HiFi rose RA180 – integrirano pojačalo nove generacije
HIFI Rose RA180 integrirano pojačalo

HiFi Rose RA180 – integrirano pojačalo nove generacije

18. ožujka 2022. | Audio/video sistemi, HiFi Rose

Pojačalo RA180 je možda najbolje opisati kao  tipični steampunk proizvod. To je  način dizajniranja koji povezuje izgled parnih strojeva i futurističkih elemenata. Djelomice ostavlja dojam klasičnih hi-fi pojačala prošlih vremena, s oblikovnim elementima koji odaju dojam vrhunske kvalitete, preciznosti, trajnosti i pouzdanosti.

Pojačalo RA180 je možda najbolje opisati kao  tipični steampunk proizvod. To je  način dizajniranja koji povezuje izgled parnih strojeva i futurističkih elemenata. Djelomice ostavlja dojam klasičnih hi-fi pojačala prošlih vremena, s oblikovnim elementima koji odaju dojam vrhunske kvalitete, preciznosti, trajnosti i pouzdanosti.

HiFi Rose RA180 – pojačalo nove klase

Pojačala su se razvijala od klase A do AB u klasu D. Klasa AB je razvijena kako bi se smanjilo pretjerano stvaranje topline i povećala nisku učinkovitost A klase. Klasa D ima veću učinkovitost i veću snagu od AB, a značajno su poboljšani i odnos signal/šum kao i ukupna harmonijska izobličenja u usporedbi s A i AB klasom. Međutim, kvaliteta zvuka ocijenjena je lošijom od A/AB zbog ograničenja digitalnih sklopova.

GaN pojačalo AD klase koje je razvila tvrtka HiFi ROSE dramatično je poboljšalo probleme postojeće klase D primjenom inovativnih novih materijala.

Pojačalo RA180 je možda najbolje opisati kao  tipični steampunk proizvod. To je  način dizajniranja koji povezuje izgled parnih strojeva i futurističkih elemenata. Djelomice ostavlja dojam klasičnih hi-fi pojačala prošlih vremena, s oblikovnim elementima koji odaju dojam vrhunske kvalitete, preciznosti, trajnosti i pouzdanosti. Impresivan je mehanizam za podešavanje glasnoće koji podsjeća na zupčanike vrsnog švicarskog sata.

HiFi Rose RA180 – integrirano pojačalo (HiFi Rose) MPC: 6.357,00 €

hifi rose RA180 integrirano pojačalo 01
hifi rose RA180 integrirano pojačalo 02

U vrijeme zaslona osjetljivih na dodir, veliko je osvježenje vidjeti pozadinski osvjetljene okrugle instrumente s analognim kazaljkama koji evociraju dobra, stara vremena ali i Nagru, poznatu švicarsku manufakturu vrhunske elektronike. Prekidači i mehanizmi koji krase prednju stranu RA180 nisu ovdje samo radi izgleda, već osiguravaju brojne funkcionalnosti kojima pojačalo obiluje.

Za razliku od izgleda, unutrašnjost je prepuno novina i zaštićenih rješenja, koja ovo pojačalo čine vrlo naprednim u tehničko-tehnološkom smislu.

Najznačajnija razlika je u tome što dio pojačala HiFi Rose koristi FET-ove (tranzistore s efektom polja) na bazi GaN (galijevog nitrida), za razliku od većine ostalih koji još koriste poluvodiče na bazi silicija.

hifi rose RA180 integrirano pojačalo 03

Pojačalo AD klase

Pojačala klase D imaju topologiju koja teoretski pruža savršen linearni izlaz pri 0% izobličenja i 100% energetske učinkovitosti. Da bi se to postiglo, radnja prebacivanja zahtijeva veliku brzinu i točnost. Međutim, prethodni proizvodi su bili slabi u odnosu na klasu A/AB u pogledu linearnosti zbog ograničenja silicijskog FET-a, koji nije mogao proizvesti gladak i prirodan zvuk.

U RA180, novi materijal, GaN FET, korišten je umjesto silicij FET-a za rješavanje ovog problema. Vrijeme porasta je dramatično poboljšano na 1/10 ili manje, a ostvaren je gotovo savršen linearni izlaz uz brzinu prebacivanja blizu nule. Ova linearnost nadilazi granice klase D i proizvodi uglađen i prirodan zvuk, poput analognog pojačala.

hifi rose RA180 integrirano pojačalo 04

Komponenta s više izlaza

RA180 se sastoji od dva modula: jednog AMP modula specijaliziranog za stabilne srednje basove i balans, a drugog specijaliziranog za glatka područja visokih tonova i super visokotonaca. Svaki AMP modul isporučuje 200 W (8Ω) i može proizvesti do 400 W po kanalu. Kada su dva neovisna modula odvojeno spojena na visoke i niske frekvencije zvučnika, pokretačka snaga se može znatno poboljšati bez utjecaja nasuprotne elektro-motorne sile. BTL način rada kombinira dva neovisna modula za bogat, uravnotežen zvuk. Povezivanje na zvučnik: Bi-Amping veza / BTL veza Frekvencija (kHz).

Dizajniran za svirku do carstva super visokotonca

Raspon ljudskog sluha ima gornju granicu od 15-20 kHz otprilike. Dakle, ima li uopće potrebe za višim frekvencijama? Privremeno i povremeno visoki se tonovi protežu i daleko iznad 20 kHz, čak i u skladnom zvuku. Na primjer, trube imaju frekvencijski odziv koji se proteže do 100 kHz, a izvori od 88,2 kHz do 192 kHz imaju frekvencijski odziv od 40 kHz do 96 kHz.

RA180 je dizajniran sa širokim rasponom frekvencijskog odziva tako da čak i izvori zvuka visoke razlučivosti s izlaznim frekventnim rasponom  od 20 Hz do 50 kHz mogu sadržavati frekvencije 100 kHz @ -3 dB, 200 kHz @ -6 dB. Iako ova mogućnost reprodukcije može biti izvan slušnog raspona osobe, vjerno reproducira širok raspon frekvencija, što pridonosi izražavanju dubokog i širokog zvučnog polja izvornoga zvuka.

RA180 ima osnovnu izlaznu konfiguraciju tonskih kontrola u FLAT poziciji, a ugrađena kontrola tona dopušta najviše +/- 15 dB podešavanje basa (100 Hz) i visokih tonova (10 KHz). Sklop za kontrolu tona opremljen je aktivnom (tip OP-AMP: 12dB nagib) ekvalizacijom umjesto pasivnim (CR tip) s blagim nagibom od 6dB.

hifi rose RA180 integrirano pojačalo 06

Balansirano napajanje

Napajanje koje je ekskluzivno razvijeno za RA180 primjenjuje SiC FET tehnologiju 4. generacije kako bi osigurao visoku snagu uz manje topline. Osim toga, koristi se vlasnički PFC-a (krug faktora snage), koji je dizajniran da na njega ne utječu iznenadne fluktuacije opterećenja. Uređaj za napajanje razvijen je da podržava snažan faktor prigušenja od najmanje 200, a visoka snaga od 1000 W predviđena je za reprodukciju snažnih basova i mekih visokih tonova.

 

PHONO pojačalo s podesivom ekvalizacijom

Podržava ulaze za zvučnice s pokretnim magnetom (MM) i pokretnim kalemom (MC)

s jednostavnim odabirom prekidača. Kako bi odgovorio na različite zapise, opremljen je funkcijom odabira TURNOVER-a (niskopojasne rezne frekvencije) i visokopojasnog ROLL OFF-a (glatki pad odziva na nulu),  te osigurava preciznu ekvalizacijsku krivulju koristeći dijelove s tolerancijom od 0,1% za visokoprecizne kalibracijske krugove.

RA180 pridonosi realizmu izvornog zvuka jer vjerno reproducira široki frekvencijski raspon tako da se čak i izvori zvuka visoke razlučivosti ne filtriraju unutar raspona od 20 Hz do 100 kHz (+/- 1 dB).

Pregled ulaza, mogućnosti i tehnička svojstva pogledajte na priloženim pdf dokumentima.

hifi rose RA180 integrirano pojačalo

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!