Golden Ear Triton Reference na CES-u 2017.

velj 15, 2017 | Golden Ear, High-end audio

Slogan tvrtke GoldenEar je “mi činimo high-eng prihvatljivim” što ne znači da su njihovi zvučnici jeftini, ali pružaju mnogo više za svoju cijenu od drugih.

Na nedavno održanom CES-u, jednom od najznačajnijih sajmova elektronike (Las Vegas, Nevada, SAD), Sandy Gross (GoldenEar Technology) je predstavio novi, vrhunski zvučnik Triton Reference. Iako je po pojavnosti sličan starijoj braći, nije nastao “povećavanjem” nekog od postojećih modela, već su za razvoj i dizajn osmišljene i proizvedene sasvim nove komponente, sličnoga izgleda ali boljih karakteristika. Nove su sve zvučničke jedinice (10 komada po kutiji), skretnica, kutija, ukrute, završna obrada, pojačalo za ugrađeni aktivni subwoofer…

Zvučnik je impresionirao, i prije nego što je “zasvirao”, izgledom kabineta, završnom obradom – ručno poliranim crnim klavir lakom. Jednostavan i elegantan, zvučnik sadrži mnogo tehnoloških novina.

Nove niskotonske jedinice imaju 40% veću površinu od onih u Tritonu One, što uz veću zavojnicu i magnet omogućuje bogatiju reprodukciju niskih oktava. Novi magnet visokotonske jedinice koristi 50% više materijala od ostalih modela, za bolju učinkovitost i tranzijentnost.

Kako bi Triton Reference dobro zvučao sa gotovo svim vrhunskim pojačalima, nudi osjetljivost od 93.2 dB, koja dodaje i izvrstan dinamički odziv. Navedeni frekventni opseg je impresivnih 12 Hz do 35 kHz !!

The 12 Hz – 35 kHz capable, and 93.25 dB

Svi posjetitelji redom, od audio novinara, distributera, trgovaca, profesionalaca iz struke, poznatih glazboljubaca i konzumenata izjavili su da ovakvu prezentaciju do sad nikad i nigdje nisu čuli.

U glavnom, predstavljanje Triton Reference zvučnika bilo je izvan svih najsmjelijih očekivanja.

Jedna od najprestižnijih nagrada koju neki proizvod može dobiti je godišnja nagrada za inovativnost koju dodjeljuje CES (CES Innovations Award). Ove je godine, u kategoriji  vrhunski A/V proizvod, nagradu dobio zvučnik GoldenEar Triton Reference. Zadovoljio je, i premašio sve sudačke kriterije, prepoznat je kao inovativni dizajn i konstrukcija i tako se pridružio malobrojnim uređajima i proizvodima koji se nagrađuju svake godine.

Dobivene nagrade i priznanja:

 • Zvijezda CES-a 2017. (What HiFi?): Triton Reference
 • CES 2017. TopTech nagrada (Digital Trends): Triton Reference
 • CEPro Best: SuperSub X (CEPro)
 • Writer’s Choice nagrada- SuperSub XXL (Positive Feedback) 
 • Najpristupačniji zvučnik godine – Triton Three+ (SoundStage Network)
 • Najbolji kompaktni Subwoofer godine – SuperSub X (Secrets/Home Theater HiFi)
 • Najbolji zvučnik – Triton Two+ (Home Theater Review.com)
 • Najbolji samostojeći zvučnici – Triton Five, Triton One (The Absolute Sound)
 • Preporučena komponenta – Triton One, Triton Five, Aon 2 (Stereophile)
 • Blue Note nagrada – Triton Three+ (Enjoy the Music)
 • Nagrada za proizvod godine/jeftini samostojeći zvučnik – Triton Seven (Audioholics)

A evo i nekoliko komentara novinara i ljudi iz struke:

Neil Gader – Najznačajnije novosti CES-a 2017.

Koja bi kolekcija zvučnika bila kompletna bez modela Reference? Narvno, ni jedna. Zato je Sandy Gross predstavio Triton Reference, visine 152 cm, sa 1800 W snage digitalnog pojačala za subwoofer sa DSP-om (digital sound procesor). Hibridnog dizajna, uključuje dva  150 mm srednjotonca, tri 150 x 254 mm aktivna niskotonca (plus 4 pasivna planarna radijatora). Nova je i “Focused Field”  magnetska struktura koja bolje usmjerava magnetski tok u zazor zavojnice. Trakasti visokotonac ima 50% više neodymium magnetskog materijala.

Na stranu novi i poboljšani dijelovi, ipak je glazba najvažnija, a tu Triton Reference nema premca. Veličina orkestra i rekreacija ambijenta podsjećaju na mnoge planarne ili elektrostatske zvučnike. Dinamika, od crkvenih orgulja do Kodo bubnjeva duboka je i eksplozivna, ali je delikatnost i detaljnost tihih glasova je ono što me potpuno osvojilo. U glavnom najbolji zvuk za novac…

Andy Clough – WHAT HI-FI?

“Zvijezde CES-a 2017: Najbolji audio proizvod”
GoldenEar Technology skinuo je plahte s nove perjanice, zvučnika Triton Referenece, koji je na tronu smjenio Triton One koji je predstavljen na CES-u 2014. Nisu to obični zvučnici iako imaju više zvučničkij jedinica i aktivni subwoofer dio ugrađen u svaku kutiju. Triton Reference ima ukupno 10 zvučničkih jedinica, a svi elementi su posebno razvijeni za njihovu vodeću ulogu. Kutija je iz jednog komada, a jedina završna obrada je u klavir lak crnoj boji.

Ryan Waniata – Digital Trends

GoldenEar je ponovio uspjeh predstavljajući najbolji zvučnik do sad, Triton Reference. Na konstrukciji, dijelovima i izradi nije se štedjelo, i to se itekako čuje. U odnosu na Triton One, Reference gazi još dublje, čvršće i kontroliranije.Redizajnirani visokotonac i 150 mm srednjotonci milovali su nam uši skoro živom reprodukcijom metalnih puhaćih instrumenata, klavira, gitare i činela. Trube lebde, dok se zvuk klavira probija kroz prostor nježnim dodirom slonovače i čini se da zvuči sve bolje kako se note uspinju po klavijaturi. Činilo se da se pozornica širi kao ocean u maloj hotelskoj sobi a svi instrumenti se točno pozicioniraju u prostoru.  Cijena nije za plašljive, ali teško je naći bolje čak i za mnogo više novaca.

John Sciacca

Posjet CES-u nezamislim mi je bez odlaska u sobu GoldenEar i razgovora sa Sandy Grossom koji svake godine koristi sajam kao odskočnu dasku za svoje pristupačne HighEnd zvučnike. Ove je godine odlučio dignuti letvicu još više predstavljajući vrhunski Triton Reference. Vizualno, sličan je ostalim zvučnicima ali samo oblikom. Reference nema nategnutog platna, već je kompaktne kućište lakirano u crnu boju i rukom polirano do visokog sjaja. Rezultata je elegentan, moderniji, vrhunske završne obrade, pravi HighEnd zvučnik. I ne samo to, sve, ali zaista SVE komponente Reference zvučnika su novo dizajnirane.

Od prvih taktova glazbe, bilo je čujno da zvučnik isporučuje najniže frekvencije dublje i punije od modela Triton One. Rogovi i trube zvučali su prodorno i živo, puni detalja i energije. Druga demo snimka orgulja pokazala je da Reference bez problema gaze i ispod 20 Hz i pokrene sav zrak u sobi, dok žice kontrabasa lupaju odrešito i snažno da se može osjetiti zrak kako udara u tijelo. Uz sve to, brzina, detalji i kontrola istali su zapanjujući.

Mark Henninger – AVS Forum

Uvođenjem Triton Reference zvučnika na svjetsko tržište, GoldenEar Technology je povezala stratosferski skupe super audio High-end sistave sa zvučnicima koji to nisu (naravno, samo po cijeni). Uz najviše moguće reproduktivne dosege, cijena vas neće otjerati u bankrot. Svaki glazbeni materijal koji smo slušali zračio je nevjerojatnom energijom, zpanjujuće dubokim, kontroliranim basom puneći malu hotelsku sobu velikim, koncertnim zvukom. Reprodukcija zbora pokazala je da zvučnici mogu crtati impresivnu, duboku i široku pozornicu ispravne veličine.

Greg Borrowman – Australian Hi-Fi

Kao i prethodni modeli, Triton Reference je hibridni zvučnik, koji se satoji od aktivnog subwoofera i pasivnog djela za reprodukciju viših frekvencija. Kako nam je Sandy Gross pričao, Triton One je bilo teško nadmašiti, pa smo razmišljali o zvučniku koji bi koštao možda stotinjak tisuća dolara, kako bismo se mogli natjecati s najegzotičnijom i najskupljom konkurencijom. Ipak, nakon dubokog i ozbiljnog razmišljanja, razum je pobijedio i pala je odluka da napravimo najbolje što znamo, ali uz naš poznati slogan: mi činimo high-end .

Robert Deutsch – Stereophile

Predstavljanje novoga zvučnika GoldenEar je uvijek događaj, a pogotovo kad je najavljen najbolji zvučnik u kolekciji. Za traženu cijenu, Triton Reference predstavlja vrlo ozbiljan izazov drugima u cjenovnom razredu od nekoliko desetaka tisuća US$. Sandy Gross ponovo je uspio!

Još nekoliko kratkih komentara o Triton Reference zvučnicima:

 • Jonathan Valin – Najbolji na sajmu (za cijenu):  GoldenEar Triton Reference Sandyja Grossa. Jako puno zvučnika za razumnu količinu novaca
 • Robert Harley – Najbolji zvuk na sajmu (za cijenu):  GoldenEar Triton Reference zvučnici pogonjeni Pass Labs elektronikom.
 • Julie Mullins – Najbolji zvuk na sajmu (za cijenu):  GoldenEar Triton Reference zvučnici pogonjeni Pass Labs  Xs 150 monoblokovima i digitalni izvor PS Audio DirectStream memorijski reproduktor.
 • Best High Fidelity Speaker of CES 2017
  Gary Merson – HD Guru
 • Triton Reference Sets New Performance Benchmark
  Robert Archer – CEPro

Video CES 2017:

GoldenEar Triton – CES 2017

GoldenEar’s Sandy Gross on the Triton Reference Speakers