Esoteric N-05XD mrežni DAC / predpojačalo – remek djelo, crno ili bijelo

10. rujna 2021. | Esoteric, High-end audio

Reproducira potpunu kvalitetu zvuka izvornih majstora.

N-05XD postavlja nove granice u svijetu DAC/predpojačalo/mrežni reproduktor uređaja.

Reproducira potpunu kvalitetu zvuka izvornih majstora.

N-05XD postavlja nove granice u svijetu DAC/predpojačalo/mrežni reproduktor uređaja.

Esoteric N-05XD mrežni DAC / predpojačalo

N-05XD je novi koncept mrežnog/DAC predpojačala koji ponovno definira centralni uređaj  audio sustava u eri digitalne mreže, s novorazvijenim DAC-ovima koji nasljeđuju filozofiju Grandioso D1X Master Sound diskretnog vrhunskog DAC-a i mrežnu funkciju uspostavljenu na N-01XD, koja koristi obilje digitalnih i analognih ulaza, visokokvalitetne sklopove prigušivača i balansirani izlaz za slušalice koji se prvi put vidio na proizvodima Esotericu DAC.

Cilj dizajna u Esotericu je potpuno rekreirati izvorni master zvuk. Esoteric je vrhunski proizvođač audio uređaja osnovan 1987. Sa sjedištem u Tokiju, svi proizvodi (od mrežnih audio playera, SACD playera, DAC-ova do pojačala) do najviših standarda su ručno izrađeni u našoj tvornici. Najsuvremenije tehnologije, inženjerska izvrsnost, vrhunska japanska izrada i strast prema inovacijama - svi zajedno otkrivaju nove dimenzije glazbenog iskustva.

Kao prvi mrežni DAC/pretpojačalo koji je Esoteric ponudio tržištu, N-05XD posebno je dizajniran za isporuku vrhunske kvalitete zvuka kao dio čak i skromnijih kućnih audio sustava kombinirajući svoje dosege s vašim omiljenim pojačalom snage, zvučnicima i slušalicama. Integrirajući potpuno balansirane sklopove izravno izvedene iz vodeće Esoteric serije, mrežni dio N-05XD opremljen je čistim, namjenskim linearnim napajanjem i interno dizajniranim diskretnim DAC-om koji osigurava da njegovo predpojačalo i pojačalo za slušalice mogu jasno reproducirati puni zvuk izvorne master snimke.

Besprijekorna integracija najvažnijih saznanja i dostignuća, N-05XD temeljito je dorađen prema vodećim načelima vrhunske kvalitete zvuka. Samo jedan dodir gumba za glasnoću jasno otkriva tu kvalitetu u njezinom najizvrsnijem obliku i obećava najveće i najzadovoljnije uživanje u čistom zvuku. U potrazi za pojednostavljenim audio sustavom više se ne smije i ne treba žrtvovati vrhunska kvaliteta zvuka.

Vjerna reprodukcija živosti i energije glazbe

Primarni cilj stvaranja Esoteric N-05XD mrežnog DAC/predpojačala bio je okupiti pažljiv odabir rigorozno testiranih diskretnih komponenti u cjeloviti sklop koji bi mogao savršeno reproducirati svu dinamiku i energiju snimljene glazbe, nešto posve nedostižno korištenjem običnih integriranih čipova. Vrhunski inženjerski timovi ponose se dizajnom i kvalitetom reproduciranog zvuka koji se može doživjeti samo preko Esoteric Master Sound diskretnog DAC-a.

Luksuzni elementi i snažan izlazni kapacitet struje

Master Sound diskretni DAC ugrađen u N-05XD najrevolucionarniji je dvokanalni stereo DAC sklop u povijesti tvrtke Esoteric, a temelji se na izvornom sklopu razvijenom za D/A pretvarač monobloka Grandioso D1X. Kao produžetak filozofije D1X dizajna, obilje skupih i otmjenih elemenata uloženo je u izgradnju N-05XD Master Sound diskretnog DAC-a, uključujući 16 zasebnih elemenata za svaki kanal. Svaki od ovih 16 elemenata, zajedno sa ključnim komponentama kao što su upravljački program sata, logički sklop, kondenzatori i otpornici, potpuno su neovisni, kako bi se osigurao najčišći zvučni izlaz gotovo bez gubitka glazbene energije.

Napredne mogućnosti digitalne obrade

N-05XD je također opremljen ekskluzivnim Delta-Sigma (ΔΣ) modulatorom, koji podržava 64-bitno/512Fs uzorkovanje audio frekvencija. Za izvođenje D/A konverzije usporedno s njezinim izvrsnim DSD i PCM karakteristikama, za svaki korak u procesu pretvorbe razvijeni su zasebni algoritmi digitalne obrade FPGA*. To omogućuje N-05XD-u da izvuče optimalnu kvalitetu zvuka iz svih kompatibilnih digitalnih izvora.

*FPGA je kratica za field-programmable gate array. To je hardverski sklop koji korisnik može programirati za izvođenje logičkih operacija.

 

Mrežni sklop s namjenskim linearnim napajanjem

Kao izvorna komponenta, N-05XD je opremljen namjenskim vrhunskim mrežnim audio sklopom koji podržava DSD reprodukciju na 22,5 MHz. Ključna komponenta u ovom dizajnu je namjensko linearno napajanje. S konfiguracijom ekvivalentnom po ljestvici vrhunskom N-01XD, velikim toroidnim transformatorima N-05XD-a, filter kondenzatorima velikog kapaciteta, Schottkyjevim barijernim diodama i vrhunskim super kondenzatorima ogromnih 2,333,333 μF u ukupnom kapacitetu – i odričući se upotrebe bilo kakvih bučnih prekidačkih elemenata, N-05XD ostvaruje iznimno impresivan zvuk prepun analognog osjećaja stvarnosti.

Kompatibilan sa širokim izborom audio kodeka i streaming usluga

Trenutno su u tijeku pripreme za partnerstvo s raznim pružateljima streaming usluga, a istovremeno pružaju potpunu kompatibilnost s širokim rasponom audio kodeka.

Qobuz

Podrijetlom iz srcu Francuske, Qobuz je postao najpopularnija europska pretplatnički servis za streaming i preuzimanje glazbene bez gubitaka.

Spotify

Spotify je svjetski poznata streaming usluga koja omogućuje svima da odmah uživaju u njezinoj biblioteci od desetaka milijuna pjesama koje su stvorili umjetnici iz cijelog svijeta. Osim Spotify Free, koji nudi osnovne funkcije reprodukcije glazbe bez naknade, omiljene pjesme možete slušati i u mnogo većoj kvaliteti zvuka nadogradnjom na Spotify Premium.

MQA – Potpuna MQA podrška

Osim mogućnosti streaminga zvuka i reprodukcije audio datoteka, N-05XD podržava i potpuno dekodiranje MQA digitalnog ulaza. Također pruža podršku za digitalni izlaz MQA-CD-a koji se reproducira na konvencionalnim CD playerima.

Esoteric Sound Stream

Esoteric Sound Stream je aplikacija za kontrolu streaminga i reprodukcije na mreži dizajnirana za upotrebu s iOS (iPhone i iPad) i Android operativni sustavima. Čak i neiskusni korisnici mogu upravljati ovom aplikacijom potpuno intuitivno i bez stresa.

Osim toga, Esoteric Sound Stream je dizajniran sa stupnjem dorade koji inteligentno zadovoljava visoke zahtjeve naprednijih korisnika.

Izvorna podrška za takve streaming servise kao što su Tidal i Qobuz osigurava da svatko može lako pretraživati i dodavati pjesme na popise za reprodukciju iz srodnih streaming usluga tijekom reprodukcije. Nadalje, pjesme se mogu birati kao da je vlastita glazbena knjižnica dramatično proširena.

Potuno balansirano predpojačalo

Srce sustava: Potpuno uravnoteženo dvostruko mono predpojačalo

U jezgri svakog audio sustava, sklop predpojačala je glavni odlučujući faktor u načinu na koji se zvuk percipira. N-05XD nasljeđuje visoku vjernost i vrhunski glazbeni izričaj iz serije Grandioso, sažetak dugogodišnje filozofije Esoterica i napredne tehnologije, a nasljeđuje i ostala cijenjena svojstva. Sa svojom dugo uspostavljenom, potpuno balansiranom dvostrukom mono konfiguracijom, dinamičan ali nježan zvuk predpojačala nadilazi granice kvalitetne reprodukcije, čak ocrtava senzibilitet izvođača, producenta i snimatelja.

Esoteric QVCS sustav atenuacije postiže izvrsnu operativnost i kvalitetu zvuka

Instaliran u odjeljku predpojačala N-05XD, sustav atenuacije Esoteric-QVCS* sadrži ukupno četiri sklopa sa zajedničkim upravljanjem koji neovisno i elektronički upravljaju lijevim i desnim audio kanalom te njihovim pozitivnim i negativnim fazama. Ovaj sustav pomaže u održavanju vrhunske jasnoće zvuka, izvrsnom razdvajanju kanala i vrlo točnim karakteristikama faze. Osim toga, znatno kraći put audio signala smanjuje degradaciju kvalitete zvuka pri niskim i visokim glasnoćama te omogućuje potpuni, nepatvoreni izraz glazbene strasti.

* QVCS = Quad Volume Control System – sustav četverostruke kontrole glasnoće

Kotačić za kontrolu glasnoće s kugličnim ležajima visoke preciznosti

Pružajući iznimno gladak analogni radni osjećaj, kontrola glasnoće N-05XD-a koristi isti mehanizam kugličnih ležajeva koji se nalazi u Esoteric najboljoj Grandioso seriji. Kotačić za glasnoću precizno je obrađen od čvrstog aluminija.

 

Jedinstveni Esoteric HCLD*sklop izlaznog međuspremnika

Krug izlaznog međuspremnika Esoteric HCLD dizajniran je u potrazi za najvećim trenutnim kapacitetom prijenosa i brzinom, a oba svojstva su kritično važna za postizanje vrhunskog rezultata analognog izlaznog sklopa. Brzi element međuspremnika ima brzinu nagiba-ili brzinu odziva 2.000 V/μs, što mu omogućuje da s nevjerojatnom jasnoćom reproducira punu dinamiku glazbe koja se svira.

*HCLD: High Current Line Driver  – Visokostrujni linijski upravljački program

Visokokvalitetni Es-Link analogni prijenos struje

N-05XD dolazi potpuno opremljen originalnim Esoteric Es-Link analognim izlazom za prijenos. Ova napredna metoda prijenosa struje koristi prednosti visokih performansi HCLD sklopa međuspremnika koji osigurava trenutnu opskrbu jakom strujom strujom velike brzine kako bi se audio signal prenio čisto, snažno i potpuno bez utjecaja impedancije na puta signala. Ova idealna analogna metoda prijenosa zvuka maksimizira potencijal sustava kada je spojen na kompatibilne uređaje.

Potpuno balansirano dual mono pojačalo za slušalice

Uživajte u jedinstveno blaženom glazbenom iskustvu vrhunskog zvuka u vašem osobnom prostoru koristeći N-05XD u kombinaciji s vašim omiljenim parom slušalica. Esoteric N-05XD opremljen je prvim potpuno balansiranim dvostrukim mono pojačalom za slušalice koje odgovara na nove stilove slušanja izvrsnom kvalitetom reprodukcije. To je ostvareno kombinacijom napredne tehnologije dizajna predpojačala, kolektivne mudrosti akumulirane godinama i vrhunskog audio dizajna koji uvijek teži vrhuncu kvalitete zvuka.

Napredni sklopovi pojačala imaju potpuno balansirani, dual-mono dizajn koji je u velikoj mjeri sličan poznatim Esoteric Linestage pojačalima. Također je opremljen s dva odvojena izlaza: balansiranim 4-pinskim XLR izlazom i nebalansiranom stereo audio utičnicom od 6,3 mm, obje prikladno smještene na elegantnoj prednjoj ploči. Sa svojom potpuno uravnoteženom izlaznom snagom od 1500 mW (uz opterećenje od 32 Ω), ovo vrhunsko pojačalo za slušalice snažno pokreće slušalice visoke impedance s puno rezerve snage.

Za nebalansirani izlaz, uzemljeni potencijal aktivno se dovodi do 0 V tako da bilo kakve fluktuacije potencijala zemlje (uzemljenja) u svakom od lijevog i desnog kanala ne utječu na drugi, čime se postiže izrazito jasno razdvajanje kanala, beskompromisne visoke performanse i vrhunska glazba izražajnost s balansiranim i nebalansiranim vezama.

Vrhunska svestranost

Višenamjenski N-05XD je vrhunska komponenta koja je minuciozno sklopljena i dovršena bez ikakvih kompromisa, pružajući vrhunske audio performanse, bez obzira na funkciju koju korisnik odabere. Kad se prebaci na izlaz fiksne razine, N-05XD se može spojiti na vanjsko predpojačalo za rad kao samostalni digitalni izvor ili DAC. Isto tako, njegova se mrežna funkcija može potpuno isključiti kada se ne koristi. N-05XD također dolazi s AV prolaznim izlazom koji mu omogućuje da se koristi kao predpojačalo prednjeg kanala u AV sustavu za pogon zvučnika surround zvuka.

Čvrsta, ali modularna konstrukcija šasije pomaže u kontroli vibracija

Polu-plutajuća gornja ploča naglašava osjećaj slobodnog, neopterećenog zvučnog izlaza, dok donja šasija ima visoko precizne laserski izrezane proreze na nosačima napajačkih transformatora za kontrolu vibracija. Esoteric zaštićene  nožice s točkastim dosjedom (Patent br. 4075477, br. 3778108) učinkovito oslobađaju uređaj od bilo kakvih vanjskih vibracija.

Es-Link povezivanje s SACD/CD transportom

Esoteric N-05XD je u potpunosti kompatibilan s zaštićenim originalnim standardom širokopojasnog digitalnog prijenosa Es-Link* tvrtke Esoteric, koji mu omogućuje povezivanje s vrhunskim Esoteric Super Audio CD reproduktorom ili transportom.

* Es-Link je originalno širokopojasno digitalno sučelje tvrtke Esoteric. N-05XD pruža podršku za ovo sučelje s jednom XLR kabelskom vezom.

Daljinski upravljač  gumbima na obje strane za jednostavno rukovanje

Ergonomsko aluminijsko kućište daljinskog upravljača N-05XD prirodno leži u ruci, a gumbi se nalaze s obje strane za najjednostavniji i najintuitivniji rad iz udobnosti vašeg mjesta slušanja. Osim što nudi jednostavnu kontrolu predpojačala i mrežne reprodukcije, ovaj daljinski upravljač može se koristiti i za upravljanje Esoteric Super Audio CD reproduktor ili transportom.

Bluetooth® primopredajnik

Podržani su visokorazlučivi kodeci LDAC, LHDC, aptX HD, aptX, and AAC, a glazba s pametnih telefona se reproducira u zapanjujućoj kvaliteti.

Sinkronizacija s vanjskim satom

Povezivanje N-05XD s vanjskim master satom može, zahvaljujući ulazu od 10 MHz, postići još kvalitetniju reprodukciju zvuka.

Esoteric N-05XD dobitnik je nagrade:

Visual Grand Prix Award 2021 SUMMER: Grand Prize (chosen by Takashi Iwai)

Esoteric N-05XD specifikacije

Digitalni audio ulazi: 

XLR                             1

Ulazni napon               5.0Vp-p

Ulazna impedanca      110Ω

Formati ulaznih signala:        

Linearni PCM              32k to 192kHz, 16bit / 24bit (AES/EBU format)

DSD                             2.8MHz (ES-LINK1, ES-LINK2, DoP format)

RCA                             2

Ulazni napon               5.0Vp-p

Ulazna impedanca      75 Ω

Formati ulaznih signala:

Linearni PCM              32k to 192kHz, 16bit / 24bit (IEC60958 format)

DSD                             2.8MHz (DoP format)

Optički                        2

Ulazana razina                        –24.0 to –14.5dBm vršno

Formati ulaznih signala:

Linear PCM                 32k to 192kHz, 16bit / 24bit (IEC60958 format)

DSD                             2.8MHz (DoP format)

USB                             1 (USB B priključak)

Formati ulaznih signala:

Linearni PCM              44.1k to 384kHz, 16bit / 24bit / 32bit

DSD                             2.8MHz, 5.6MHz, 11.2MHz, 22.5MHz

Ethernet                     1 (1000BASE-T)

Formati ulaznih signala:

Linearni PCM              44.1k to 384kHz, 16bit / 24bit / 32bit (stereo)

  • Podržana je samo datoteka punog formata

DSD                             2.8MHz, 5.6MHz, 11.2MHz, 22.5MHz (stereo)

Formati podržanih dokumenata:

PCM Lossless:             FLAC, Apple Lossless (ALAC) , WAV, AIFF, MQA

DSD Lossless:              DSF, DSDIFF (DFF) , DoP

Komprimirani audio:  MP3, AAC (m4a container)

USB DRIVE                  2 (prednji, stražnji)

Podržani sustav dokumenata:                       FAT32, exFAT, NTFS, Single partition,

USB2.0 or later recommended

Formati ulaznih signala:

Linear PCM:                44.1k to 384kHz, 16bit / 24bit / 32bit (stereo)

  • Podržana je samo datoteka punog formata na 32bit

DSD:                            2.8MHz, 5.6MHz, 11.2MHz, 22.4MHz (stereo)

Podržani formati dokumenata:

PCM Lossless:             FLAC, Apple Lossless (ALAC) , WAV, AIFF, MQA

DSD Lossless:              DSF, DSDIFF (DFF) , DoP

Komprimirani audio:  MP3, AAC (m4a container)

Analogni audio ulazi:

XLR                             1 par (L/R)

Ulazna impedanca:     50kΩ

Najveći izlazni napon: 8Vrms

RCA                             1 par (L/R)

Ulazna impedanca:     25kΩ

Najveći izlazni napon: 4Vrms

Analogni audio izlazi:           

XLR/ESL-A                   1 pair (L/R)

Izlazna impedanca:     220Ω

Najveći izlazni napon: 5.0Vrms (PCM puni ulazni signal, postavka analognog izlaza: FIX)

ESL-A PRE-OUT:         1 par (L/R)

RCA:                            1 par (L/R)

Izlazna impedanca:     60        Ω

Najveći izlazni napon:  2.5Vrms (PCM puni ulazni signal, postavka analognog izlaza: FIX)

Bluetooth® sekcija:   

Verzija:                       4.0

Podržani profili:          A2DP, AVRCP

Podržani A2DP kodek:                        LDAC, LHDC, aptX™ HD audio, aptX™ audio, AAC, SBC

Izlaz za slušalice:       

Balansirani:                4-pin XLR × 1

Izlazna snaga:             1500mW + 1500mW (32Ω opterećenje)

Kompatibilne impedance:      16 to 600Ω

Nebalansirani:                       ¼” (6.3mm) Standard Phone jack × 1

Izlazna snaga:             750mW + 750mW (32Ω opterećenje)

Kompatibilne impedance:      16 to 600Ω

Sinkronizacija sata:   

Ulaz:    BNC × 1

Ulazna frekvencija:     10MHz (±10ppm)

Ulazna impedanca:     50Ω

Razina ulaznog signala:

Praokutan val:            TTL razina ili ekvivalent

Sinusni val:                 0.5 do 1.0Vrms

Sekcija vanjske kontrole:     

RS-232C                      × 1

Ulaz okidača: ⅛” (3.5mm) Monol mini jack × 1

Izlaz okidača: ⅛” (3.5mm) Monaural mini jack × 1

Općenito:       

Napajanje:      AC 120V, 60Hz

AC 220 – 240V, 50Hz

Potrošnja:       38W

Dimenzije (ŠVD):         445 × 131 × 377mm

Masa:              13.8kg

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!