Fyne Audio F7 serija

Fyne Audio F7 – nova serija elegantnih, rafiniranih zvučnika

04. travnja 2019. | Audio/video sistemi, Fyne Audio

Prvi iz serije F7 tržištu je ponuđen samostojeći model F702, a ubrzo će slijediti F700 za stalke i veći samostojeći F703.

Kad investirate u par Fyne Audio zvučničkih kutija, važno je znati da je razvoj svakog elementa prošao kroz ruke iskusnih stručnjaka koji se bave zvučnicima mnogo godina. Na svakoj razini procesa konstruiranja, dizajna i proizvodnje, bez obzira radi li se o znanju, mehaničkim konstrukcijama, odabiru materijala ili stručne izrade elemenata, Fyne Audio zvučnici podešeni su kako bi ponudili najbolje performanse u svojoj klasi.

Rafinirani, elegantni i snažni, zvučnici F7 serije postavljaju nove standarde performansi i estetike. Izrađeni u Ujedinjenom kraljevstvu, koriste inovativne, zaštićene IsoFlare jedinice točkastog izvora zvuka, BassTrax tractrix sustav difuzora podrijetlom iz vodeće F1 serije zvučnika, uz prihvatljiviju cijenu. IsoFlareTM je patentirani dizajn zvučničke jedinice kao točkastog izvora zvuka, gdje je u centru nisko/srednjetonske jedinice ugrađen visokotonac.

Čak i izvan osi, crtanje prostora je senzacionalno, energija se isijava izotropno uz konstantnu usmjerenost, a zvuk dolazi iz jedne točke iza zvučnika. Neodimski motori i kriogenički tretirane skretnice samo su dio ekstremnih tehnologija koje krije F7 serija. Zakrivljeno kućište sa dvostrukim otvorom izrađeno je od najfinijih brezovih ploča, metalno postolje ima tractrix difuzore, a završna obrada je raskošno sjajno glasovir lakiranje.

Rezultat je izvanredna serija suvremenih zvučnika sa specifikacijama bez premca, estetikom koja oduzima dah i performansama koje utjelovljuje desetljeća iskustva Fyne Audio ekipe u jedne od najboljih svjetskih zvučnika.

Kućište

Kućišta serije F7 ručno su rađena, imaju jedinstveni oblik dizajniran da ugodi i ušima i očima. Zakrivljenost svake ploče precizno je izračunata u cilju raspršivanja stojnih valova koji omogućuju reprodukciju najfinijih glazbenih detalja, dok opsežne unutarnje ukrute pojačavaju soničnu neutralnost. Guste ploče od breze odabrane su zbog niske koloracije, a kutija sadrži i kompleksni sustav podešavanja dvostrukim otvorima. Svako je kućište izvana i iznutra studiozno izvedeno po vrlo zahtjevnim standardima. Luksuzni visokosjajni glasovir lak (bijela, crna ili orah furnir) završni je dodir raskošne estetike. 

Skretnica

Skretnica je rezultat odabira najboljih dijelova sa svih strana svijeta i širokog znanja i iskustva u dizajnu skretnica. Izrazito je neutralna, a kombinacija indukcijskih zavojnica malih gubitaka, Claritycap visokokvalitetnih kondenzatora i unutrašnjeg ožičenja Van den Hul® posrebrenim bakarnim kabelima stvara najčišći mogući put signala. Svaka je skretnica kriogenički tretirana. Takav proces (duboko smrzavanje i spori proces odmrzavanja) uklanja mikrostres u dijelovima, ožičenju i lemnim mjestima, povećava vodljivost i čini zvuk transparentnijim. Priključci za dvostruko ožičenje (biwiring) su pozlaćeni, a peto priključno mjesto namijenjeno je uzemljenju što sprječava utjecaj radio frekvencija koje bi mogle zamagliti detalje.

BasstraxTM Tractrix sustav difuzije

The BassTraxTM Tractrix profil brine da je svako sjecište proširene valne fronte pod 90 stupnjeva i tako izbjegne refleksije.

Takvo lukavo rješenje čini zvučnik manje osjetljivim na pozicioniranje u prostoru.

Tractrix profil koristio se kod Voight horn zvučnika još 1920., ali primjena na difuzoru ovoga tipa sasvim je nova. Zvučničke kutije serije F7 imaju otvore okrenute prema dolje.

Samostojeći modeli koriste refleksne otvore sa dvije šupljine koji proširuje frekvenciju ugađanja i smanjuju ekskurziju membrane, djeluju kao prigušnica koja blokira stojne valove nastale u glavnom unutarnjem prostoru. Ispod otvora na podnožju kutije, BassTraxTM Tractrix difuzor pretvara običnu valnu energiju u niskotonsku valnu frontu proširenu na 360 stupnjeva, integrirajući energiju jednolično u prostor.

Tehnologija zvučničkih jedinica IsoFlareTM

IsoFlareTM je patentirani dizajn zvučničke jedinice kao točkastog izvora zvuka, gdje je u centru nisko/srednjetonske jedinice ugrađen visokotonac. Čak i izvan osi, crtanje prostora je senzacionalno, energija se isijava izotropno uz konstantnu usmjerenost, a zvuk dolazi iz jedne točke iza zvučnika.

Optimiziranje karakteristika postiže se preciznom kontrolom i izvedbom svakog stupnja u procesu. Kruta aluminijska šasija sprječava pojavu vibracija, a membrane od višeslojnih papirnih vlakana daju prirodno srednjetonsko područje i čiste tranzijente.

Serija F7 ima IsoFlare kompresijske visokotonske jedinice promjera magnezijske membrane 25 mm koaksijalno ugrađen u snažnu srednjo/niskotonsku jedinicu krute membrane i  FyneFlute™ gumenog ovjesa posebnog uzorka. Direktni zvuk titranja membrane znalački je podešen visokofrenkvencijskim valovodom jedinstvene geometrije što osigurava nevjerojatan frekvencijski odziv preko 30 kHz.

IsoFlare nisko/srednjotonske i dodatne jedinice u samostojećim modelima koriste vlastite membrane neutralnog srednjotonskog područja i brzim tranzijentnim udarima. Jedinstveni FyneFlute ovjes je oblikovan kako bi učinkovitije smirio energiju membrane i eliminirao neželjene rezonancije.

Masivni sklop motora ima magnet sa usmjeravanjem toka što povećava osjetljivost a rezultira povećanom dinamikom pri reprodukciji instrumenata velike energije. Velika snaga i visoka osjetlljivost su odlike IsoFlare dizajna. Snažne jedinice promjera membrane 200 i 250 mm ugrađene u seriju F7 bez napora isporučuju dinamiku i zvučne pritiske žive glazbe kroz cijeli raspon.

Baza

Izrađena iz jednog komada aluminija upečatljiva F7 baza na samostojećim modelima nudi besprimjernu stabilnost, jednostavno niveliranje i čvrstu platformu za patentirani BassTrax™ niskofrekventni difuzor.

Dvostruke ploče debele 8 mm odvojene su aluminijskim stezaljkama koje tvore valjke sa nazubljenim maticama i šiljcima za kontakt s podlogom.

Strojno obrađene čašice za namještanje ispod šiljaka štite pod od oštećivanja.

Doljnja ploča podupire tractrix difuzore. Završna obrada je mat crna i polirani aluminij što sjajno odgovara svim trima završnim obradama kutija s kojima čini umjetničko djelo samo po sebi.

F702 karakteristike:

 • Tip: 2,5-stazni odušak usmjeren prema podu, BassTrax™
 • Tractrix difuzor, refleksni otvore sa dvije šupljine
 • Preporučena snaga pojačala: 30 – 200 W RMS
 • Kontinuirana snaga: 100 W RMS
 • Osjetljivost: 92 dB (2,83 V @ 1m)
 • Nominalna impedanca: 8 Ω
 • Frekventni odziv: 30 Hz – 34 kHz (-6 dB, u prostoru)
 • Zvučničke jedinice:
  • 1 x 200 mm IsoFlare™ jedinica – točkasti izvor, membrana višeslojna vlakna, FyneFlute™ ovjes, kompresijski visokotonac promjera membrane 25 mm s neodimskim magnetom.
  • 1 x 200 mm nisko/srednjetonska jedinica, membrana od višeslojnih vlakana,  FyneFlute™ ovjes.
 • Rezne frekvencije: 250 Hz i 1,7 kHz
 • Tip skretnice: low pass 2. reda, high pass 1. reda, kriogeničkitretirana
 • Dimenzije: 1111 x 384 x 440 mm (VŠD)
 • Završna obrada: orah, crna, bijela (visokosjajni glasovir lak)

FYNE AUDIO Ltd

Suite 42
Grovewood Business Centre
Strathclyde Business Park
Bellshill,
Lanarkshire
ML4 3NQ

E: enquiries@fyneaudio.com

T: 0141 428 4008

Fyne Audio F7 serija

FYNE AUDIO ČLANCI: