Advance Paris PlayStream A5 – Pametno pojačalo – BUG PREPORUKA

28. svibnja 2020. | Advance Paris, Audio/video sistemi, Recenzije

“PlayStream A5 glazbu svira lokalno, preko Interneta, s ploča i bilo kojeg drugog  izvora zvuka kojeg se možemo dosjetiti. Usput i zvuči zaista uvjerljivo!”

članak prenešen iz časopisa BUG (lipanj 2020.) – link

“PlayStream A5 glazbu svira lokalno, preko Interneta, s ploča i bilo kojeg drugog  izvora zvuka kojeg se možemo dosjetiti. Usput i zvuči zaista uvjerljivo!”

članak prenešen iz časopisa BUG (lipanj 2020.) – link

Nedavno smo na ovim stranicama opisivali Advanceov WTXMicroStreamer, izrazito kompaktni glazbeni streamer, koji se može utaknuti u analogni RCA ulaz bilo kojeg pojačala, aktivnih  zvučnika ili AV receivera, povezati na kućni Wi-Fi te tada, uz posredovanje mobilne aplikacije, koristiti za puštanje glazbe sa servisa poput Deezera, Tidala i Spotifya, s internetskih radija, s kućnih računala ili NAS-ova (UPnP/ DLNA) te s bilo kojeg uređaja s podrškom za Apple AirPlay.

U vremenima kad mnogi korisnici traže svestran izvor zvuka, WTX-MicroStreamer dolazi kao naručen, osobito kad uzmemo u obzir da košta razumnih 1.200 kuna.

Zašto smo cijeli uvod u recenziju PlayStreama A5 posvetili posve drugom Advanceovom proizvodu?

Zato što je PlayStream A5 najlakše opisati kao integrirano stereo pojačalo s implementiranom čitavom funkcionalnošću WTX-Micro-Streamera, ali i nekolicinom pridodanih mogućnosti, poput DAB+ i FM radijskih prijamnika, Bluetootha te mnoštva digitalnih i analognih ulaza i izlaza. Drugim riječima, dok se WTX-MicroStreamer samo spajao na postojeći audiosustav,
PlayStream A5 funkcionira kao cjeloviti i posve samostalni sustav, na koji je dovoljno povezati pasivne zvučnike. U izboru konkretnih zvučnika korisnici imaju podosta slobode – pojačalo PlayStreama A5, klase AB, isporučuje 80 W po kanalu (pri 8 Ω) te je sposobno pogoniti širok spektar bookshelfova i floorstandera.

Morat ćete imati vrlo zahtjevne zvučnike, ili zaista golemu prostoriju, da vam ta količina snage ne bi bila dostatna – a u tom  slučaju mogao bi vas zanimati PlayStream A7, koji isporučuje 115 W po kanalu te donosi dva para konektora za zvučnike  (umjesto jednog), kao i HDMI-ARC konektor, kojeg kod PlayStreama A5 nema.

PlayStream A5 košta 7.700 kuna, a PlayStream  A7 10.000 kuna, stoga valja dobro razmisliti je li odabir skupljeg modela zaista smislen i potreban.

Advance Paris PlayStream A5 stereo pojačalo/streamer (Advance Paris) MPC: 7790.00 kn

Svijetli bijelo, svijetli plavo

Prednjica PlayStreama A5 najmanje nam je drag dio čitavog uređaja. Na gornjoj polovici nalaze se dva VU-metra, čijenas kazaljke informiraju o prosječnoj snazi koja se trenutačno isporučuje prema lijevom i desnom kanalu. Riječ je o zgodnom retro detalju, često viđenom i kod pojačala vrlo visoke klase, no sama izvedba u estetskom smislu, najblaže rečeno, nije nas oduševila.

Oznake VU-metra osvijetljene su plavom bojom, kazaljka je crvena, a ubačena je i dodatna bijela rasvjeta, koja prodire sa svih strana oko samih VUmetara i izgleda jeftino, kao nešto što bismo očekivali na prednjici no-name pojačala s AliExpressa. Bijelom svjetlošću okružen je i kotačić za glasnoću, kao i tipka za uključenjeuređaja.

Donja polovica PlayStreama A5 osjetljiva je na dodir pa ovdje biramo ulaz, te aktiviramo funkcije “By Pass” i “Amp In” – više o njima u nastavku. Tu su i dva konektora za slušalice, 6,3-milimetarski i 3,5-milimetarski.

Straga nalazimo šumu konektora. Na gornjoj strani nalaze se digitalni ulazi – jedan koaksijalni i tri optička (TOSLINK).

Pored njih su USB portovi (jedan za softversku nadogradnju, drugi za spajanje vanjskih diskova i stickova s glazbom – podržani su formati MP3, WAV, FLAC, ALAC i AAC), Ethernet konektor, priključak Bluetooth modula (dolazi u kutiji), par trigger izlaza i priključci priloženih antena (DAB/FM i Wi-Fi).

 

Na donjoj strani stražnjeg dijela pojačala smješteni su konektori integriranog gramofonskog pretpojačala, a pored njih je prekidač za odabir tipa zvučnice (MM/MC Low/MC High). Potom slijedi niz od pet RCA ulaza, za povezivanje s CD i DVD playerima i sličnim izvorima zvuka. Zatim imamo analogni RCA izlaz za spajanje vanjskog snimača (kasetofon, MD i slično), RCA izlaz za povezivanje s drugim pojačalom (PlayStream A5 tada funkcionira kao pretpojačalo), RCA ulaz za spajanje s pretpojačalom ili miksetom (PlayStream A5 funkcionira kao pojačalo), te dva izlaza za aktivne subwoofere.

Najzad, tu je prekidač “High Bias”, za koji proizvođač kaže da u položaju “On” pojačalu daje karakteristike pojačala klase A, uz povećanu potrošnju energije i, posljedično, intenzivnije generiranje topline. Ono što se zapravo događa jest to da pojačalo u tom slučaju dobiva konstantnu struju, odnosno napon, čak i kad ne proizvodi nikakav zvuk. Moramo priznati da u praksi nismo
čuli akustičke beneficije takvog načina rada, stoga sugeriramo da prekidač “High Bias” držite u položaju “Off”.

Naravno, to ne znači da će isto tako biti u vašem sustavu, stoga svakako vrijedi isprobati obje varijante. Koristite li High Bias,  pobrinite se da pojačalo oko sebe ima dovoljno slobodnog prostora, kako bi se moglo učinkovito hladiti.

Mobilna aplikacija jednostavna je i praktična za korištenje. Podržava glazbene servise poput Deezera, Tidala, Spotifya i Qobuza,  kao i desetke tisuća internetskih radijskih postaja. Ako imate više Advanceovih mrežnih streamera, u aplikaciji ćete moći konfigurirati multiroom sustav

O ukusima se ne raspravlja, ali svejedno ćemo kazati da nam VU-metri na prednjici PlayStreama A5 nisu oku ugodni.

Bogate mrežne mogućnosti

Korištenje PlayStreama A5 preko mobilne aplikacije Advance PlayStream (Android, iOS) isto je kao u slučaju  WTXMicroStreamera, stoga možemo samo ponoviti ono što smo već spomenuli u njegovu opisu. Nakon što se poveže u kućni Wi-Fi, unutar mobilne aplikacije pristupa se svim podržanim internetskim servisima. Oni su Deezer, Tidal, Spotify, Qobuz, TuneIn, iHeartRadio, Napster, QQMusic, XIMALAYA. Za sve servise, osim Spotifya, potrebno je upisati pripadajuće korisničko ime i lozinku te im se tada pristupa unutar Advanceove aplikacije. Kliknete li na Spotify, aplikacija će vam prikazati poveznicu za pokretanje Spotifyeve službene aplikacije, nakon čega vam preostaje u njoj odabrati PlayStream A5 s liste dostupnih uređaja za reprodukciju glazbe te odabrati što želite slušati.

To ujedno znači da će glazbu sa Spotifya na PlayStream A5 moći puštati apsolutno svi kućni uređaji s instaliranim Spotifyem, bez potrebe da instaliraju Advanceovu aplikaciju. Slično je podržan i AirPlay. Puštate li glazbu s Appleovih uređaja, vidjet ćete PlayStream A5 na popisu uređaja za reprodukciju zvuka.

Osim spomenutih servisa, na raspolaganju je kategorija Internet Radio, gdje su nam na raspolaganju deseci tisuća hrvatskih i svjetskih radijskih postaja. Advance na tom polju surađuje sa servisom vTuner (www.vtuner.com) pa na toj stranici možete pregledati sve dostupne domaće i globalne postaje, kao i kvalitetu streama za svaku od njih (uglavnom 320 kbps).

Najzad, kao što smo spomenuli u uvodu, PlayStream A5 podržava reprodukciju glazbe s uređaja na kojem je instalirana aplikacija (mobitel ili tablet), kao i s kućne mreže, preko UPnP-a.

 Dakle, ako imate instaliran, primjerice, Plex Server, ili ispravno konfiguriran UPnP na bilo kojem kućnom računalu ili NAS-u, PlayStream A5 omogućit će vam da pretražujete,
preslušavate i favorizirate svu dostupnu glazbu. Podržani su svi uobičajeni formati zvuka, uključujući FLAC, WAV i ALAC.

Aplikacija ima i neke zgodne dodatne funkcije, poput namještanja tajmera za spavanje i alarma. U slučaju da posjedujete dva ili više Advanceova mrežna streamera, ovdje ćete također moći konfigurirati multiroom sustav. Sama aplikacija suvislo je organizirana i dizajnerski je dovoljno dotjerana da bude posve funkcionalna. Još važnije – radi pouzdano i brzo. Gotovo nikad nismo naišli na probleme s pristupom nekom podržanom servisu, prekid u reprodukciji, rušenje ili neku sličnu anomaliju. Povremeno nam se dogodilo da nam internetski radio nije pronalazio nikakve postaje, ali taj bi se problem sam riješio unutar
nekoliko minuta.

Jednu stvar, doduše, treba imati na umu – dok je WTXMicroStreamer koncipiran tako da bude uvijek uključen i spreman za rad (štoviše, uopće nema tipke za isključenje), za PlayStream A5 to ne vrijedi. Nakon što ga uključite, aplikaciji će trebati oko 35 sekundi da ga detektira. Naravno, ako ručno prebacite na ulaz u koji je spojen neki izvor zvuka, ili se smjesta prebacite na DAB/ FM radio – oboje se izvodi pritiskom na tipku na prednjici ili daljinskom upravljaču – reprodukcija zvuka započet će mnogo brže.

 

 

EKRAN – moglo je bolje

Monokromatski ekran, smješten između dva VU-metra, služi konfiguraciji uređaja (povezivanje na Wi-Fi, već spomenute postavke zvuka, pokretanje nadogradnje firmwarea), kao i prikazu trenutačne glasnoće i odabranog ulaza. Nedostaje nam opcija za reguliranje vremena neaktivnosti, nakon kojeg se PlayStream A5 automatski isključuje (isključuje se nakon X minuta, i to ne možete nikako promijeniti), a još više funkcija pamćenja posljednje korištene glasnoće.

Uređaj se uvijek uključuje na glasnoći -40 dB pa smo ga prije početka korištenja svaki put morali pojačavati, jer su spojeni
zvučnici pri toj glasnoći bili pretihi. Pomalo iritantno. Sam ekran ne smatramo osobito dobro iskorištenim – primjerice, kad
unutar Advanceove aplikacije streamamo glazbu s nekog glazbenog servisa, neće nam pisati naziv pjesme i izvođača, već samo
“Streaming” – i to u gornjem lijevom uglu, umjesto na sredini. Kako ne bi sve bilo baš toliko crno, kad glazbu puštate preko Bluetootha, na ekranu će biti naveden korišteni kodek – SBC, aptX ili aptX HD.

Zvuk bez greške

Kod svestranih uređaja, poput ovog, uvijek postoji rizik da je fokus stavljen na velik broj funkcija, a da je sama reprodukcija glazbe zbog toga ostala u drugom planu. Međutim, već nam je nakon prvih nekoliko taktova pjesama s testne playliste bilo jasno da su akustičke performanse PlayStreama A5 odlične. Simbioza ugrađenog pojačala i DAC-a – radi se o čipu WM8740, sposobnom za 24-bit/192 kHz reprodukciju preko koaksijal nog u laza, odnosno 24-bit/96 kHz preko optičkog – isporučuje čist,
prpošan i uglađen zvuk, koji ni u jednom dijelu frekvencijskog spektra nema čujnih nedostataka.

Dinamika mu je iznenađujuće dobra, a energije i dubine ima više no dovoljno. PlayStream A5 dopušta zvučnicima da iskoče
u prvi plan, a da ih pritom ne pokušava obojati i promijeniti im karakter. Doduše, ako niste posve zadovoljni nekim aspektima zvučnika koje koristite, PlayStream A5 rado će vam pomoći s time – u postavkama možete dodati ili oduzimati bas i visoke frekvencije (±10 dB), regulirati balans kanala te aktivirati funkciju “Loudness”, koja će zvuku dati živosti prilikom tišeg slušanja.

Za puriste, tu je funkcija “ByPass”, kojom zaobilazimo sve ugrađene filtre te dobivamo posve nekolorirani zvuk. Ostaje upitno
zašto ju Advance u izbornicima piše baš tako, “ByPass”, te zašto je na prednjici PlayStreama A5 označena s još bizarnijim “By Pass”, kad sama riječ glasi – “Bypass”.

Iako nije bez mane, Advance PlayStream A5 ostavlja vrlo dobar dojam. Ovo integrirano pojačalo pokazuje se kao sposoban mrežni streamer, s nizom korisnih dodataka, poput ugrađenog gramofonskog pretpojačala i prijamnika za FM i DAB radio, te funkcionalnom aplikacijom, koja podržava najrelevantnije glazbene servise i ima bogatu kolekciju internetskih radiopostaja.

Podjednako važno, riječ je o pojačalu sa zaista uvjerljivim akustičkim performansama – tom aspek tu posvećena je jednaka pozornost kao i pukom broju funkcija. To je zacijelo i karta na koju je Advance najviše igrao, kad je određivao cijenu PlayStreama A5.

Advance Paris StreamPlayer A5

Tip Pametno integrirano stereo pojačalo
Pojačalo 2x 80 W (pri 8 Ω, 0,004% THD), klasa AB
DAC Wolfson WM8740 (24-bit/96 kHz preko optike,
DAC Wolfson WM8740 (24-bit/96 kHz preko optike, 24-bit/192 kHz preko
koaksijalnog ulaza)
Vrste zapisa MP3, WAV, FLAC, ALAC i AAC
Analogni konektori 5x RCA ulaz, 1x RCA Phono, RCA izlaz za pretpojačalo,
RCA ulaz za pojačalo, RCA izlaz za snimač, 2x subwoofer izlaz
Digitalni konektori 1x koaksijalni ulaz, 3x optički ulaz
Ostali konektori 2x USB (servisni i za vanjske diskove), 2x trigger, 3,5-mm i
6,3-mm izlaz za slušalice
Mreža Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth (aptX HD)
Dimenzije i masa 430 x 370 x 135 mm / 8,1 kg
Softver Advance PlayStream (Android, iOS)
Jamstvo 2 godine
Cijena 7.699,00 kn

 

DOJAM Pametno integrirano pojačalo koje manje impresionira izgledom, a mnogo više funkcionalnošću i kvalitetom zvuka.

P
 • Izvrsna kvaliteta zvuka,
 • mnoštvo ulaza i izlaza,
 • podržava Bluetooth kodek aptX HD,
 • FM i DAB radioprijamnik,
 • ugrađeno gramofonsko pretpojačalo,
 • funkcionalna mobilna aplikacija za upravljanje (podržana većina relevantnih
  glazbenih servisa, ogroman broj internetskih radiopostaja, multiroom podrška za
  vlasnike dva ili više Advanceova mrežna streamera),
 • podržan AirPlay
O
 • Nema HDMI-ARC konektor,
 • ekran je mogao (morao!) biti mnogo bolje iskorišten,
 • upitna estetika prednjih VU-metara

Advance Paris PlayStream A5 stereo pojačalo/streamer (Advance Paris) MPC: 7790.00 kn

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

ADVANCE PARIS ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest