Crystal Cable

Razmjerno mlada nizozemska tvrtka Crystal Cable je u iznimno kratkom vremenu stekla veliki ugled s proizvodima koji se danas mogu naći u preko 35 zemalja svijeta. Na čelu je tvrtke Gaby van der Kley, čiji suprug Edwin vodi Siltech nizozemsku manufakturu specijaliziranu za proizvodnju srebrnih kabela. Iako se kabeli dviju tvrtki koncepcijski bitno razlikuju, zajednički koriste dobar dio tehnologije izrade i laboratorije u Nizozemskoj i Njemačkoj gdje se obavljaju ispitivanja i mjerenja.

Naime, Crystal Cable kabeli su zapravo razvijeni u Siltechu, ali se nisu uklapali u njihovu liniju proizvoda. No, kako su bili kvalitetni i vrijedni proizvodnje, u Siltechu su odlučili osnovati novu, nezavisnu tvrtku i njezino vođenje povjeriti sposobnoj i ambicioznoj Gaby, Mađarici, pijanistici s diplomom budimpeštanskog konzervatorija koja se još kao mlada odrekla obećavajuće glazbeničke karijere budući je uz vođenje tvrtke i majka četvero djece. Njihove kabele rese tri zanimljive osobine – ručno su izrađeni, naglašeno tanki, iznimno savitljivi i, na sve to, srebrni. Međutim, ne i samo srebrni. Poznato je da je srebro najbolji vodič, ali i to da njegova kristalna rešetka ograničava protok signala puno više od, na primjer, bakrene. Zato je kod Crystal Cabelovih kabela prostor između kristala, koji je u ostalih vodiča prazan, ispunjen zlatom.
Zahvaljujući tomu, gotovo da više nema granica među kristalima, pa kroz vodič istog promjera sada teče puno više struje, tj. kvalitetnijeg signala. Osim toga, novom tehnikom utječe se na poredak kristala koji više nisu nasumično poredeni već usporedni s fizičkim usmjerenjem kabela te na istezanje kristalnih rešetki čime se smanjuje broj prisutnih kristala a s time i otpornost.

Cystal Cableovi kabeli su uglavnom prozirni (otuda im i naziv) i nisu umotani u debele ovoje kojima se nerijetko skriva loš materijal i bezidejna geometrija. Inače su Crystal Cable kabeli plod sustavnih istraživanja i primjene tehnologija koje se koriste u zrakoplovnoj industriji.

AUDIOCINEMA ART newsletter