Fyne Audio 302 What hifi 2018 nagrada

Fyne Audio F302 – What Hi-Fi? Nagrada za najbolji samostojeći zvučnik do 500£ u 2018. godini

16. studenoga 2018. | Audio/video sistemi, Fyne Audio, Recenzije

Pobjednik usporednog testa samostojećih zvučnika do 500£: Mission LX-3, Fyne Audio F302, Tannoy Eclipse Three i Jamo S805

Ako je recenzija modela F501 uzrokovala opasnost od pražnjenja bankovnog računa, Fyne je osigurao još jedan vodeći model u svojoj grupi. U svakom slučaju, cijena zaista proturječi kvaliteti. Fyne Audio je napravio savršeni posao s ovim zvučnicima koji izazivaju sline po cijeni od 400£.

Za F302 ne postoji opasnost za ocjenu manju od 5 zvjezdica!

Iako sa kao brend tek pojavio, ekipa sedmorice vodećih ljudi na neki način predstavlja supergrupu u industriji. Zajedno imaju više od 200 godina iskustva – a dosadašnji su rezultati daleko bolji od zbroja sastavnica. F501 je već dobio superlativne ocjene i jedva smo dočekali najjeftinije samostojeće zvučnike.

Ako već sad nemate namjeru popeglati karticu, nećemo se iznenaditi ako do kraja recenzije ne krenete pregledavati detalje financiranja.

Ocjena:

Za:

 • Zabavna prezentacija punog tijela
 • Fantastičan tajming i dinamički raspon
 • Valika prisutnost u najnižim oktavama

Protiv:

 • Potreban je oprez u odabiru sustava

Fyne Audio F302 recenzija

Izrada:

Dvostazno kućište s otvorom straga, visokotonac poliesterske membrane promjera 25 mm, bas/srednjetonske jedinice s višeslojnom papirnom membranom FyneFluteTM gumenim ovjesom, membrane s računalno oblikovanim nepravilnim ovjesima i faznim uloškom.

Kućište dodaje nešto širine na ukupnu površinu otiska, i čini se da dobivate dosta zvučnika za svoj novac. Završna obrada je u orahu, crnom pepelu i svijetlom hrastu – “superiorni vinil” kažu u Fyne Audiju. Dizajn je naglašen sjajnom crnom trakom koja uokviruje visokotonac. Sljedeći je detalj gumeni ovjes niskotonske membrane s uzorkom sličnom auto-gumi koji smanjuje izobličenja.

Zvuk:

Jednostavan dizajn, i performanse koje ga smješaju na sam vrh cjenovne kategorije. Odslušali smo sve pjesme od početka do kraja – grozan test koji su prošli samo odabrani od odabranih – vjerujte, ne postoji veće priznanje koje možemo dati. Uvjerljiva, prirodna prezentacija – ali koja ima sve detalje I rafiniranost koji se mogu očekivati od zvučnika te cijene.

Tekstura otvorenih vokala pruža osjećaj kretanja i očekivanja, a prilično ugodna toplina pokazuje zaštitni znak zbornih harmonija Justina Vernona.

Prezentacija je bila prostorna s mnogo dimenzija u smislu širine i dubine. Veličina kućišta nagovješta bogatstvo niskih tonova, ali je bas zategnut i ne ometa osjećaj ritma.

Tajming i dinamički opseg su u pravilu zanemarene karakteristike kod samostojećih zvučnika ove cijene, često preferiraju snagu, bas i ogromnu pozornicu – pa stoga treba istaknuti kako su Fyne sposobni ravnoprvno isporučiti obje karakteristike.

F302 ne prepoznaje samo produkcijske zahvate već jasno pokazuje glazbeno tkivo i stvarni karakter glazbe.

Kontrasti možda ne bi trebali biti toliko oštri da ih ne prepoznamo, ali i da uživamo u vremenu provedenom sa zvučnicima – to su prilično rijetka svojstva u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Zvučnici se ponašaju kao mnogo veći od očekivanog, čaki kad smo čuli za što su sposobni u boljim sistemima. Ako na nešto treba pripaziti, to je odabir komponenata za ostatak sustava. Balans nije značajno narušen, ipak se pojavljuje lagana svjetlina koju treba ukrotiti pravilnim odabirom pojačala ili izvora zvuka.

Ocjena:

Vrlo se rijetko samostojeći zvučnici „opće prakse“ jeftiniji od 500£ mogu usporediti sa onima za stalke iste cijene.

Samostojeći zvučnik F302, zbog većeg volumen (od F301 za stalke) nudi iskustvo slušanja na mnogo dinamičniju razinu. Pojačana dubina basa biti će prepoznata čaki na manjim glasnoćama. Povećana snaga osigurava da F302 neće patiti od kompresija ili izobličenja kad treba malo pojačati glasnoću.

Kompletna recenzija:

https://www.whathifi.com/fyne-audio/f302/review

Tehničke specifikacije:

 • Preporučena snaga pojačala (W RMS): 30 – 120
 • Kontinuirana snaga pojačala (WRMS): 60
 • Osjetljivost (2.83 Volt @ 1m): 90 dB
 • Nominalna impedanca: 8 Ohma
 • Frekventni odziv (-6dB): 36 Hz – 28 kHz
 • Zvučničke jedinice: bas/srednjotnac 1 x 150 mm višeslojna membrana 1 x 25mm polyester visokotonac s kupolom
 • Rezna frekvencija: 3,2 kHz
 • Tip skretnice: 2. reda low pass, 3. reda high pass
 • Dimenzije (VxŠxD): 932 x 190 x 271 mm
 • Masa: 13,3 kg komad
 • Završna obrada: orah / crni pepeo / svijetli hrast

Za sve dodatne upite i demonstraciju molimo da nam se javite! Očekujte neočekivano! 

Fyne Audio F302 (Fyne Audio) MPC: 4590.00 kn

FYNE AUDIO ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest