ESOTERIC K-01XD i K-03XD – Super Audio CD/CD reproduktori

17. travnja 2020. | Esoteric, High-end audio

ESOTERIC K-01XD i K-03XD – Super Audio CD/CD reproduktori

tra 17, 2020 | Esoteric, High-end audio

Donose vam zvuk stvoren nepogrešivim nizom remek-djela koja su očarala ljubitelje glazbe. Zamjena su za modele K-01X i K-03X.

VRDS-ATLAS, vrhunski transportni mehanizam i ESOTERIC-ov vlastiti, interno dizajnirani Master Sound Discrete DAC, dvije su inovativne tehnologije, izvorno razvijene za vodeće Grandioso modele, sada su kombinirane u novi model X serije „XD“ koji pruža neusporedive performanse.

Koriste potpuno novi VRDS-ATLAS 01 i VRDS-ATLAS 03 pogonski mehanizam.

Dodani su RS232C i port za pokretanje, tako da ove modele mogu koristiti i instalateri.

Oba modela imaju „polu-plutajuću“ gornju ploču izvedenu iz modela Grandioso.

ESOTERIC K-01XD i  K-03XD – Super Audio CD/CD reproduktori

Od prvog debija naših K-01 i K-03 Super Audio CD playera Esoteric integrirani digitalni uređaji očarali su slušatelje svojom nenadmašnom reprodukcijom glazbe.

Osvojili su i brojne nagrade jer su ih širom svijeta smatrali zlatnim standardom digitalnih reproduktora.

Ovo novo „XD“ izdanje ima još naprednije značajke, kombinirajući dvije inovativne tehnologije izvorno razvijene za vodeći Esoteric model Grandioso K-1X, a to su VRDS-ATLAS, vrhunski transportni mehanizam Super Audio CD i Master Sound Discrete DAC, dizajniran u potpunosti u kući za još savršeniju reprodukciju iz digitalnih glazbenih izvora.

Nevjerojatan dinamički raspon i razlučivost postignuta ovim dvjema tehnologijama pružaju uzbudljivu reprodukciju simfonijskih glasnoća, istovremeno reproducirajući širok spektar tonova i vjerno izvodeći suptilne detalje glazbe uz zadivljujuću dubinu i živopisan realizam. Ovakva svestranost omogućuje svakome da istinski uživa u beskrajnom nizu glazbenih žanrova, od svileno glatke arije do gromoglasnih rock melodija.

Ova široka svestranost omogućuje svakome da pouzdano uživa u beskrajnom nizu glazbenih žanrova, od svileno glatke arije do gromoglasnih rock melodija. Sada i vi u potpunosti možete doživjeti zvuk oživljen u novoj plemenitosti sastavnih dijelova imena koji je osvajilo srca ljubitelja glazbe širom svijeta: ESOTERIC.

VRDS ATLAS

VRDS (Vibration-Free Rigid Disc-Clamping System – kruti sustav stezanja diska bez učvršćenja) jedinstvena je Esoteric-ova tehnologija posebno dizajniranog načina stezanje diska na okretni tanjur istoga promjera kako bi se uklonila rotacijska vibracija diska, kao i bilo koja vanjska vibracija koja proizlazi iz samog mehanizma.

Ujedno ispravlja izvijanje diska, dramatično poboljšavajući točnost optičkog čitača pri čitanju pitova, istovremeno smanjujući servo struju. Sve to dramatično poništava pogrešku čitanja diska i doprinosi izuzetnoj kvaliteti reproduciranog zvuka.

 

Dodavanje VRDS-ATLAS u K-01 seriju

VRDS mehanizam kontinuirano se razvija i unapređuje više od 30 godina.

Kroz svoju dugu, slavnu povijest, istaknuti vrhunac bio je pojava platforme VRDS-ATLAS, koja nudi vrhunac savršenstva i kvalitete zvuka.

K-01XD je opremljen VRDS-ATLAS mehanizmima koji su posebno prilagođeni svakom modelu kako bi se iskoristile sve prednosti VRDS-ATLAS referentnog mehanizma koji se koristi u našim vodećim modelima, Grandioso P1X i K1X.

 

Esoteric K-01XD

Esoteric K-03XD

Nova verzija VRDS-ATLAS: ATLAS 01 i ATLAS 03

Novi ATLAS 01 transportni mehanizam K-01XD sadrži SS400 čelični most debljine 20 mm, identičan onome koji se koristi u našim naprednim modelima Grandioso. Mehanizam ima ultra-visoku krutost i veliku masu za uklanjanje vibracija koje bi mogle utjecati na kvalitetu zvuka. Transportni okretni tanjur od dur-aluminija doprinosi poznatoj izvrsnoj kvaliteti zvuka, a njegov čvrsti čelični most veći je od mosta za VRDS-NEO, koristeći vretenasti ležaj, koji smanjuje trenje i rotacijsku buku kroz jednu dodirni točku rotacije i  potisnog ležaja, koji koristi istu čeličnu kuglicu predstavljenu u vrhunskim modelima.

KL-03XD-ov ATLAS 03 sustav koristi jednostavniji most debljine 18 mm koji zahtijeva znatno manje obrade. Mehanizam ima ultra-visoku krutost i masu za uklanjanje vibracija koje bi mogle utjecati na kvalitetu zvuka.

Široki transportni mehanizam, nisko težište

Kao najtiši i najelegantniji transport u povijesti VRDS-a, impresivni VRDS-ATLAS potvrđuje odlučni fokus tvrtke na mehaničku tehnologiju odvođenja vibracija.

Usvajanje širokog i niskoprofilnog dizajna za cijeli transportni mehanizam pomoglo je u postizanju nižeg težišta, a premještanje motora ispod okretnog tanjura dramatično je skratilo put za odvođenje vibracija i smanjilo mehanički šum. Dosjed ladice je također smanjen radi povećane krutosti, a posebni čepovi napravljeni od elastomera koji apsorbira vibracije, poništavaju rezonancu prilikom uvlačenja ladice.

 

 

Snažno napajanje je osnova za kvalitetu zvuka

Moćno napajanje je ključ za snažan i dubok trodimenzionalni zvuk. S pojavom nove XD inačice, napajanje je drastično popravljeno i dodaje bogatiju, reprodukciju sličnu živoj glazbi. K-01XD je opremljen s ukupno četiri toroidna snažna transformatora velikog kapaciteta koji pružaju više nego dovoljno snage za posebno napajanje  lijevog i desnog kanala, D/A pretvarača i digitalnih sklopova.

 

Novi DC regulator s niskom povratnom spregom i super kondenzatori

Dizajn većeg kapaciteta K-01XD napajanja omogućuje izvanredna poboljšanja u kvaliteti zvuka uz poboljšanu razlučivost u nižim tonskim područjima. Regulatori istosmjerne struje s niskom povratnom spregom smanjuju povratne informacije u diskretnoj konfiguraciji pomoću tehnologije izvorno razvijene za Grandioso P1X / D1X. To doprinosi reprodukciji snažnog i širokog zvuka. U sustavu K-01XD koristi se 71 super kondenzator velikog kapaciteta (ukupni: 1,850,000 μF).

K-03XD koristi 26 super kondenzatora (ukupni kapacitet: 650,000μF).

Izrada šasije i izgled dijelova

Prijenosni mehanizam VRDS-ATLAS smješten je u središnjem dijelu kućišta, gdje je pričvršćen na čeličnu donju ploču debljine 5 mm, a podržan je s tri patentirane nožice (patenti br. 4075477 i 3778108).

Ovo učinkovito izolira rotacijski mehanizam od vibracija. Unutarnja struktura šasije ima konstrukciju od dvije ploče, s tiskanim pločicama za audio na gornjoj razini i strujnim krugovima za napajanje i transformatorima na donjoj razini, kako bi se umanjilo istjecanje magnetskog toka i vibracije, a istovremeno se skraćuje ožičenje napajanja.

 

Polu-lebdeća gornja ploča

Gornja ploča kućišta bez vijaka je učvršćena na polu-lebdeću strukturu koja dodatno doprinosi otvorenom i ekspanzivnom zvuku.

 

Master Sound Discrete DAC – izvlači svu dinamiku i energiju glazbe

Cilj nam je bio sastaviti cjelovit sklop od pomno odabranih strogo testiranih diskretnih komponenti koji bi mogao savršeno reproducirati svu dinamiku i energiju glazbe, a korištenjem standardnih integriranih čipova bilo bi nemoguće. Naši vrhunski inženjerski timovi ponosno su dizajnirali i proizveli kvalitetu zvuka koja se može naći samo u našem Master Sound Discrete DAC pretvaraču.

Luksuzni materijali za snažni strujni izlaz

Glavni zvučni diskretni DAC prvi je put predstavljen u Grandioso D1X reproduktoru kao najinovativniji DAC u povijesti kompanije, a njegova zapanjujuće realistična kvaliteta zvuka nailazila je na sjajne kritike jer su se slušatelji osjećali kao na stvarnom živom nastupu. Verzija predstavljena u K-01XD/ K-03XD koristi jednostavniju konfiguraciju sklopa koja uključuje najvažnije elemente iz K1X, što modelima serije 01 kvalitetu reprodukcije još više razine.

Sastoji se od 32 elementa po kanalu, svaki DAC element uključuje pogonske elemente sata, logičke sklopove, kondenzatore, otpornike i ostale sastavne dijelove, dok je svaka skupina od 32 elementa izolirana od glavnih sklopova. U skladu s D1X filozofijom dizajna, ovi DAC-ovi opremljeni su luksuznim izborom najsuvremenijih komponenti kako bi se osigurao izlaz bezgranične glazbene energije, čisto i bez napora. U K-01XD se koriste samo odabrani, vrhunski dijelovi najvišeg standarda za beskompromisni zvuk koji je korak iznad ostalih.

Napredna kontrola kvalitete

S diskretnim DAC-om, gdje su odstupanja komponenata izravno povezana s aritmetičkom preciznošću, potrebna je i napredna kontrola kvalitete za proizvodnju tiskanih pločica. Vlastita tvornica tvrtke ESOTERIC može se pohvaliti nekim od vodećih svjetskih tehnologija ugradnje na ploču, poput lemljenja izvedenog u peći bez kisika, koja se nalazi u čistoj sobi s razinom čistoće kao u bolničkoj operacijskoj dvorani. Tehnologije koje su standardne u proizvodnji elektroničkih pločica za audio, medicinsku, zrakoplovnu i obrambenu industriju primjenjuju se i u proizvodnji Master Sound Discrete DAC-a.

Napredna digitalna obrada

Neovisno razvijeni Delta-Sigma (Δ∑) modulator ugrađen u K-01XD podržava 64-bitni/512Fs i najnovije visokorazlučive digitalne formate, uključujući 22,5MHz DSD i 768kHz PCM signale. Namjenski algoritam digitalne obrade FPGA razvijen je isključivo za Master Sound Discrete DAC i u potpunosti je optimiziran za izvanrednu reprodukciju digitalnih audio zapisa DSD i PCM.

Jedinstveni ESOTERIC-HCLD izlazni zaštitni sklop s poboljšanim trenutnim prijenosom

Pojačalo izlaznog međuspremnika (buffer) ESOTERIC-HCLD (High Current Line Drive – linijski pogon jakom strujom) ima zadivljujuću brzinu usporavanja (brzina odziva) od 2000 V/µs. Prijenos i brzina struje, najvažniji čimbenici u dizajnu bilo kojeg analognog izlaznog kruga, napregnuti su do krajnjih granica kako bi se glazbena stvarnost reproducirala s dinamičkim rasponom koji uistinu zadivljuje.

 

Visokokvalitetni ES-LINK analogni prijenos struje

Pored svojih XLR i RCA linijskih izlaza, K-01XD/K-03XD sadrže i ESOTERIC-ovu ES-LINK analognu metodu prijenosa struje. Potpuno iskorištavanje snažne opskrbe strujom HCLD-ovog međuspremnika (buffer) osigurava da reproduktori nisu podložni štetnim učincima impedance na putu signala. Omogućuje snažniji prijenos signala, u potpunosti pogoneći povezane kompatibilne uređaje.

Grandioso Custom VCXO II

Sat (clock) visoke preciznosti ključ je postizanja vrhunske kvalitete zvuka u digitalnoj reprodukciji zvuka, što ga čini uistinu srcem svakog vrhunskog digitalnog reproduktora. K-01XD ima vrhunski Grandioso Custom VCXO II sat koji je prvotno razvijen za Grandioso P1X / D1X. Unutarnji sklopovi su malo izmijenjeni u odnosu na ranije modele kako bi se još jasnije naglasila vrhunska kvaliteta zvuka svakog uređaja, a dodatno je osigurana izuzetno niska fazna buka uz izvrsnu preciznost u središtu (± 0,5 ppm).

K-01XD se također može se spojiti na Master Clock Generator (G-01X ili G-02X) služeći kao transport, s unutarnjim sklopovima sinkroniziranim na takt od 10 MHz koji ima preciznost atomskoga sata i omogućujući daljnju potragu za najvišom kvalitetom zvuka. 

D/A pretvorba vanjskog ulaza, USB priključci, višestruke D/D konverzije, MQA podrška K-01XD/K-03XD nudi širok spektar digitalnih ulaza, uključujući USB ulaze koji podržavaju 22.5MHz DSD i asinkroni prijenos, omogućujući upotrebu kao D/A pretvarač. Uključene su i funkcije za pretvaranje PCM digitalnog signala u 2, 4, 8 i 16 puta veću brzinu prijenosa (bit rate; najviše 768kHz) i pretvaranje PCM-a u DSD. K-01XD dekodira i reproducira MQA-CD i MQA iz različitih digitalnih ulaza, uključujući USB.

Esoteric K-01XD specifikacije
Playable disc types Super Audio CD, CD (including CD-R and CD-RW)
Anaog audio outputs
XLR/ESL-A 1 pair (L/R)
Output impedance 114Ω
Maximum output level 5.0Vrms (1kHz, 10kHz loaded)
RCA 1 pair (L/R)
Output impedance 34Ω
Maximum output level 2.5Vrms (1kHz, 10kHz loaded)
Digital audio outputs
XLR 1
Output impedance 3Vp-p (110Ω loaded)
Output signal formats Linear PCM (AES/EBU) 44.1kHz,16-bit(CD)
RCA 1
Output impedance 0.5Vp-p (75Ω loaded)
Output signal formats Linear PCM (IEC60958) 44.1kHz,16-bit(CD)
Digital audio inputs
RCA 1
Input signal formats
Linear PCM 32k to 192kHz, 16/24-bit (IEC60958)
DSD 2.8MHz (DoP)
OPTICAL 1
Input signal formats
Linear PCM 32k to 192kHz, 16/24-bit (IEC60958)
DSD 2.8MHz (DoP)
USB B 1 (USB2.0 supported)
Input signal formats
Linear PCM 44.1k to 384kHz, 16/24/32-bit (IEC60958)
DSD 2.8MHz, 5.6MHz, 11.2MHz, 22.5MHz
Clock input
BNC 1
Input impedance 50Ω
Frequencies that can be input (±10ppm) 10MHz
Input level 0.5 to 1.0Vrms (Sine wave)
External control interface
RS-232C 1
Trigger 1 (3.5mm Monaural mini jack)
General
Power supply
Model for Europe AC 220 to 240V, 50/60Hz
Model for US/Canada AC 120V, 60Hz
Model for Korea AC 220V, 60Hz
Model for Hong Kong AC 230V, 50Hz
Power consumption 26W
External dimensions (W×H×D) 445 × 162 × 438mm
17-⅝” × 6-½” × 17-¼” (including protrusions)
Weight 31kg / 68-⅜ lb
Included accessories Power cord set × 1
Remote control (RC-1315) × 1
AAA batteries × 2
Felt pads × 3
Owner’s manual × 1
Warranty card × 1
Esoteric K-03XD specifikacije
Playable disc types Super Audio CD, CD (including CD-R and CD-RW)
Anaog audio outputs  
XLR/ESL-A 1 pair (L/R)
Output impedance 114Ω
Maximum output level 5.0Vrms (1kHz, 10kHz loaded)
RCA 1 pair (L/R)
Output impedance 34Ω
Maximum output level 2.5Vrms (1kHz, 10kHz loaded)
Digital audio outputs  
XLR 1
Output impedance 3Vp-p (110Ω loaded)
Output signal formats Linear PCM (AES/EBU) 44.1kHz,16-bit(CD)
RCA 1
Output impedance 0.5Vp-p (75Ω loaded)
Output signal formats Linear PCM (IEC60958) 44.1kHz,16-bit(CD)
Digital audio inputs  
RCA 1
Input signal formats  
Linear PCM 32k to 192kHz, 16/24-bit (IEC60958)
DSD 2.8MHz (DoP)
OPTICAL 1
Input signal formats  
Linear PCM 32k to 192kHz, 16/24-bit (IEC60958)
DSD 2.8MHz (DoP)
USB B 1 (USB2.0 supported)
Input signal formats  
Linear PCM 44.1k to 384kHz, 16/24/32-bit (IEC60958)
DSD 2.8MHz, 5.6MHz, 11.2MHz, 22.5MHz
Clock input  
BNC 1
Input impedance 50Ω
Frequencies that can be input (±10ppm) 10MHz
Input level 0.5 to 1.0Vrms (Sine wave)
External control interface  
RS-232C 1
Trigger 1 (3.5mm Monaural mini jack)
General  
Power supply  
Model for Europe AC 220 to 240V, 50/60Hz
Model for US/Canada AC 120V, 60Hz
Model for Korea AC 220V, 60Hz
Model for Hong Kong AC 230V, 50Hz
Power consumption 25W
External dimensions (W×H×D) 445 × 162 × 438mm
17-⅝” × 6-½” × 17-¼” (including protrusions)
Weight 28kg / 61-¾ lb
Included accessories Power cord set × 1
Remote control (RC-1315) × 1
AAA batteries × 2
Felt pads × 3
Owner’s manual × 1
Warranty card × 1

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest