iFi Audio ZEN Air serija – odličan zvuk za 790 kn!

07. ožujka 2022. | Audio/video sistemi, iFi Audio

Temeljen na nagrađivanoj ZEN seriji, iFi ZEN Air asortiman čini audio visokih performansi pristupačnijim nego ikad prije…

Temeljen na nagrađivanoj ZEN seriji, iFi ZEN Air asortiman čini audio visokih performansi pristupačnijim nego ikad prije…

iFi ZEN Air serija – odličan zvuk za 790 kn!

Temeljen na nagrađivanoj ZEN seriji, iFi ZEN Air asortiman čini audio visokih performansi pristupačnijim nego ikad prije…

iFi popularna ZEN serija dobila je univerzalnu pohvalu za iznimne akustičke rezultate po pristupačnim cijenama zarađujući niz nagrada od uglednih industrijskih publikacija i web stranica. S cijenama od 1.270,00 kn za ZEN DAC V2 i ZEN Blue V2, te 1.490,00 kn za ZEN CAN i ZEN Phono, serija je postigla cilj – da zvuk visokih performansi bude dostupan svima.

Novim ZEN Air asortimanom ova se ambicija povećava, tako da uređaji imaju pojednostavljene sklopove i nešto manje mogućnosti, zadržavajući osnovne elemente reprodukcije zvuka i još pristupačniju cijenu… samo 790 kn po uređaju!

ZEN Air DAC, ZEN Air Blue, ZEN Air CAN i ZEN Air Phono izgledaju slično svojoj braći u „glavnoj“ ZEN liniji, s istom veličinom i prepoznatljivim oblikom. Umjesto kućišta od ekstrudiranog aluminija korištenog u cijeloj ZEN seriji, ZEN Air uređaji imaju kućište od sintetičkog polimera s teksturiranom završnom obradom, svaki u različitoj nijansi sive. Ovo nije samo generička ABS plastika; to je visokokvalitetni termoplastični polimer s aditivima za smanjenje lomljivosti i poboljšanje apsorpcije udaraca.

Pojednostavljenje sklopa unutar ZEN Air modela znači da glavni ZEN uređaji ostaju zvučno superiorniji, a nekih od značajki koje oni imaju u ZEN Air ekvivalentima nema. Na primjer, potpuno uravnotežene topologije krugova u ZEN uređajima su pojednostavljene, što znači da 4,4 mm balansirane veze nisu uključene u ZEN Air uređaje. Neke od nadogradnji u najnovijim V2 izdanjima ZEN DAC-a i ZEN Blue, kao što je poboljšani GMT satni sustav, također su izostavljene.

Ali zadržavajući većinu osnovnih značajki i osiguravajući da dizajn sklopova ostane visokokvalitetan – na primjer, diskretne komponente i simetrični raspored kanala – njihova se izvedba nevjerojatno približava prethodnim ZEN modelima. Naravno, ne postoji ništa na tržištu ispod 790 kn što može dostići kvalitetu reprodukcije glazbe ZEN Air serije.

ZEN Air DAC i ZEN Air Blue

su stigli prvi, i već su dostupni.

iFi Audio ZEN Air DAC – USB DAC + pojačalo za slušalice

ZEN DAC i njegov V2 nasljednik, od pojave na tržištu 2019. godine isporučuju performanse koje se natječu s DAC/pojačalima za slušalice po više od dvostruko većoj cijeni i dobitnici su niza nagrada. ZEN Air DAC piše sasvim nove stranice nudeći kvalitetu zvuka koja parira originalnom ZEN DAC-u, ali uz još nižu maloprodajnu cijenu.

Poput ZEN DAC-a, ZEN Air DAC uključuje visokokvalitetno pojačalo za slušalice koje može pokretati sve vrste naglavnih slušalica i slušalica za u uho. Također se može koristiti kao DAC/predpojačalo za napajanje pojačala ili aktivnih zvučnika preko stereo RCA izlaza. Povezuje se na PC, Mac, pametne uređaje i tako dalje putem USB-a, podižući kvalitetu zvuka digitalnih izvora na višu razinu.

iFi Audio ZEN Air DAC - USB DAC + pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 104,00 €
iFi Audio ZEN Air DAC
iFi Audio ZEN Air DAC
iFi Audio ZEN Air DAC
iFi Audio ZEN Air DAC

Tehnički naglasci

Osnovna DAC tehnologija je ista kao kod originalnog ZEN DAC-a, koristeći Burr-Brown DAC čip koji iFi preferira zbog svoje „muzikalnosti“, prirodnog zvučanja i True Native arhitekture, u kombinaciji s prilagođenom tehnologijom, uključujući XMOS firmware po narudžbi i digitalno filtriranje te iFi GMT satni sustav za borbu protiv podrhtavanja. PCM visoke rezolucije podržan je na 32-bit/384 kHz, uz DXD i DSD64, 128 i 256.

Zahvaljujući True Native dizajnu Burr-Brown čipa, PCM i DSD idu odvojenim putovima – to omogućuje i PCM i DSD da ostanu “bit-perfect” u svom izvornom obliku. MQA je također podržan (MQA renderiranje, poput originalnog ZEN DAC-a, umjesto potpunog MQA dekodiranja koje izvodi ZEN DAC V2).

Iako je pojednostavljen u usporedbi s potpuno uravnoteženom topologijom ZEN DAC V2, analogni stupanj ZEN Air DAC-a ostaje izuzetne kvalitete u odnosu na traženu cijenu, sa simetričnim rasporedom kanala i komponentama audiofilskog razreda, uključujući prilagođeno op-pojačalo koje nudi ultra-nisku razinu šuma i nisku impedanciju napajanja korištenjem Taiyo Yuden i Murata induktiviteta s niskim ESR.

 

iFi Audio ZEN Air DAC

Značajke i povezanost

Poput ZEN DAC-a i ZEN DAC V2, pojačalo za slušalice ZEN Air DAC-a ima promjenjivo pojačanje, što iFi naziva PowerMatch. To usklađuje razinu glasnoće s opterećenjem koje predstavljaju slušalice, podešavanjem ulazne osjetljivosti, a time i jačine signala. S visokoosjetljivim tipovima slušalica kao što su monitori za umetanje u uho, ostavite PowerMatch na nižoj postavci za ultra-nisku razinu buke. Ali ako vaše slušalice zahtijevaju više snage, pritisnite dugme PowerMatch na prednjoj ploči za dodatno pojačanje.

XBass+ je još jedna značajka koju može odabrati korisnik, sofisticirani oblik „pojačanja basa“ koji suptilno poboljšava niske frekvencije bez zamućenja srednjeg frekventnog opsega – osobito korisno sa slušalicama u ušima i slušalicama s otvorenim leđima kojima možda nedostaje dubok bas. Umjesto da se petlja s digitalnim signalom preko DSP-a, radi u potpunosti u analognoj domeni i može se uključiti ili isključiti putem drugog gumba na prednjoj ploči.

ZEN Air DAC nema 4,4 mm balansirane izlaze kao ZEN DAC, ali inače zadržava iste veze. 6,3 mm izlaz za slušalice nalazi se sprijeda, asinkroni USB ulaz tipa B nalazi se na stražnjoj strani uz pozlaćene stereo RCA izlaze s promjenjivom kontrolom glasnoće. Bez obzira na to pogonite li slušalice ili pojačalo i zvučnike, kvaliteta zvuka ZEN Air DAC-a nevjerojatno je bliska izvornim izlazima originalnog ZEN DAC-a – za drastično smanjenu cijenu, pruža izuzetno pristupačno poboljšanje kvalitete digitalnog zvuka.

iFi Audio ZEN Air DAC

iFi Audio ZEN Air Blue – Bluetooth DAC

ZEN Blue V2 je naširoko prepoznat kao najbolji način za Bluetooth bežični prijenosa zvuka sa pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala i tako dalje na postojeći audio sustav – možda zato što sustav ne nudi Bluetooth prijem i korisnik želi dodati ovu mogućnost, ili zato što njegova Bluetooth implementacija nema kvalitetu (a često je tako). ZEN Air Blue obavlja istu funkciju kao ZEN Blue V2, malo smanjenih mogućnosti u zamjenu za još nižu cijenu.

iFi Audio ZEN Air Blue - Bluetooth DAC (iFi audio) MPC: 104,00 €
iFi Audio ZEN Air Blue
iFi Audio ZEN Air Blue
iFi Audio ZEN Air Blue

Tehnički naglasci

Iako su Bluetooth bežična povezivost i široka kompatibilnost uređaja dobro prepoznati, mnogi ljudi ne shvaćaju koliko dobar Bluetooth zvuk može biti, jer su ga iskusili samo na osnovnoj razini kvalitete, putem rudimentarnih implementacija SoC (System on Chip). iFi se potrudio i osigurao da je HD Bluetooth sklop koji je razvio za implementaciju u svim svojim Bluetooth uređajima trenutne generacije – uključujući ZEN Air Blue – vrhunski, čime je stekao reputaciju vodećih uređaja u klasi.

U potpunosti koristeći Qualcomm napredni četverojezgreni Bluetooth procesor QCC5100, podržan je svaki trenutni Bluetooth audio format visoke razlučivosti, uključujući aptX Adaptive, aptX HD, LDAC i HWA/LHDC. Ostali obuhvaćeni kodeci uključuju obični aptX, aptX Low Latency, AAC i SBC. To znači da se podaci svakog izvornog uređaja obrađuju u najvišoj audio razlučivosti koju dopušta Bluetooth specifikacija.

Iako QCC5100 može pružiti cjelovito SoC rješenje uključujući digitalno-analognu pretvorbu, iFi ne koristi takva rješenja. ZEN Blue ima odvojene digitalne i analogne stupnjeve; za napajanje analognog stupnja, obrađeni digitalni signal se usmjerava s QCC5100 na specijalizirani izvrsni Sabre DAC čip obitelji ESS Technology. Iako je skuplji i složeniji, daje bolju kvalitetu zvuka od oslanjanja na potpuno integrirano rješenje čipa, kao što to čine mnogi proizvođači.

ZEN Air Blue ima pojednostavljeni analogni sklop u odnosu na ZEN Air DAC, ali je zadržan simetričan raspored i napajanje niske impedancije.

Značajke i povezivost

ZEN Air Blue je kompatibilan s Bluetooth v5.1, što osigurava izvrstan domet i stabilnost. U memoriju se može pohraniti do osam uparenih Bluetooth uređaja, što olakšava prebacivanje s jednog na drugi. Izlazni priključci su pojednostavljeni u usporedbi sa ZEN Blue V2, izgubivši balansirani 4,4 mm analogni izlaz i optičke/koaksijalne digitalne izlaze, ali su zadržali pozlaćene stereo RCA analogne izlaze.

Za samo 99 €, ZEN Air Blue je briljantan način za dodavanje bežičnog strujanja na bilo koji sustav, isporučujući najbolji dostupni zvuk preko Bluetootha sa svakog izvornog uređaja – Android ili iOS, Windows PC ili Mac.

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

IFI AUDIO ČLANCI: