iFi Audio hip-dac – Pljoska kakvu bi svatko poželio

ruj 25, 2020 | Audio/video sistemi, iFi Audio, Press, Recenzije

Ovu plavu “pljosku” željet ćete i ako niste skloni alkoholu – u utrobi krije  izvrstan DAC i snažno pojačalo za slušalice. Njihova kombinacija uspješno  barata svim relevantnim zvučnim formatima te zvuči zaista izvanredno.

članak prenešen iz časopisa BUG (listopad 2020.) – link

Ovu plavu “pljosku” željet ćete i ako niste skloni alkoholu – u utrobi krije  izvrstan DAC i snažno pojačalo za slušalice. Njihova kombinacija uspješno  barata svim relevantnim zvučnim formatima te zvuči zaista izvanredno.

članak prenešen iz časopisa BUG (listopad 2020.) – link

iFi Audio hip-dac

Engleski iFi Audio, među ljubiteljima dobrog zvuka poznat po proizvodima s odličnim  mjerom cijene i mogućnosti, svoju je ponudu obogatio prijenosnim DAC-om s ugrađenim  pojačalom za slušalice, nazvanim hip-dac. Naziv mu je referenca na obaveznu opremu svakog ozbiljnijeg alkoholičara- pljosku (engl. hip flask), kojoj hip-dac iznimno nalikuje.

Elektronika ovog kompaktnog uređaja, teškog samo 125 grama, oklopljena je zaobljenim, metalnim kućištem “petrolej plave” boje. Prednjicom dominira metalni kotačić boje bakra.

Kad je dotični u krajnjem lijevom položaju, hip – dac je isključen. Nakon što ga započnemo rotirati u smjeru kazaljke na satu, prvo ćemo čuti i osjetiti “klik” – točku u kojoj se hip-dac  uključuje, a nastavljanjem vrtnje analogno povećavamo glasnoću zvuka.

Rotacija kotačića izrazito je glatka i ugodna, kako to kvalitetnom komadu audioopreme  priliči. Pomoću USB sučelja hip-dac možemo spojiti sa stolnim i prijenosnim računalima,  kao i mobitelima.

U kutiji dolaze dva USB kabela, namijenjena spajanju na USB Type-A ili  USB-C konektore stolnih i prijenosnih računala te mobitela. Vlasnici iPhonea i iPada  morat će kupiti odgovarajući kabel, koji s jedne strane ima ženski USB-A utor, a s druge
Lightning konektor (Apple takav kabel službeno naziva “Lightning to USB Camera  adapter”).

Osim muškog USB Type-A konektora, na pozadini hip-daca nalazimo još USB-C port, čija  je jedina svrha punjenje ugrađene baterije. Iako to teoretski znači da će hip-dac popuniti  dva USB porta vašeg računala (ako želite da se istodobno puni i koristi, dakle da ga  koristite bez razmišljanja o stanju baterije), ništa vas ne sprečava da u njegov USB-C konektor spojite adapter kojim punite mobitel.

Na lijevoj i desnoj strani metalnog kotačića nalaze se LED-ice, čija nas boja otprilike informira o vrsti i razlučivosti audiodatoteka koje hip-dac trenutačno obrađuje

Napaja se sam

Ugrađena baterija ima kapacitet od 2.200 mAh, i nužna je za napajanje hip-daca kad je on
uparen s mobilnim uređajima. Postojanje vlastite baterije znači da hip-dac ne crpi bateriju  mobilnog uređaja s kojim je povezan.

Deklarirano trajanje iznosi joj 8-12 sati, ali jasno je da će jako ovisiti o glasnoći slušanja,  kao i zahtjevnosti spojenih slušalica. Gladnije slušalice iscijedit će ju za manje od tri sata, premda treba kazati da takve slušalice definitivno nećete koristiti izvan kuće.

Za većinu  prenosivih slušalica trajanje baterije bit će mnogo bliže službenoj specifikaciji. Trenutačno stanje baterije ugrubo je naznačeno preko LED-ice ispod stražnjeg USB-C konektora.

Bijela svjetlost znači da imamo preko 75% baterije, zelena da se baterija nalazi između 5% i 75% kapaciteta, crvena da je između 10% i 25%, a trepereća crvena naznačuje pad baterije ispod 10%. Potpuno punjenje baterije traje oko tri sata. Na prednjoj strani hip-daca, desno od kotačića, nalaze se dva izlaza: balansirani 4,4-milimetarski (istinski raritet  na uređaju ove cijene) i nebalansirani 3,5-milimetarski.

Potonji pritom koristi jedno dodatno uzemljenje kako bi simulirao balansiranu konekciju. Dotični su namijenjeni spajanju slušalica, kako naglavnih modela svih klasa i kategorija, tako i IEMova (In-Ear Monitor).

Lijevo od kotačića smještene su dvije srebrne tipke. Prva se naziva PowerMatch, a dotična regulira gain – ako ju pritisnete, hip-dac isporučivat će više snage te će raspon glasnoće zvuka biti veći. Naravno, ako ste zadovoljni glasnoćom  koju dobivate bez korištenja PowerMatcha, tada ćete ga držati isključenim.

Druga tipka zove se XBass, a služi upravo tome – pojačanju basa. Iako se u pravilu grozimo takvih rješenja, iFi Audio u prošlosti nam je već pokazao, a s hip-dacom još jednom potvrdio, da zna što radi: duboke frekvencije pojačavaju se u analognoj domeni te uz odlične rezultate.

Zvuk dobiva punoću i udarnost, a da pritom ne dolazi do ikakve tutnjave ili remećenja srednjih frekvencija. U slučaju da niste posve zadovoljni basom vaših slušalica, XBass u  zome će vam definitivno pomoći. Aktivnost obaju spomenutih funkcija naznačena je bijelom svjetlošću LED-icama pored pripadajućih tipki.

Dvostrani,crveni PCB
sadrži, među ostalim, vrlo sposoban Burr-Brownov DAC i moćno pojačalo za slušalice

Metalno kućište hip-daca izrazito je čvrsto i oku ugodno, ali i vrlo
kompaktno – masa mu iznosi samo 125 grama

Oduševljava performansama

Performanse hip-daca impresivne su, bilo da govorimo o zalihi sirove snage, podršci za audioformate, ili čistoj akustici.

Od formata podržano je sve što vam može pasti na pamet: PCM datoteke do 32-bit/384 kHz, DSD64/128/256 i DXD (352/384 kHz) sadržaji, kao i MQA. Teško ćete pronaći  zvučni zapis koji ovaj uređaj neće znati reproducirati.

S maksimalnim izlaznim naponom od 2 V i snagom od 400 mW, hip-dac s lakoćom će pogoniti gotovo svake slušalice koje biste mogli posjedovati. Kombinacija odabranog  pojačala i Burr-Brownovog DAC-a DSD1793, za koji je iFi Audio izradio vlastiti,  modificirani firmware, isporučuje odličan, čist, izrazito dinamičan zvuk, u kojem vam neće nedostajati apsolutno ničega – ni mesnatosti basa, ni jasnoće vokala i instrumenata, ni detalja u visokim frekvencijama.

Impresivno je s kakvom lakoćom iFijeva “pljoska” izvlači detalje i finese iz vrlo kompleksnih glazbenih uradaka, te koliko uvjerljivo reproducira stvari poput pjevačeva uzimanja daha, pozadinskih glasova i svega ostalog što se na lošijoj opremi ne može čuti. Naravno, hip-dac nije čudotvoran – kako bi njegove odlike mogle doći do izražaja, valja ga
upariti s dobrim slušalicama.

Jedini stvarni “nedostatak” ovog uređaja jest činjenica da na svijetu nema toliko mnogo korisnika koji traže DAC s pojačalom za slušalice koji bi mogli upariti sa svojim  mobitelom. S druge strane, ako ga trebate za povezivanje s prijenosnikom, tada kupnja  hip-daca ima itekakvog smisla. Za stolna računala pogodnijim se doima iFi Audio Zen  DAC, koji akustički ne zaostaje za hip-dacom, a, osim slušalica, podržava povezivanje aktivnih zvučnika – te košta 100 kuna manje. Tome unatoč, hip-dac sjajan je komad
hardvera, koji zaslužuje svesrdnu preporuku.

iFi Audio hip-dac

DAC Burr-Brown DSD1793 (PCM do 32-bit/384 kHz, DSD64/128/256, DXD do384 kHz, MQA)
Pojačalo 2 V/400 mW @ 16 Ω
Baterija 2.200 mAh
Ulazi USB 3.0
Izlazi 4,4-mm balansirani i 3,5-mm nebalansirani
Dimenzije 102 x 70 x 14 mm / 125 g
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.350 kn

 

DOJAM
Izvrstan mobilni DAC s pojačalom za slušalice, čije performanse dobrano zalaze u domenu osjetno skupljih uređaja ovog tipa.

P
  • Izvrsne akustičke performanse,
  • velika zaliha snage,
  • balansirani izlaz za slušalice,
  • visoka kvaliteta izrade,
  • kvalitetno analogno pojačanje basa (XBass),
  • kompaktne dimenzije i mala masa
O
  • Brzo pražnjenje baterije prilikom glasnijeg slušanja na zahtjevnim slušalicama

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

IFI AUDIO ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest