognoj domeni.

Prvo, SoundSpace kombinira niz zvučničkih jedinica s vlastitom matricom koja prilagođava izlaz iz specifičnih zvučnika pri određenim frekvencijama.

Rečeno nam je da je SoundSpace od temeljne važnosti za Aurorinu impresivnu izvedbu, koja ispunjava prostorije glazbom i omogućava da se zvučna pozornica proširi izvan granica kućišta. TrueBass je još jedna zaštićena tehnologija prilagođavanja zvuka koja djeluje strogo u analognoj domeni. TrueBass sustav, koji uključuje dva niskotonska zvučnika, osigurava da Aurora postigne reprodukciju najnižih tonova realne dubine i definicije.

ART (Automatic Room Tailoring – automatsko podešavanje zvuka u skladu s akustikom prostora)

Sustav korekcije sobne akustike primijenjen u Aurori autorsko je djelo iFi ekipe i razvijen je unutar tvrtke. Na pritisak tipke, šest mikrofona uperenih u prostor oko Aurore ultrazvukom mjeri udaljenost okolnih zidova. Nakon toga 32-bitni ARM Cortex mikroprocesor podešava odgovor sustava zvučnika za postizanje najoptimalnije reprodukcije.

Sva su podešavanja izvedena strogo u analognoj domeni, bez oslanjanja na DSP ili povratne informacije (kao što čine mnogi drugi sustavi za korekciju akustike prostorije). Pomoću njega dobivate preciznije prilagođavanje zvuka, reagiranje na karakteristike zvuka sobi i refleksije od zidova bez pokušaja “neutraliziranja” nepravilnosti na neprirodan način. Dakle, postavite Auroru tamo gdje želite i ona će uvijek dati najbolje rezultate.

Povezivanje

Aurora koristi Bluetooth5.0® – najnoviju verziju s najnovijim čipsetom serije Qualcomm 5100.

 

Konverzija digitalnih u analogne signale povjerena je odličnom ESS Saber DACchip.

 

Podržani su svi trenutni i budući Bluetooth® audio formati, uključujući aptX i aptX HD, LDAC i HWA, hi-res Bluetooth® kodeke koje su kreirali Sony odnosno Huawei.

 

Također, imamo i Appleov format, AAC.

 

Svaki kodek pokriven je najvećom Bluetooth® rezolucijom.

Specifikacije:

Ulazi:

 • Visokorazlučivi Bluetooth audio sa aptxHD/aptX/LDAC/HWA/AAC
 • Umreženi audio s reprodukcijom s NAS-a ili poslužitelja, Airplay, streaming audio (Spotify/Apple Music/Amazon Music/Tidalhifi/Deezer itd.) i USB pohranjivanje / SD kartica 44,1kHz/16Bit – 192kHz/ 32Bit
 • Koaksijalni i optički S/P-DIF (Blu-ray reproduktorr, igraće konzole, smart TV itd.) 44.1kHz/16Bit – 192kHz/24Bit
 • RCA & 3.5 mm (za Alexa ili analogni audio)
 • Kao dodatak bežičnoj povezivosti, postoje optički, koaksijalni USB i Eternet ulazi za spajanje dodatnih izvora, dok je 3,5 mm otvor analogni priključak. Nadalje, postoji i utor za microSDHC karticu.

Sustav zvučnika:

 • 4 x 120 mm širokopojasni, papirna premazana membrana
 • 2 x 28 mm visokotonci svilene kupole (rezna frekvencija skretnice 8 kHz)
 • 2 x 120mm x 200mm čelična pasivna radijatora
 • Frekventni odziv: 27 Hz – 40 kHz
 • Najveći SPL (razina zvučnog pritiska): 115dB / 1m

Pojačalo:

 • 8 Hibridno s cijevnom amplifikacijom u A klasi. Baferi rade na 1.411 MHz/1.536 MHz na fiksnom satu (clock).
 • Frekventni odziv: 15 Hz – 150 kHz
 • Najveća snaga: 320VA (napajanje 12 V strujnim priključkom – jahte/automobili).
 • Izobličenje: < 0,05 %
 • Dimenzije: 590 x 270 x 290 mm (ŠVD)
 • Jamstvo: 2 godine

Za dodatne upite molimo da nas bez ustezanja kontaktirate.

Pozdrav iz Audiocinema-Arta!

iFi Audio članci:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest