Esoteric – Grandioso K1X Gold SACD reproduktor i PS1 napajanje

06. ožujka 2020. | Esoteric, High-end audio

Esoteric – Grandioso K1X Gold SACD reproduktor i PS1 napajanje

ožu 6, 2020 | Esoteric, High-end audio

ESOTERIC je proizvođač high-end uređaja osnovan 1987. godine s ciljem dizajniranja proizvoda koji će reproducirati zvuk jednak master snimkama. Svi uređaji (od mrežnih audio reproduktora, SACD reproduktora, DAC-ova do pojačala) su po strogim standardima ručno rađeni u tvornici u Tokiju. Najnovije tehnologije, inženjerska izvrsnost, najsuvremenija japanska umješnost i strast za inovacijama, sve je u paketu s ciljem otkrivanja novih dimenzija iskustva reproduciranja i slušanja glazbe.

Prošle se godine, u kolekciji Grandioso pojavila kombinacija P1X/D1X, koja u 4 kutije nudi: Super Audio CD reproduktor iDAC zapanjujućih karakteristika.

Nakon odvojenih komponenti red je došao na odgovor zahtjevima potrošača za superiornom kakvoćom zvuka u kompaktnijoj konfiguraciji i tržištu je ponuđen Grandioso K1X SACD/CD reproduktor. Transportni mehanizam je patentirani VRDS-ATLAS u zajedničkom kućištu sa Master Sound Discrete DAC-om. Vrhunske karakteristike dodatno povećava reputaciju ESOTERIC-a kao istinski vodećeg u industriji.

Svi elementi doprinose odličnoj dinamici i glazbenoj energiji a podržani su DSD 22.5MHz, PCM 768kHz/32-bit i MQA protokoli.

Transport

VRDS (Vibration-Free Rigid Disc-Clamping System – kruti sustav stezanja diska bez učvršćenja) jedinstvena je Esoteric-ova tehnologija posebno dizajniranog načina stezanje diska na okretni tanjur istoga promjera kako bi se uklonila rotacijska vibracija diska, kao i bilo koja vanjska vibracija koja proizlazi iz samog mehanizma. Ujedno ispravlja izvijanje diska, dramatično poboljšavajući točnost optičkog čitača pri čitanju pitova, istovremeno smanjujući servo struju. Sve to dramatično poništava pogrešku čitanja diska i doprinosi izuzetnoj kvaliteti reproduciranog zvuka.

Nova VRDS-ATLAS platforma odlikuje se neviđenim mehaničkim savršenstvom i vrhunskom zvučnom kvalitetom, teškom konstrukcijom koja je 127% teža od prethodnih iteracija (6,6 kg za sam mehanizam i 13,5 kg, uključujući njegovu bazu). Ova najveća rigidnost i težina VRDS mehanizama u povijesti znatno smanjuje sve vibracije koje mogu negativno utjecati na kvalitetu zvuka. Sve veće bočne ploče i most izrađeni su od SS400 čelika, a njegov okretni tanjur izrađen je od duraluminija, koji je poznat po izvrsnoj kvaliteti zvuka. Također, osovina ima novo dizajnirani sustav potisnog ležaja u jednoj točki bez trenja, koji osigurava glatku, nečujnu rotaciju nosača diska.

Ezoterični impresivni VRDS-ATLAS najtiši je i najelegantniji transportni mehanizam u povijesti VRDS-a. Ključ za postizanje toga bio je odlučan fokus na mehaničku tehnologiju uzemljenja koja učinkovitije smanjuje vibracije.

Usvajanje širokog i niskoprofilnog dizajna za cijeli transportni mehanizam pomoglo je u postizanju nižeg težišta, a premještanje motora ispod okretnog tanjura dramatično je skratilo put za odvođenje vibracija i smanjilo mehanički šum. Dosjed ladice je također smanjen radi povećane krutosti, a posebni čepovi napravljeni od elastomera koji apsorbira vibracije, poništavaju rezonancu prilikom uvlačenja ladice.

Snažno napajanje je osnova za kvalitetu zvuka

Moćno napajanje je ključ za snažan i dubok trodimenzionalni zvuk. S pojavom nove X inačice, napajanje je drastično popravljeno i dodalo je dodatnu dubinu reprodukciji. Ugrađeni D/A pretvarač u K1X napaja se preko 4 toroidalna transformatora. Nadalje, tehnologija razvijena za Grandioso P1X/D1X prilagođena je, a uključuje regulator DC napajanja s malom povratnom spregom, diskretnom konfiguracijom sklopa koji doprinosi snažnom otvorenom zvuku. Superkapaciteti u napajanju su 76 komada EDLC* (Electric Double-Layer Capacitor) ukupnog kapaciteta od  2,050,000µF ili 2.05F koji strahovito popravljaju rezoluciju u najnižim frekvencijama.

*EDLC – Posebna vrsta kondenzatora ima nevjerojatno visok kapacitet u usporedbi s elektrolitičkim kondenzatorima koji se koriste u uobičajenoj audio opremi.

Izgradnja šasije i izgled dijelova

Prijenosni mehanizam VRDS-ATLAS smješten je u središnjem dijelu kućišta, gdje je pričvršćen na čeličnu donju ploču debljine 5 mm, a podržan je s četiri namjenski dizajnirane nožice (patent br. 4075477 i 3778108). Ovo učinkovito izolira rotacijski mehanizam od vibracija. Unutarnja struktura šasije ima konstrukciju u dvije razine, sa audio pločama na gornjoj i strujnim krugovima za napajanje i transformatorima na donjoj razini. Tako se smanjuje gubitak magnetskog toka i vibracije, a istovremeno se skraćuje duljina ožičenja u napajanju.

Master Sound diskretni DAC izvlači iz zapisa svu dinamiku i energiju glazbe.

Nedohvatljiv integriranim čipovima, naš cilj je bio sastaviti pažljivo odabrane i testirane diskretne komponente u cjelovit sklop koji bi mogao savršeno reproducirati sav dinamički raspon i energiju glazbe. Naši vrhunski inženjerski timovi s ponosom su dizajnirali i proizveli Master Sound diskretni D/A pretvarač, koji jedini nudi takvu kvalitetu reproducirane glazbe.

Luksuzni materijali i snažni izlaz struje

Master Sound Discrete DAC najrevolucionarniji je dvokanalni stereo D/A sklop u povijesti tvrtke, a temelji se na originalnom krugu razvijenom za Grandioso D1X mono D/A pretvarač.

Kao nastavak filozofije dizajna, u izgradnju K1X Master Sound Discrete DAC-a uložena je ozbiljna količina vrhunskog materijala. Na primjer, sklop ima 32 odvojena elementa za svaki kanal. Ključne komponente kao što su pokretač sata, logički sklop te kondenzatori i otpornici su neovisni za svaki od ova 32 elementa kako bi se osigurao najčišći izlaz bez gubitka glazbene energije.

Napredno digitalno procesiranje

Neovisno razvijeni Delta-Sigma (Δ∑) modulator podržava 64-bitni / 512Fs i najnovije high-end digitalne formate, uključujući 22,5MHz DSD i 768kHz PCM signale. FPGA* namjenski algoritam digitalne obrade razvijen je isključivo za Master Sound diskretni DAC i u potpunosti je optimiziran za izvanrednu reprodukciju DSD i PCM digitalnih audio podataka.

* FPGA: Field-Programmable Gate Array

Napredna kontrola kvalitete

S diskretnim DAC-om, kad je odstupanje od vrijednosti dijelova izravno povezano s aritmetičkom preciznošću, potrebna je i napredna kontrola kvalitete za proizvodnju tiskanih pločica. Vlastita tvornica tvrtke Esoteric može se pohvaliti nekim od vodećih svjetskih tehnologija ugradnje na ploču, poput lemljenja izvedenog u peći bez kisika sještenoj u prostor s razinom čistoće u bolničke operacijske dvorane. Tehnologije proizvodnje Master Sound Discrete DAC-a koriste se i u proizvodnji elektroničkih pločica za medicinsku, zrakoplovnu i odbrambenu industriju i podržavaju najvišu moguću kvalitetu.

Jedinstveni ESOTERIC-HCLD * izlazni buffer (privremena pohrana, međuspremnik) s poboljšanim prijenosom struje

Pojačalo izlaznog međuspremnika ESOTERIC-HCLD ima nevjerojatno veliku impulsnu brzinu (slew rate, brzina odziva) od 2000 V/µs. Trenutni prijenos i brzina – najvažniji su čimbenici za analogni izlazni krug – potisnuti su do krajnjih granica kako bi se reproducirala stvarna, životna glazba s dinamičkim rasponom koji uistinu zadivljuje.

* HCLD: High Current Line Driver

Visokokvalitetni ES-LINK analogni prijenos struje

Pored svojih XLR i RCA izlaznih priključaka, K1X nudi i ES-LINK analognu metodu prijenosa. Iskorištavanje svih prednosti snažnog napajanja strujom HCLD međuspremnika čini K1X manje osjetljivim na štetne učinke impedance na signalnom putu i omogućuje snažniji prijenos signala uz potpunu lakoću pogona povezanih kompatibilnih uređaja.

Vanjski ulaz, D/D pretvorba, MQA podrška i USB ulaz

Osim koaksijalnih i optičkih ulaza, K1X ima i USB tip B koji je kompatibilan s asinhronim prijenosom 22.5MHz DSD i 768kHz / 32-bitnim PCM, i može ga se koristiti kao samostalni D/A pretvarač. Omogućene su funkcije za povezivanje PCM digitalnog signala na 2/4/8/16 × (max. 768kHz) i pretvaranje PCM-a u DSD. K1X je također kompatibilan s reprodukcijom dekodiranja MQA-CD i potpunim MQA dekodiranjem za reprodukciju različitih digitalnih ulaza, uključujući USB. *

* MQA certificiranje je u tijeku je od prosinca 2019., a podrška se planira dodati putem ažuriranja softvera čim certifikacija završi.

Grandioso namjenski VCXO* II oscilator

Visoko precizni sat ključan je za postizanje vrhunske kvalitete u digitalnoj reprodukciji zvuka. Vrhunski sklop sata uistinu je srce svakog vrhunskog digitalnog uređaja. Grandioso Custom VCXO II sat je prvotno razvijen za Grandioso P1X / D1X, a sad je ugrađen i u K1X. Ovaj sat je razvijen uzimajući u obzir izmjene u sklopovima ranijeg modela, kako bi se još više naglasila vrhunska kvaliteta reprodukcije zvuka K1X. Istovremeno, fazna buka je nevjerojatno niska  a središnja preciznost izvrsna (± 0,5 ppm).

K1X se može povezati s Grandioso G1 Master Clock Generatorom sinkroniziranim na takt od 10 MHz, visoke preciznosti atomskog sata, omogućujući daljnju potragu za savršenim zvukom.

* VCXO: Voltage Control-type Crystal Oscillator

Karakteristike Grandioso K1X SACD/CD reproduktor:

 • Tip diskova: Super Audio CD, CD (uključivo CD-R i CD-RW)
 • Analogni audio izlazi:
 • XLR 1 par (L/R); Izlazna impedanca: 40 Ω; Najveći izlazni napon: 5,0 Vrms
 • RCA 1 pair (L/R); Izlazna impedanca: 15 Ω; Najveći izlazni napon: 2,5 Vrms
 • Digitalni audio izlazi: XLR, RCA
 • Digitalni audio ulazi: RCA, Ulazna impedanca: 75 Ω; OPTIČKI; USB-B (USB2.0 standard)
 • Clock ulaz: BNC, ulazna Impedanca: 50 Ω
 • Frekvencije, ulazne (±10ppm): 10 MHz
 • Ulazna razina: od 0,5 do 1,0 Vrms
 • Opće karakteristike:
 • Završna obrada: zlatno eloksirano
 • Napajanje za Europu: AC 220 to 240V, 50/60Hz
 • Dimenzije Š×V×D: 445 × 162 × 447mm
 • Masa: 35 kg
 • Pribor: strujni kabel, daljinski upravljač (RC-1315), 2 x AAA baterije, 4 x filcane podloške, upute, jamstvena kartica

Grandioso PS1 – vanjsko napajanje

 

Esoteric s ponosom najavljuje Grandioso PS1 – vanjsko napajanje za Super Audio CD/CD reproduktor Grandioso K1X, nakon čega slijedi kit za nadogradnju, VUK-K1PS1 koji će omogućuje starijem bratu Grandioso K1 povezivanje s Grandioso PS1 napajanjem.

PS1 je vanjsko napajanje visokih performansi koje je posebno dizajnirano za upotrebu s K1X Super Audio CD reroduktorom. Dok integrirani K1X nudi izvrsne karakteristike u jednoj kutiji, za performanse koje se bliže vrhunskoj Esoteric Grandioso P1X / D1X kombinaciji, razvoj je usmjeren na nikad ranije viđenu razinu pojednostavljivanja s najmanjim gubicima.

U procesu razvoja K1X rodila se nova ideja: razviti visoko učinkoviti vanjsko napajanje koji bi moglo još više poboljšati kvalitetu zvuka K1X. Kao rezultat toga, službeno je pokrenut razvojni projekt Grandioso PS1.

Projekt je rezultirao visokoučinkovitim napajanjem koje optimizira performanse K1X  VRDS-ATLAS CD transporta i diskretnog DAC-a, istovremeno pružajući dodatna poboljšanja nevjerojatno realističnoj reprodukciji zvuka, stvarajući tako osjećaj živog muziciranja u prostoru.

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest