Esoteric Grandioso K1X Super Audio Cd reproduktor

23. studenoga 2019. | Esoteric, High-end audio

Esoteric Grandioso K1X Super Audio Cd reproduktor

stu 23, 2019 | Esoteric, High-end audio

Nasljednik modela K1 izvana izgleda jednako, ali su unutarnje promjene velike a odnose se na novi transportni mehanizam i DA prevarač.

Grandioso K1X SACD reproduktor

Nasljednik modela K1 izvana izgleda jednako, ali su unutarnje promjene velike a odnose se na novi transportni mehanizam i DA prevarač.

Za razliku od VRDS-NEO VMK-3.5-20S transporta iz modela K1, za nasljednika je razvijen potpuno novi VRDS-Atlas mehanizam. Izrađen je iz jednog bloka čelika (masa je 6,6 kg), za razliku od prethodnika koji je aluminijski. Nadalje, motor (opremljen s novo dizajniranim sustavom kugličnih ležajeva) se sada nalazi ispod ladice diska, a ne iznad nje.

VRDS tehnologija

VRDS (Vibration-Free Rigid Disc-Clamping System) je jedinstvena tehnologija pričvršćivanja diska pomoću pritiskivača (clamp) jednakog promjera kao i okretni tanjur. Na taj se način eliminiraju rotacijske vibracije kao i one samog mehanizma. Korigiraju se bilo kakva iskrivljenja diska, dramatično unaprjeđuje preciznost optičkog čitača u odnosu na disk i umanjuje potreba za servo regulacijom. Takvom konstrukcijom dramatično se smanjuju greške čitanja diska za savršenu kvalitetu reprodukcije.

Nova VRDS-ATLAS platforma se može pohvaliti neviđenim mehaničkim savršenstvom i vrhunskom audio kvalitetom. Masa je 127% veća od prethodnika (mehanizam 6,6 kg, s bazom 13,5 kg). Bočne stranice i most izrađeni su od SS400 čelika, a okretni disk od duraluminija koji je poznat po izvrsnim soničnim svojstvima. Uz to, osovina ima novo dizajnirane kuglične ležaje za potporu u jednoj točki i bešumnog okretanje bez trenja. Šumovi su dodatno smanjeni spuštanjem težišta pozicioniranjem motora ispod stola i na taj način mirnije, stabilnije rotacije

 

Snažno napajanje važno je za kvalitetu reprodukcije

Moćno napajanje iz Grandioso K1 reproduktora bilo je ključ za snažnu i duboku trodimenzionalnu glazbenu sliku. Nova X inačica dramatično je prepravljena za još bolje rezultate. Ugrađeni D/A pretvarač ima neovisne transformatore i napajanje za svaki kanal posebno, a model K1X uključuje ukupno četiri toroidalna napajačka transformatora. Ukupno 76 EDLC kapaciteta u napajanju imaju ukupno 2,050,000μF. EDLC (Electric Double-Layer Capacitor) su dvoslojne konstrukcije i znatno povećanih svojstava u odnosu na klasične, što osigurava izuzetno poboljšanu kvalitetu zvuka za iznimnu razlučivost u nižim frekvencijskim rasponima.

Konstrukcija kućišta i izgled dijelova

VRDS-ATLAS transportni mehanizam je smješten centralno, učvršćen na čeličnu donju ploču debljine 5 mm na kojoj se nalaze patentirane (patent no. 4075477 i 3778108) nožice sa šiljcima. Ovo učinkovito izolira rotacijski mehanizam od vibracija. Unutarnja struktura šasije ima dvostruku konstrukciju, sa tiskanim pločicama za audio na gornjoj razini i napajanjem i transformatorima na donjoj, kako bi se umanjio utjecaj magnetskog toka i vibracije, a istovremeno se skraćuje ožičenje napajanja.

Gornja ploča kućišta koristi polulebdeću strukturu bez vijaka koja dodatno pridonosi otvorenom i ekspanzivnom zvuku.

Master Sound Discrete DAC

Nedohvatljiv konstrukciji integriranim čipovima, naš cilj je bio sastaviti pažljivo odabrane i testirane diskretne komponente u cjelovit sklop koji bi mogao savršeno reproducirati svu dinamiku i energiju glazbe. Naši vrhunski inženjerski timovi ponosno su dizajnirali i proizveli kvalitetu zvuka koji se može naći samo u Master Sound Discrete D/A pretvaraču.

K1X-ov Master Sound Discrete DAC najrevolucionarniji je dvokanalni stereo D/A pretvarač u povijesti tvrtke Esoteric, a temelji se na originalnom krugu razvijenom za Grandioso D1X mono D/A pretvarač. Kao nastavak filozofije dizajna D1X, u projektiranje i izradu utrošena je značajna količina materijala. Na primjer, sadrži 32 odvojena elementa za svaki kanal. Ključne komponente kao što su pokretač sata, logički sklop te kondenzatori i otpornici su neovisni za svaki od ova 32 elementa kako bi se osigurao najčišći izlaz bez gubitka glazbene energije.

Napredno digitalno procesiranje

Neovisno razvijeni ΔΣ modulator podržava 64-bit/512Fs kao i najnovije high-end digitalne formate, uključivo 22,5 MHz DSD i 768 kHz PCM signale. Namjenski algoritam za FPGA (Field-Programmable Gate Array) digitalno procesiranje razvijen je isključivo za Master Sound Discrete DAC, i potpuno optimiziran za izuzetnu reprodukciju DSD i PCM digitalnih zapisa.

Napredna kontrola kvalitete

U procesu proizvodnje diskretnih DAC-ova, gdje tolerancija komponenti ima direktni utjecaj na kvalitetu reprodukcije, potrebna je posebno visoka kontrola kvalitete. Jednako napredna kontrola usmjerena je na izradu tiskanih pločica i cijelog uređaja. U samoj Esoteric tvornici razvijene se posebne, jedinstvene metode izrade i montažne tehnike – na primjer lemljenje u pećima bez kisika jednake sterilnosti kao u kirurškim dvoranama.

Tehnologije u proizvodnji elektroničkih pločica za audio, medicinsku, zrakoplovnu i odbrambenu industriju podržavaju visoku kvalitetu proizvodnje Master Sound Discrete DAC-a.

ESOTERIC-HCLD izlazno bafer pojačalo povećava brzinu odziva (slew rate) na 2000 V/μs. Brzina i struja su najvažniji čimbenici analognog izlaznog sklopa – u K1X dovedeni su do savršenstva, stoga je glazba reproducirana prirodno, s dinamičkim rasponom koji oduzima dah.

Kao dodataka XLR i RCA linijskim konektorima, K1X ima i ES-LINK analognu metodu za prijenos struje. Potpuno iskorištavanje snažne opskrbe strujom HCLD-ovog međuspremnika (buffera) čini K1X manje osjetljivim na štetne učinke impedancije na putu signala. Omogućuje i snažniji prijenos signala između kompatibilnih uređaja.

Grandioso namjenski VCXO II (Voltage Control-type Crystal Oscillator)

Sat velike točnosti je ključ za postizanje superiornog zvuka u digitalnoj reprodukciji. U K1X je ugrađen Grandioso Custom VCXO II sat (clock) posebno razvijen za Grandioso P1X /D1X. Ovaj sat razvijen je uz pažljivo razmotrene izmjene unutarnjeg kruga i komponenti ranijeg modela kako bi se još više naglasila vrhunska kvaliteta zvuka K1X, a istovremeno osigurao nevjerojatno nisku faznu buku i izvrsnu središnju preciznost (± 0,5ppm).

K1X se također može spojiti na Grandioso G1 Master Clock Generator za reprodukciju, s unutarnjim krugovima sinkroniziranim na takt od 10 MHz koji ima istu visoku preciznost kao i atomski sat, omogućujući približavanje idealnoj reprodukciji zvuka.

Funkcije D/A pretvarača s vanjskim izvorima, D/D pretvorba, MQA podrška i USB ulaz

Uz koaksijalne i optičke ulaze, K1X ima i USB B ulaz koji je kompatibilan s 22.5MHz DSD i 768kHz/32-bit PCM asinkronim prijenosom signala, stoga se može koristiti kao samostalni D/A pretvarač. Funkcije su naduzorkovanje PCM digitalnog signala na 2/4/8/16×(maks. 768kHz) i pretvorba PCM u DSD. Kompatibilan je i za MQA dekodiranje različitih digitalnih ulaza uključivo i USB.

Karakteristike:

 • Diskovi: Super Audio CD, CD, CD-R, CD-RW
 • Priključci:
 • XLR 1par (L/R), izlazna impedanca: 40 Ω: najveći izlazni napon:  5 Vrms
 • RCA 1par (L/R), izlazna impedanca: 15 Ω: najveći izlazni napon: 2,5 Vrms
 • Super Audio CD, XLR izlaz(0dB, DSDF=F2)
 • Frekventni opseg: 5Hz~75kHz (-3dB)
 • Odnos signal/šum: 113dB
 • Izobličenje: 0.0007% (1kHz)
 • Digitalni izlaz: XLR 1, R CA 1
 • Digitalni audio ulaz: koaksijalni 1
 • Ulazna impedanca: 75Ω
 • Optički 1
 • USB-B(USB 2.0 standard) 1
 • Clock ulaz: BNC 1
 • Ulazna impedanca: 50Ω
 • Podržane ulazne frekvencije (±10 ppm) 10MHz
 • Ulazna razina (sinusni val): 0.5 ~ 1.0Vrms
 • Općenito:
 • Napajanje: AC 230 V, 50 Hz
 • A C 120 V, 60 Hz
 • A C 220 V, 60 Hz
 • Vanjske dimenzije (ŠVD): 445 × 162 × 447 mm
 • Masa: 35
AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest