GoldenEar Technology – Triton One.R zvučnik

28. prosinca 2018. | Golden Ear, High-end audio

GoldenEar Technology – Triton One.R zvučnik

pro 28, 2018 | Golden Ear, High-end audio

GoldenEar Technology najavljuje potpuno novi referentni zvučnik pod imenom One.R. U biti, to je smanjena, jeftinija inačica Triton Reference modela koji je ovjenčan slavom, kako od tiska, tako i od korisnika.

Naravno, Triton Reference je ovjenčan nagradama  „Zvučnik godine“ i  „Proizvod godine“.

Cilj One.R projekta bio je dovesti naprednu tehnologiju, luksuzan izgled i vrhunske performanse u manji i jeftiniji zvučnik.

Školjka (ovdje ne možemo govoriti o kutiji) je izrađena od ekološki prihvatljivog Medit-a (MDF izrađen post-industrijskim recikliranim drvenim vlaknima i ljepilom koje ne sadrži formaldehid) različite gustoće, koji ima daleko bolja fizička svojstva od klasičnih MDF ploča. Konstrukcija ne pati od vibracija i rezonancija, pogotovo jer je unutrašnjost dodatno ukrućena i prigušena elementima čiji je oblik i smještaj određen akcelerometrijskom spektralnom analizom.

GoldenEar Technology – Triton One.R zvučnik

Kućište je najuže što je moguće radi smanjivanja difrakcije (ogiba) što jako pomaže pri „nestanku“ zvučnika u prostoru, vizualno i zvukovno. Stranice nisu paralelne u cilju smanjivanja unutarnjih refleksija i postizanja čišćeg zvuka, a zbog istih razloga unutarnje kućište srednje/niskotonskih jedinica takošer nema paralelnih stranica. Komora je prigušena punjenjem  smjesom dakrona i vune dugih vlakana.

Subwoofer je pogonjen ugrađenim snažnim pojačalom. Odgovor niskih tonova dramatično je ravan jer, osim ugrađenog pojačala, na zvuk djeluje i 56-bitni DSP. Tako se postiglo i idealno, bešavno spajanje odziva najnižih frekvencija s ostatkom čujnog spektra, posebno u smislu faznog odgovora.

Novodizajnirani zvučnici za reprodukciju sub frekvencija postavljeni su na prednju stranu kabineta, a imaju membrane od specijalno impregniranog nomexa kako bi se smanjila izobličenja kod velikih snaga.

Triton One.R zvučnik
Koriste se velike magnetske strukture za bolju kontrolu kretanja membrane i popravljanje tranzijenata.

Četiri pravokutna planarna infrazvučna radijatora produbljuju odgovor najnižih frekvencija. Ugrađeni su sa strane (na svakoj strani po jedan) kako bi se smanjilo gibanje kućišta, što rezultira čišćim i detaljnijim zvukom.

Ultra brzi visokotonci s membranom od presavijene trake, isti kao u Triton Reference modelima, imaju 50% više magnetnog materijala od prethodnih jedinica, što rezultira većom efikasnošću i kontrolom. Tehnologija presavijene trake uzrokuje veću efikasnost, superiorne tranzijente bez koloracije koje iinače imaju trakaste membrane.

Triton One.R specifikacije

 • Dimenzije: 203 x 423 x 1372 mm ŠDV (s bazom, bez šiljaka)
 • Masa: 36,3 kg
 • Frekventni odziv: 14 Hz – 35 kHz
 • Efikasnost: 92 dB
 • Nominalna impedanca: 8 Oma
 • Zvučničke jedinice:
 • 3 x  127 x 229 mm  subwoofera dugog hoda subwoofers
 • 4 x  178 x 254 mm pravokutni ravni infra zvučni radijatori
 • 2 x  133 mm srednje/niskotonaca lijevane šasije, visoke definicije
 • 1 x Visokotonac s presavinutom trakom, velike brzine, neodimski magnet jakog magnetskog polja (HVFR)
 • Preporučena amplifikacija: 20 – 650 W po kanalu
 • Ugrađeno pojačalo za subwoofer: 1600 W SuperSub Subwoofer digitalno/DSP pojačalo

Osim toga, GoldenEar Technology prekida proizvodnju SuperCenter XXL kojega je zamijenjuje SuperCenter Reference.

Dva srednje/niskotonca za reprodukciju gornjih basova promjera 133 mm, također su nove konstrukcije, a membrane su izrađene od specijalnog polipropilena koji spaja superiorne unutarnje prigušivanje s velikom brzinom prijenosa. Kontrola se popravila i korištenjem nove magnetske strukture.

Jedinstvena „balansirana“ skretnica plutajuće konfiguracije, ima elemente s obje strane. Što je poboljšanje kakviće zvuka koje nije moguće mjeriti, ali je itekako čujno. U skretnicama su korišteni isti kondenzatori i identično ožičenje kao u Triton Reference zvučnicima.

Kritična mjerenja pri razvoju obavljena su u vlastitoj velikoj gluhoj sobi, a slušni testovi u namjenskoj slušaonici s najrazličitijim vrstama glazbe.

Predivna završna obrada u crni glasovir lak mukotrpno je obavljena ručno i čini One.R izvrsnim, elegantnim lifestyle zvučnikom visokih performansi, koji isporučuje nevjerojatnu kvalitetu zvuka usporedivu sa mnogostruko skupljim zvučnicima.

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest