ELIPSON

Od osnivanja, 1938. godine, francuski dragulj elektroakustike, Elipson, bavio se konstrukcijom zvučnika koji su trebali rekreirati prirodan zvuk.Zvučnici nisu tu kako bi zamijenili glazbene istrumente, njihovu boju, materijal ili druge karakteristike, već da jednostavno prenose glazbene emocije.

Osnivač Josef Leon istraživao je najrazličitije oblike načinjene od gipsa, zvučne reflektore, valjke, kugle, stošce i tako formirao tzv. francusku školu zvuka. Mnogi oblici, jedan originalniji od drugoga, deseci patenatiranih rješenja koja se još uvijek koriste – akustička faza, simetrični prolaz zraka, mnogostruki rezonatori, zaslužni su za originalne oblike i konstrukcije, a istražuju se i danas.

Elipson spada u pravu elitu elektroakustike i nikad se nije dogodilo da nije odgovorio potrebama naručitelja na najbolji način. Dobar primjer je i udruga za istraživanje glazbe, čiji su voditelji željeli zvučnike koji bi mogli dočarati svu kompleksnost pri snimanju. Naravno, Elipson je odlično odradio vrlo zahtjevan posao…

Nakon mnogobrojnih, uspješno riješenih zahtjeva, kugla je postala zaštitno oblik tvrtke – u svim varijetetima, unutarnjim pregradama, ukrutama i refleksnim površinama.

Kad je 1949. godine pokrenuta Francuska radiotelevizija, trebali su partnera koji bi opremio svaki studio i to je bio početak dugogodišnjeg partnerstva. Kako bi popratio snimanje i reprodukciju unutar RTV Francuske, Elipson je ponudio potpuno drugačija, inovativna rješenja. Plod te suradnje je i model 5060 koji je postao standard za mnoge profesionalce.

Prvi zvučnik koji je postao slavan, bio je BS50 (kugla promjera 50 cm) ponuđen tržištu davne 1953. godine.

Nakon 70 godina postojanja Elipson nikad nije prestao istraživati, patentirati nova rješenja, unaprijeđivati postojeće i konstruirati nove proizvode i stalno biti u vrhu.

Jedini je cilj prenijeti sve emocije koje su skladatelji i glazbenici namijenili slušateljima.

Do danas Elipson je zadržao originalnost i ljepotu svojih proizvoda, koji pokrivaju skoro sve što je suvremenom čovjeku potrebno da ostvari jednu od osnovnih želja: želju za kulturom, ljepotom i užitkom u glazbi.

Elipson je do danas ostao jedinstven i neponovljiv.

ELISPON ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter