Esoteric Grandioso F1 Integrirano pojačalo i K1 CD reproduktor

tra 1, 2017 | Esoteric, High-end audio

Glazbeni izraz, simfonijska ljepota, umjetnička strast, osjećaj prostora koncertne dvorane, uzbuđenje publike…

Koncepcija “Master Sound Works” tvrtke Esoteric je način konstrukcije i izvedbe koji u potpunosti rekreira sve glazbene informacije iz izvorne master snimke korištenjem najnaprednije tehnologije današnjice.

Grandioso F1 integrirano pojačalo

Grandioso F1 integrirano pojačalo

Grandioso F1 integrirano pojačalo

 

Esoteric Grandioso F1

Esoteric Grandioso F1

Esoteric Grandioso F1 straga

Esoteric Grandioso F1 straga

Potpuno balansirani ustroj
Grandioso F1 ima balansirano pretpojačalo podrijetlom iz većeg i ozbiljnijeg brata, Grandioso C1. Bešumno je i može čisto i snažno pojačati signal niske impedance.

Dual mono konfiguracija
Integrirano pojačalo F1 konfigurirano je kao dual-mono, s potpuno odvojenim lijevim i desnim kanalom, od sklopa pretpojačala do izlaznog stupnja. To osigurava superiornu kakvoću zvuka i separaciju kanala.

ES-LINK Analog – vrhunska metoda za prijenos struje
Za Grandioso F1 Esoteric je razvio “ES-LINK Analog” metodu prijenosa struje. Konstruiran je poseban HCLD buffer sklop koji je u stanju velikom brzinom osigurati struju kako bi se prenio čisti i jaki signal s minimalnim utjecajima impedance na put signala.

To je idealna metoda za prijenos analognih audio signala jer razvija maksimalni potencijal sustava kad se priključi na kompatibilni uređaj *.

*Standardno se K1 povezuje balansiranim kabelom (XLR), ali se “ES-LINK Analog” metoda može koristiti samo s kompatibilnim uređajima jer je to zaštićena metoda.

Esoteric-QVCS
Esoteric-QVCS (Quad Volume Control System – četverostruki sustav kontrole glasnoće) sadrži četiri precizna umrežena preklopna otpornika, koji sinkrono mijen jaju vrijednosti u skladu s okretanjem dugmeta za glasnoću. Takav sklop omogućuje da putevi signala za lijevi i desni kanal i njihove pozitivne i negativne faze budu totalno neovisne i kratke koliko je to moguće.

Posljedično, zvuk je nevjerojatno čist i prozračan, izuzetne separacije kanala i vrlo precizne fazne karakteristike.

Eliminacija ožičavanja tiskane pločice i potenciometra glasnoće nadalje doprinosi skraćenom putu signala dok sprječava degradaciju kakvoće zvuka i pomaže zadržavanje izobličenja na razini koja se očekuje od ovakvih referentnih uređaja.

Logičke kontrole ultra niskog šuma
Svi kontrolni sustavi u Grandioso F1 integriranom pojačalu su električki odvojeni od pretpojačala korištenjem izolacijskih čipsetova smještenih na prednjoj ploči kako bi umanjili šum.

detalji gumba

detalji gumba

 

detalji gumba

detalji gumba

detalji gumba

detalji gumba

Kontrolna dugmad s ugrašenim preciznim kugličnim ležajima
Dugmad za kontrolu glasnoće i odabir izvora opremljeni su visoko preciznim kugličnim ležajima koji osiguravaju glatko okretanje bez mrtvog hoda. Ne štedeći, prednja ploča i sva dugmad su izrađeni preciznom strojnom obradom iz punog aluminija.

Dual mono phono predstupanj
Kao i sve ostalo, tako je i phono predstupanj izveden u dual-mono konstrukciji a neovisni sklopovi posebno napajaju lijevi odnosno desni kanal.

Vrhunsko pojačalo za slušalice
Snažno pojačalo za slušalice ima obilje snage za pogon i najzahtijevnijih slušalica.

Tonske kontrole za tri područja
Neobično je da pojačala visoke klase imaju tonske kontrole, ali način na koji su riješene u Grandioso F1 uklanja svaki strah o narušavanju kakvoće zvuka. Svaki je dio frekventnog opsega (niski, srednji, visoki) kontroliran u dual mono konfiguraciji pomoću četiri neovisna sklopa (L/D, +/-). Takav sustav omogućuje podešavanje tonskih kontrola bez pogoršanje ili izobličenje zvuka.

Pomicanje promjenjivog opsega prema niskom ili visokom frekvencijskom području (14 kHz/63 Hz) dopušta fino podešavanje niskotonskog i visokotonskog spekra bez utjecaja na izvorni signal. Potpuno elektronske kontrole omogućuju fino podešavanje do +/- 12 dB u koracima od 0,5 dB.

Snaga i dinamika – pojačalo snage
Svakim danom sve je teže pronaći vrhunske diskretne komponente sa vrhunskim soničnim dosezima. Zato je Esoteric, ponosan na produkciju “u kući” odlučio pokrenuti suradnju sa New Japan Radio Co., Ltd., kako bi razvili posebne, zaštićene MOSFET-ove najviših standarda. Nakon više od dvije godine razvojana, napokon su izrađeni Esoteric Model 200 silikon-karbidni MOSFET-ovi nove generacije. Podnose maksimalnu kratkotrajnu struju od 150 A, odnosno trajnu od 78 A. S obzirom da kontroliraju jaku struju brzim startom, izuzetno su pogodni za pogon najnižih frekvencija i mogu reproducirati glazbu velikom dinamikom.

Nadalje, veliki napredak u reprodukciji tranzijenata omogućuje nisku razinu šuma preko cijelog frekventnog opsega i, posljedično živu i vibrantnu reprodukciju glazbe.

Paralel push-pull, A klasa, 2 x 30 W
MOSFET-ovi su spojeni u novo dizajniranoj paralelnoj push-pull konfiguraciji i daju 2 x 30 W u A klasi na 8Ω. Takvim rješenjima Grandioso F1 se, u smislu kakvoće reprodukcije, približava odvojenim komponentama.

Napajanje velikog kapaciteta i snage
Napajanje, kao srece svakog pojačala snage izvedeno je robustnim 1000 VA toroidalnim transformatorom i 40.000 µF blok kapacitetima po kanalu. Svi elementi napajačkog sklopa povezani su kabelima velikog presjeka kako bi se smanjio utjecaj impedance. Ovakvo snažno i kvalitetno napajanje osigurava linearnu izlaznu snagu od 30 W na 8Ω do 60 W na 4Ω i vjernu reprodukciju glazbe bilo koje dinamike.

Grandioso F1 tranzistori

Grandioso F1 tranzistori

 

Esoteric Grandioso F1 detalj

Esoteric Grandioso F1 detalj

Ostale karakteristike i funkcije:

Kućište
3D optimizirana konstrukcija kućišta – svaki sklop je smješten u poseban, namjenski odjeljak. Interferencija između sklopova je smanjena skraćivanjem duljine spojnih kabela.

Vanjski dio kućišta izrađen je korištenjem masivnih aluminijskih ploča beskompromisne izrade slijedeći istu filozofiju dizajna zasebnih Esoteric uređaja. Naravno, Grandioso F1 ostvaruje kontakt s podlogom na patentiranim nožicama sa čeličnim šiljcima kako bi se smanjio utjecaj vibracija.

Specifikacije Grandioso F1

Utor za dodatni sklop
Utor za dodatne sklopove omogućuje umetanje opcijskog OP-DAC1 D/A pretvarača, koji dodaje kompatibilnost sa 11.2 MHz DSD i 384kHz/32-bit PCM ulazima.

  • Organski EL predočnik (normalna/velika slova)
  • Podesiva ulazna osjetljivost za sve ulaze (±18dB; koraci 0.5dB)
  • Balans
  • Okretanje faze za svaki ulaz
  • Nazivi uređaja na predočniku mogu se programirati
  • Aluminijski daljinski upravljač (koristi se i za Esoteric SACD/CD reproduktore

Grandioso K1 super audio CD reproduktor

Esoteric Grandioso K1 CD

Esoteric Grandioso K1 CD

 

Esoteric Grandioso K1 CD

Esoteric Grandioso K1 CD

Esoteric Grandioso K1 CD transport

Esoteric Grandioso K1 CD transport

VRDS-NEO VMK-3.5-20S
Vrhunac najnaprednijih mehatroničkih saznanja tvrtke Esoteric, sustav VRDS, radikalno popravlja preciznost očitavanja Super Audio CD/CD diskova koristeći okretni tanjur za rotaciju i mahaničku korekciju površinskog proklizavanja.

Pogonski sklop koji se nalazi u Grandioso K1, VRDS-NEO VMK-3.5-20S, vrti se zahvaljujući kugličnim ležajevima visoke preciznosti koji podržavaju tanjur od duraluminija mikronskom preciznošću. Takva mehanička struktura teži impresivnih 5.2 kg (12 kg sa krutim podnožjem).

Pogon je izveden poznatom Esoteric tehnologijom, motorom bez četkica pogonjenim magnetima visoke gustoće magnetskog toka.

VS-DD* Servo pogon osovine i namjensko napajanje toroidalnim transformatorom
Srce VRDS-NEO pogona je osovina pogonjena zaštićenim, namjenskim VS-DD (VS-DD = VRDS Spindle Discrete Driver) servo sklopom. Koristi trokanalno pojačalo kako bi se optimizirala struja napajanja motora, smanjile vibracije i osiguralo glatko okretanje osovine i servo kontrola visoke preciznosti.

Transportni mehanizam smješten je u sredini i učvršćen na 5 mm debelo čelično postolje koje počiva na patentiranim nožicama čeličnih vrhova kako bi se spriječila pojava vibracija.

Kućište je dvostruke strukture, na gornjoj ploči su audio aklopovi dok je napajanje smješteno na doljnjoj, što onemogućuje međusobni utjecaj magnetskih silnica i vibracija.

Grandioso K1 ima četiri toroidalna transformatora za dva mono D/A pretvarača, digitalni sklopi servo pogon osovine što osigurava neovisno napajanje svakog sklopa zasebno.

Najsuvremenija elektronika
Za Grandioso K1 posebno su dizajnirani integrirani dual-mono D/A pretvarači koji osiguravaju vrhunsku konverziju signala.

Kompletno novi dizajn koristi najfinije materijale i tehnologije današnjice. Sklopovi sadrže vrhunske32-bitne AK4497 DAC čipsetove koje proizvodi AKM (Asahi Kasei Microdevices Corporation) u sprezi s high-end MUSES 03 operacijskim pojačalom proizvedeno u New Japan Radio Co., Ltd.

Osam paralel/diferencijalnih strujnih krugova pogone svaki kanal uz nevjerojatnu linearnost i smanjena izobličenja. D/A pretvarač ima napajanje odvojenim transformatorima za svaki kanal i osam regulatora napajanja smještenih blizu svake tiskane pločice kako bi se osiguralo najbolje moguće napajanje.

Fizičko odvajanje digitalnih i analognih sklopova poboljšano je u odnosu na prethodnike za reprodukciju žive, čiste glazbe superiornog trodimenzionalnog prostora.

35-bit D/A procesiranje za izvanrednu snagu glazbenog izraza
Grandioso K1 kombinira višestruke 32-bitni DAC čipsetove i koristi 35-bitni D/A procesni algoritam za konverziju PCM signala u analogni u visokoj rezoluciji od 35 bita. 35-bitno procesiranje postiže zapanjujuću rezoluciju 2048 puta veću od standardnog 24-bitnog procesiranja.

Gustoća podataka u digitalnoj domeni smanjuje greške na minimum i osigurava vjernu konverziju u analognu domenu. Jednako tako uzrokuje izuzetnu razumljivost glazbe, čak i sa vrlo slabim signalima.

Grandioso K1 CD detalj

Grandioso K1 CD detalj

 

Esoteric Grandioso komplet

Esoteric Grandioso komplet

Esoteric Grandioso trio

Esoteric Grandioso trio

Esoteric-HCLD (High Current Line Driver) – zaštićeni izlazni bafer sklop za povećanje struje
Sposobnost za isporuku jake struje i brzi porast su dva ključna čimbenika koji analognom izlaznom stupnju osiguravaju precizni prijenos široki dinamički opseg signala s najmanjim izobličenjima.

Grandioso K1 nudi ultimativne performanse kao linijski pogon korištenjem vrhunskih elemenata uz kapacitet za isporuku jake struje i izuzetno visoku brzinu porasta (2000 V/µs). Po dva takva bafera po kanalu  diferencijalno su konfigurirana i pogone XLR izlazne terminale, a u paraleli RCA priključke osiguravajući da se maksimizira brzina dolaska struje na izlazima.

Nadalje, EDLC (Electric Double-layer Capacitor) sklop kapaciteta se koristi kao izvor snage za bafer. Veliki kapacitet od 125000 µF  po kanalu osigurava stabilnost niskofrekventnog područja i reprodukciju dinamike koja oduzima dah.

ES-LINK Analog – vrhunska metoda za prijenos struje
Kao dodatak za regulaciju linijskih priključaka (XLR i RCA) za Grandioso K1 Esoteric je razvio “ES-LINK Analog” metodu prijenosa struje. Konstruiran je poseban HCLD buffer sklop koji je u stanju velikom brzinom osigurati struju kako bi se prenio čisti i jaki signal s minimalnim utjecajima impedance na put signala.

To je idealna metoda za prijenos analognih audio signala jer razvija maksimalni potencijal sustava kad se priključi na kompatibilni uređaj *.

*Standardno se K1 povezuje balansiranim kabelom (XLR), ali se “ES-LINK Analog” metoda može koristiti samo s kompatibilnim uređajima jer je to zaštićena metoda.

Mnogostruka D/D konverzija kompatibilna s različitim izvorima
Kao dodatak reprodukciji s izvornim uzorkovanjem, moguće su i dvo, četiri i osmerostruke konverzije PCM digitalnoog signala. PCM se konvertira u DSD jedinstvenim algoritmom, a korisnik može odabrati bilo koji način konverzije.

Digitalni ulazi
Tri digitalna ulaza (USB, koaksijalni i optički) omogućuju priključivanje na široki raspon sustava. Koaksijalni i optički podržavaju DSD 2.8 MHz (DoP) ulaz i PCM do 192 kHz/24-bit.

USB podrška za 11.2 MHz DSD, 384 kHz/32-bit PCM, i asinkroni prijenos podataka
USB priključkom Grandioso K1 se može spojiti s računalom a pokretački program se može besplatno skinuti s Esoteric web stranice. Grandioso K1 podržava asinkroni prijenos podataka i reprodukciju s visokim stupnjem uzorkovanja do 11.2 MHz DSD i 384 KHz/32-bit PCM studio-master-quality audio zapisa. Podržana je i nativna reprodukcija DSD zapisa.

VCXO Clock velike preciznosti
Clock se često smatra srcem digitalnog reproduktora. Clock za K1 (VCXO – voltage-controlled crystal oscillator) je razvijen u suradnji s tvrtkom Nihon Dempa Kogyo (NDK) i sadrži veliki kristalni element koji osigurava nevjerojatnu kvalitetu reprodukcije s izvanrednom prezinošću (±0.5 ppm) i vrlo niskom razinom faznog šuma.

Specifikacije Grandioso K1