Cambridgeov CXU vrhunski high-end integrator u kućnom kinu

29. siječnja 2015. | Audio/video sistemi, Cambridge Audio

Dulje vrijeme dizajniran za vrhunsku izvedbu i reprodukciju omiljenih filmova i glazbe, CXU je bez premca u povezivanju što ga čini je kompletnim HUB-om za kućno kino, za sve prisutne izvore danas bez obzira na formate.

O ozbiljnosti uređaja govori odabir već gotovih vlastitih sklopova ili rješenja, te preuzimanja nespornih dizajnerskih tehnološko tržišnih uspješnica. U audio dijeli je pet separiranih Wolfson WM8740 DAC-ova i ATF (Adaptive Time Filtering) audio upsampling.

Preko kabelskih ili bežičnih ulaza unešenih datoteka različite kvalitete, CXU će upsamplirati bilo koji od ovih audio signala na 24bit /192kHz, za postizanje zapanjujuće visoke razlučivosti izvedbe. ATF je ponajprije zadužen za eliminiranje digitalnog jitera (podrhtavanja), koji loše utječe na svu digitalnu glazbu. Separirani 2- kanalni analogni stereo izlaz jamči najbolji moguću stereo zvuk, a Pure Audio mod omogućuje isključivanje svih obrada videozapisa kako bi se spriječila interferencija. Cambridgeov CXU može reproducirati: 3D Blu-ray, Blu-ray, DVD, CD, SACD, DVD-A, AVCHD i HDCD.

Mnogima će biti vrlo važan podatak da se CXU također spreman za 4K naduzorkovanje i skaliranje sa 2D na 3D svih video izvora (znači da ćete uživati u 3D iskustvu – doslovce video koji otvara oči!). Za iznimno živi, detaljni video signal dolazi procesiran iz već proslavljene DARBEE Visual presence tehnologije (koji se inače prodaje i kao samostalni uređaj). Potpuno podesive DARBEE postavke omogućuju prilagodbu za svaki ulaz, odnosno zapanjujući video reprodukciju. CXU ima 2 HDMI ulaza, digitalni optički i koaksijalni audio ulaza, 3 USB ulaza omogućuju povezivanje s gotovo bilo kojim izvorom.

Ovaj kompletni digitalni HUB će tako gotovo sve izvore naduzorkovati ili procesirati za najbolji mogući audio ili audio-vizualni doživljaj. Prednji HDMI ulaz i podržava MHL, za iznimnu reprodukciju s mobilnih uređaja (pametnih telefona ili digitalnog kamkordera). Slijedećih 11 audio ili video izvora može se reproducirati kroz CXU: reprodukcija diska, HDMI ulaz 1 / MHL, HDMI ulaz 2, mrežni priključak, S / P DIF audio ulaz, optički audio ulaz, USB ulaz 1, 2 i3, ARC od TV (HDMI 1) i ARC od TV (HDMI 2).

CXU ima žičnu ili bežičnu mrežnu vezu. To znači da možete spojiti na kućnu mrežu i reproducirati audio, video ili foto datoteke s UPnP i DLNA poslužitelja i od NAS drajvova. Odvojeno podesivi, twin HDMI izlazi, šalju visoko kvalitetni video signal na više zaslona ili 3D video na zaslon i odvojeni HDMI audio na ne 3D AV prijemnik. Audio Return Channel (ARC) je također ugrađen kako bi se omogučilo da se audio signal iz priključenog TV prijemnika pošalje na CXU – bez potrebe za odvojenim audio izlazom iz TV- a!

CXU je jednostavan za uporabu preko vlastitog displeja, daljinskog upravljača (koji odgovara ostalim Cambridge uređajima iz CX serije) te puno detaljnije je preko vanjskog monitora ili TV-a. Ne manje je važno imati u vidu da se zahvaljujući kvaliteti razini izlaznih audio signala CXU može spojiti izravno na pojačalo snage ili aktivne zvučne kutije.

Na kraju se može reći da je CXU savršen (usporeno gledajući – bez premca) za korisnike s većim diskotekama i videotekama, i u tome mu nema premca kada se tome doda njegova mogućnost dorade slike i tona te spremnost za novu HDTV tehnologiju nazvanom 4K koja će se pojaviti krajem ove godine. Dimenzije uređaja (V x Š x D) 82 x 430 x 312mm a težina je 5kg.

CAMBRIDGE AUDIO ČLANCI: