Elipson Prestige Facet 8B – nagrada Diapason D’Or

06. studenoga 2017. | Elipson, Mutlimedija/Audio Gadget

Elipson Prestige Facet 8B – nagrada Diapason D’Or

Elipson Prestige Facet 8B – nagrada Diapason D’Or (zlatna zvučna viljuška) časopisa Classica za 2017. godinu

Elipson Prestige Facet 8B orah (Elipson) MPC: 730,00 €

Elipson je, u našim krajevima relativno nepoznata tvrtka iako je na tržištu desetljećima. Štoviše, od davne 1938. godine bavi se projektiranjem i proizvodnjom uređaja (najprije zvučnika) za reprodukciju glazbe.

Osnivač Josef Leon istraživao je najrazličitije oblike načinjene od gipsa, zvučne reflektore, valjke, kugle, stošce i tako formirao tzv. francusku školu zvuka. Mnogi oblici, jedan originalniji od drugoga, deseci patenatiranih rješenja koja se još uvijek koriste – akustička faza, simetrični prolaz zraka, mnogostruki rezonatori, zaslužni su za originalne oblike i konstrukcije, a istražuju se i danas. Od 1949. godine, odnosno osnutka Francuske radio-televizije, Elipson je vrlo značajan partner u opremanju studija.

Danas, u sustavu djeluje 9 tvrtki sa različitim zadacima (Elipson, Highland audio, Tangent, Eltax,  Norstone, Norstone Edition,  Ateca, Instaal, Lumene) i proizvodnim programima.

Nije ni čudo da Elipson uređaji, naročito zvučnici dobivaju superlativne kritike i nagrade – doduše u Francuskoj. Zahvaljujući domoljublju, mnogi su proizvodi dobro ocijenjeni u matičnoj zemlji, što nikako ne znači da da njihova vrijednost nema i odlike univerzalnalnosti. Dobar automobil je – dobar automobil, dobar zvučnik je – dobar zvučnik. Uvijek i svuda.

Ove je godine prelijepo dizajnirana zvučnik pod imenom Prestige Facet 8B dobio nagradu Diapason D’Or časopisa Classica.

To su dvostazne zvučničke kutije za koje su posebno razvijene jedinice sa reljefnim plohama oko zvučnika.

Proces preciznog dizajniranja osigurava izvrsne zvučne performanse, a elegantna završna obrada (bijeli i crni lak, orah) omogućuje harmonično uklapanje u bilo koji prostor.

U kutiji srednje veličine, nisko/srednje tonsko područje zbrinjava 17 cm zvučnik dugog hoda s okruglim faznim umetkom koji ograničava vibracije. Visokotonska jedinica s mekom kupolom promjera 25 mm reproducira visoke tonova s finesom i preciznošću. Silikonski prstenovi s mnogostranim reljefnim plohama koji okružuju svaki zvučnik smanjuju efekt kutije i ograničavaju difrakciju (ogib). Rezultat je znatno linearnija krivulja i glatka, neopterečujuća reprodukcija cijelog frekventnog opsega.

Lakirana prednja ploča izrađena je spajanjem dva sloja gustog, debelog materijala , a kutija je ukrućena višestrukim unutarnjim podupiračima. Skretnica je složena korištenjem najboljih komponenata a  posrebreni priključci za kabele posebno su dizajnirani u kući i vrlo se lako primjenjuje biwiring odnosno biamping.

Neutralno i precizno, zvučnik isporučuje zvuk bez koloracija, vjeran originalnoj snimci – gladak, bez zamora i oštrine.

Obrazloženje:

Izvanredan zbog kakvoće završne obrade i prirodnog i preciznog zvuka, Prestige Facet 8B je idealno rješenje za manje prostore. Izuzetno svestran, Elipson Prestige Facet 8B odlično se snalazi sa svim vrstama glazbe i mnogobrojnim pojačalima zahvaljujući visokoj osjetljivosti.

Karakteristike:

 • Zvučnik: dvostazni za stalke
 • Sbaga: 85 W
 • Visokotonac: 25 mm meke kupole
 • Nisko/srednjetonac: 170 mm dugog hoda
 • Frekventni odziv: 47 Hz – 25 kHz (±3 dB)
 • Osjetljivost: 91 dB/1W/1m
 • Impedanca: 6 Oma
 • Priključci: posrebreni, za biwiring ili biamping
 • Završna obrada: lakirana prednja ploča, MDF kutija furnirana vinilom
 • Boje: crna, bijela, crna/orah
 • Dimenzije: 230 x 361 x 347 mm (Š x V x D)
 • Masa: 20,3 kg (par, u transportnoj ambalaži)

Prestige Facet 8B ocjene