iFi Audio ZEN DAC V2 – Najbolji u klasi – BUG preporuka

04. studenoga 2021. | Audio/video sistemi, iFi Audio, Recenzije

Novo izdanje famoznog ZEN DAC-a donosi nešto širu podršku za audioformate i nekolicinu poboljšanja elektronike, a nastavlja koracima prethodnika, nudeći zaista izvrsnu vrijednost za novac

članak prenešen iz časopisa BUG (studeni 2021.) – link

Nasljednik izvrsnog integriranog pojačala CXA60 donosi nekoliko noviteta sprijeda i straga, još bolje akustičke performanse, ali i nešto višu cijenu

članak prenešen iz časopisa BUG (listopad 2021.) – link

iFi Audio ZEN DAC V2

Britanski iFi Audio osvježio je svoj ZEN DAC, jedan od najdražih nam prošlogodišnjih uređaja iz svijeta visokokvalitetnog zvuka. Za zaboravljive, ZEN DAC kompaktni je, stolni DAC, s ugrađenim pojačalom za slušalice,  koji ćete preko USB-a povezati sa svojim stolnim ili prijenosnim računalom, te potom u njega utaknuti omiljene slušalice. Tada vam preostaje zaklopiti oči i uživati u zaista izvrsnoj kvaliteti zvuka, koju ZEN DAC isporučuje. Osim akustičkih performansi, ključna odlika ZEN DAC-a bila je njegova cijena. Koštao je 1.190 kuna te praktički nije  postojao DAC s pojačalom za slušalice koji bi imao bolji omjer uloženog i dobivenog.

Prije svega, valja kazati da ZEN DAC V2 na tržište ne dolazi s neobjašnjivim skokom u cijeni. Za njega morat ćete izdvojiti 1.270 kuna, što je zanemariv porast u odnosu na originalni ZEN DAC, osobito kad uzmemo u obzir kako se sada radi o još impresivnijem uređaju, premda nipošto toliko drugačijem da bi vlasnici prvog ZEN DAC-a trebali razmišljati o nadogradnji.

iFi Audio ZEN DAC v2 - USB DAC/pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 209,00 €

Jednako poveziv

U najkraćim crtama, ZEN DAC V2 izgleda identično poput svojeg prethodnika, oklopljen je istim, robusnim, debelim  metalnim kućištem, te donosi sve iste ulaze i izlaze. Sprijeda su to 6,3-milimetarski nebalansirani, te 4,4-milimetarski balansirani izlazi za slušalice, a straga imamo linijski 4,4-milimetarski balansirani izlaz (može se iskoristiti za spajanje na aktivne zvučnike ili pojačalo), prekidač Variable/ Fixed (određuje hoće li ZEN DAC V2 obavljati analognu kontrolu glasnoće zvuka u spoju s aktivnim zvučnicima ili pojačalom, ili će upravljanje  glasnoćom biti prepušteno tim uređajima), analogni RCA izlaz, USB 3.0 digitalni ulaz te 5 V konektor za napajanje. Adapter za napajanje nije u paketu, ali nije ni nužan, jer uređaj svu energiju potrebnu za rad dobiva preko USB-a.

Kao i prije, na prednjoj ploči nalazimo tipke za aktivaciju Power Matcha (to je zapravo promjenjivi gain – ako ga  aktivirate, što se preporučuje za slušalice koje nisu osjetljivi in-ear monitori, ZEN DAC V2 isporučivat će više snage)  te TrueBassa. Umjesto da se umjetno napuhava čitav donji spektar frekvencija, i time potencijalno remeti  reprodukciju srednjih frekvencija i cjelokupni balans zvuka, TrueBass kontrolirano i precizno cilja na onaj dio bas područja u kojem se najviše razvija osjećaj punoće zvuka. Pojačanje basa obavlja se u analognoj domeni, bez ikakva digitalnog procesiranja signala. Funkciju TrueBass bez ustručavanja smo koristili na svim slušalicama za koje nam se doimalo da bi mogle profitirati od “još malo” basa, kao što su Sennheiser HD 660 S i Shure SRH840.

Kućište od debelog metala iznimno je robusno. Zaobljeni rubovi podosta odskaču od tradicionalnog, četvrtastog dizajna hi-fi uređaja

Novi formati

Sprijeda još nalazimo rafinirani metalni kotačić za analognu regulaciju glasnoće zvuka. Može upravljati glasnoćom slušalica spojenih u jedan od dva prednja konektora, kao i aktivnih zvučnika priključenih straga, u slučaju da ne koristimo slušalice (ZEN DAC V2 tada funkcionira kao pretpojačalo).

Područje iza kotačića u radu obasjano je svjetlošću LED-ice, čija se boja mijenja prema vrsti i razlučivosti ulaznog audiosignala. Žuta je za PCM 44,1/48 kHz signal, bijela za PCM 88,2/96/176,4/192/352,8/384 kHz, cijan za DSD64/DSD128, crvena za DSD256, zelena za MQA te plava za MQA Studio signal.

Vlasnici originalnog ZEN DAC-a na tom popisu podržanih razlučivosti i formata vjerojatno uočavaju neke novosti. ZEN DAC V2 maksimalnu razlučivost PCM zapisa podiže na 32-bit/384 kHz, a također, postao je punokrvni MQA dekoder, dok je prvi ZEN DAC bio “samo” MQA renderer. To znači da se kontroverzni MQA i MQA Studio zapisi, dostupni preko Tidala, sada u cijelosti “obrađuju” unutar iFijeva uređaja, bez posredovanja softvera.

To je omogućeno zahvaljujući prelasku na 16-jezgreni XMOS mikrokontroler, isti kakav iFi Audio koristi na nekim  svojim uređajima više kategorije, kao što su izvrsni NEO iDSD i iDSD Diablo. U odnosu na 8-jezgreni XMOS čip iz originalnog ZEN DAC-a, novi model ima dvostruko brži procesor (2.000 MIPS) i četiri puta više memorije (512 kB), a firmware mu je iFi modificirao s ciljem da ima optimalnu sinergiju s ugrađenim DAC-om.

Digitalno-analognu konverziju audiosignala još uvijek obavlja Burr-Brownov čip s True Native arhitekturom, koncipiranom oko premise da se signal prema slušalicama i zvučnicima šalje posve nepromijenjen (bit-perfect), za što će poglavito mariti  glasnici glazbenih korekcija u formatu DSD.

Vrlo je zanimljivo da iFi u čitavom analognom stupnju svojeg DAC-a  koristi balansirani dizajn, što je poprilični raritet u ovoj cjenovnoj kategoriji. Najzad, iFi ističe kako je poboljšao kvarcni oscilator, kako bi dodatno umanjio mogućnost pojave digitalnog šuma.

ZEN DAC V2 lako se povezuje s aktivnim zvučnicima i studijskim monitorima, ali prema potrebi, i s integriranim pojačalima i AV receiverima. Prekidač Variable/Fixed određuje hoćemo li glasnoćom spojenih aktivnih zvučnika upravljati na samim zvučnicima ili ZEN DAC-u

Osim balansiranog i nebalansiranog izlaza za slušalice, sprijeda se nalaze tipke za aktivaciju funkcija Power Match i TrueBass te metalni kotačić, namijenjen analognom upravljanju glasnoćom zvuka

Osim ZEN DAC-a V2, u kutiji se dobivaju adapter za spajanje slušalica s 3,5-milimetarskim konektorom te RCA i USB kabeli. Šteta što USB kabel nije duži i obojen u neku neutralniju boju. Srećom, lako ga je zamijeniti –
riječ je o običnom USB 3.0 Type-B kabelu

Vrhunska akustika

U praktičnom smislu, korištenje ZEN DAC-a V2 teško može biti jednostavnije. Uređaj funkcionira u potpunosti bez drivera te biva prepoznat čim ga, pomoću priloženog USB kabela, povežemo s računalom. Kabel je relativno kratak (40 centimetara), krut i obojen u plavo. Voljeli bismo da iFi odabere neku neutralniju boju, koju bi lakše bilo uklopiti u okolinu računala. Tada preostaje povezati slušalice, odnosno aktivne zvučnike, i započeti s radom. Vrijedi istaknuti  kako ZEN DAC V2 ne podržava digitalno upravljanje glasnoćom zvuka, što znači da kontrole glasnoće u operacijskom sustavu neće više služiti ničemu.

Zvuk se može pojačati ili utišati isključivo pomoću kotačića na prednjici uređaja. To također znači da ZEN DAC V2 valja držati nadohvat ruke, najbolje ispod monitora. Kvaliteta zvuka koji izlazi iz ZEN DAC-a V2, impresivna je. Ne pada nam na pamet nijedan drugi DAC s pojačalom za slušalice koji bi za uloženi novac isporučivao čišći, moćniji, živahniji i muzikalniji zvuk, ili ponudio usporedivu kvalitetu izrade. Radi se o instant-nadogradnji bilo koje  integrirane zvučne kartice, ali i brojnih ambicioznih eksternih zvučnih kartica. ZEN DAC V2 imali smo na stolu usporedno s Creativeovim odličnim Sound Blasterom GC7, pa smo ih izravno usporedili, unatoč tome što se ne radi o uređajima za istu publiku.

ZEN DAC V2 zvuči znatno čvršće i raspolaže osjetno većom zalihom snage. S lakoćom i bez ikakva napora, pogonit će veliku većinu hi-fi slušalica. Ugrađeno pojačalo preko nebalansiranog izlaza isporučuje 280 mW snage pri 32 Ω te 36 mW pri 300 Ω, a balansirani izlaz isporučuje 380 mW pri 50 Ω i 70 mW pri 600 Ω. ZEN DAC V2 izuzetan je uređaj, koji vlasnicima iole kvalitetnijih slušalica predstavlja ozbiljnu i neočekivano povoljnu nadogradnju ozvučenja  računala. Posjedujete li originalni ZEN DAC, nemate razlog za prelazak na novi model, jer on ne donosi nikakva  spomena vrijedna poboljšanja u akustičkim performansama. Za sve ostale – bezrezervna preporuka!

iFi Audio ZEN DAC V2

DAC Burr-Brown True Native (PCM 32-bit/44,1-384 kHz, DSD 2,8-12,4 MHz, DXD 353/384 kHz, MQA, MQA Studio)
Ulazi USB
Izlazi RCA, 6,3-mm nebalansirani i 4,4-mm balansirani za slušalice,
4,4-mm balansirani linijski
Dimenzije i masa 117 x 100 x 30 mm / 491 g
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.270,00 kn

DOJAM
Prema mnogočemu, najbolji DAC s pojačalom za slušalice u svojoj klasi, s odličnim omjerom cijene i mogućnosti

P
  • Izvrsne akustičke performanse,
  • balansirani dizajn analognog dijela,
  • izvrsna kvaliteta izrade,
  • rafiniran kotačić za glasnoću,
  • odlična funkcija TrueBass,
  • sjajan omjer uloženog i dobivenog
O
  • Samo jedan ulaz (USB) donekle sužava potencijalno područje primjene,
  • kratak, krut i u plavo obojen USB kabel,
  • strujni adapter nije priložen u paketu (no nije ni nužan za rad uređaja)

iFi Audio ZEN DAC v2 - USB DAC/pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 209,00 €

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

RECENZIJE ČLANCI: