Cambridge Audio Azur 851C i 851A

11. ožujka 2011. | Audio/video sistemi, Cambridge Audio

U vrijeme kad je ovo pisano, u materijalima koji nam stižu iz Cambridge Audija pored uređaja oznaka 851C i 851A pisalo je «Coming Soon!» Jesu li se uređaji u međuvremenu pojavili na tržištu, manje je bitno. Sigurno je da hoće. Uskoro!

851C je hibridni sklop koji u sebi sadrži high-end CD player, state-of-the art DAC i odlično digitalno predpojačalo (epiteti su Cambridge Audijovi, naravno; mi uređaje još nismo ni vidjeli niti čuli da bismo njihove ocjene mogli potvrditi odnosno dovesti u pitanje). Ovaj bi uređaj, po svemu, trebao biti srce i duša kvalitetnog audiosustava. Odlično je opremljen, o čemu svjedoči vrhunski DAC čip Analog Devicesa i primjenja ATF2 tehnologije naduzorkovanja što bi trebalo jamčiti vrhunsku reprodukciju zvuka bez obzira na format zvukovnog zapisa. Zahvaljujući obilju priključaka (dva SPDIF koaksijalna, dva optička Toshlink, 24 bitni/192 kHz USB…) na 851C moguće je priključiti TV prijemnik, streamar, digitalni dok za iPhone/iPod odnosno računalo.

Koliko iznutra 851C djeluje uvjerljivo, ništa manje tako ne djeluje ni izvana. Kvalitetno i rigidno kućište odlična je zaštita sklopovlja u unutrašnjosti, a ni estetika pojavnosti nije zanemarena.

851A je integrirano pojačalo u XD klasi. Iz Cambridge Audija poručuju da je dizajnirano za bude snažno, profinjeno zvučeće i iznimno lišeno izobličenja. Class XD tehnologija, vlastito Cambridge Audijovo dostignuće, prvi puta primijenjeno kod 840 serije, sada je dotjerana da bi zvuk bio još detaljniji i muzikalniji.

Cambridge Audio Azur 851C i 851A
Cambridge Audio Azur 851C i 851A
Cambridge Audio Azur 851C i 851A straga
Cambridge Audio Azur 851C i 851A straga
Slijedeći svoje ključne zasade, iz tvrtke poručuju da ovo pojačalo zadovoljava tri osnovna zahtjeva – izvanredan zvuk, uporabnu jednostavnost i cjenovnu dostupnost. 851A razvija stabilnih120 W snage po kanalu, zahvaljujući nazočnosti dvaju toroidalnih mrežnih transformatora. Jedan napaja predpojačivački dio, drugi pojačalo snage. Nadzor glasnoće zvuka obavlja se novim potenciometrom, inovacijom prvi puta primjenjenom u 851A pojačalu, nazvanom «fully balanced silicon gate volume control» koja omogućava vrlo fino podešavanje razine glasnoće po cijelom rasponu i ujedno vrlo precizno ujednačavanje glaznoće obaju kanala.

Ulazni priključci su klasični, RCA, a nazočni su i balansirani XLR priključci. I kućište 851A pojačala je iznimno čvrsto i otporno na vibracije. Potpuno je metalno i prigušeno, a prednje ploča je masivna. Na prednjoj ploči je predočnik koji omogućava jednostavan nadzor i korištenje pojačala. Na sve od brojnih funkcija pojačala moguće je djelovati dobro opremljenim i ergonomično oblikovanim daljinskim upravljačem.

CAMBRIDGE AUDIO ČLANCI: