MAGNEPAN

Tvrtku Magnepan Incorporated iz mjestašca Bear Lake, nedaleko od dvojnog velegrada St. Paul i Minneapolis u Minnesoti je utemeljio 1969. godine JimWiney. On potpisuje i izum inovativnog zvučničkog sustava nazvanog Magneplanar, zbog čije proizvodnje je tvrtka i osnovana.

Magneplanar 1.7
Magneplanar 1.7
Sve je počelo nezadovoljstvom osobinama i načinom rada njegovih elektrostatičkih zvučnika. Nastojanje da poboljša elektrostatike rezultiralo je izumom Magneplanara  zvučničkog sustava sličnog elektrostatičkom – ali bez napajanja iz mreže.

Ovdje je vrlo tanka folijasta membrana sa apliciranim tankim provodnim trakama spregnuta između dvaju stalnih magneta. Kada signal prolazi kroz trake dolazi do interakcija njegovog, s magnetskim poljem permanentnog magneta – i folijasta membrana oscilira.  Ovakva je konstrukcija omogućila fascinantnu spacijalnost, oštre fokusiranosti i zahvaljujući bestjelesnosti folije-membrana ekstremno brzu reakciju na mijene signala. Ova njihova transparentnost ih je uz gracilni izgled učinila atraktivnim ne samo poklonicima high ende već i tankoćutnim estetima.

Rijetko brzo stečeni kultni status u audio svijetu su zadržali do danas kao jedan od ponajboljih full-range panel zvučnika na svijetu. Danas se pod nazivom Magneplanar, osim za reprodukciju stereo zvukovnog zapisa, proizvode zvučnički sustavi za kućno kino i za kućnu instalaciju. Kao i prije gotovo četiri desetljeća kad se pojavio prvi, i danas su svi modeli konstrukcijski uradak Jima Wineya. Današnja se tvornica Magnepana prostire na oko 15.000 m2 i iz nje izlaze zvučnički sustavi Magneplanar čije je broj od prvoga do suvremenih modela već obilno nadmašio brojku od 200.000 prodanih modela.

Magneplanar 3.7
Magneplanar 3.7
Magneplanar 3.6
Magneplanar 3.6
Magneplanar s centralnim zvučnikom
Magneplanar s centralnim zvučnikom
Magneplanar konekcije
Magneplanar konekcije

AUDIOCINEMA ART newsletter